Recenzija: HTC Desire C – malac za smartphone početnike


S obzirom da smo odradili cijelu HTC One seriju pametnih telefona, vjerojatno ste pomislili da ih sad neko vrijeme nećete vidjeti na smartphonehrvatska blogu. Varate se! Idemo smjelo dalje i donosimo recenziju još jednog zanimljivog HTC smartphona ovaj put is Desire linije – HTC Desire C.

Specifikacije

Dimenzije:107.2 x 60.6 x 12.3 mm i 100 g
Zaslon: 3.5” LCD, 320 x 480; 165 ppi
CPU: jednojezgreni Qualcomm Snapdragon na 600MHz
RAM: 512MB
Podatkovni prostor: 4GB  + microSD do 32GB
Kamera: 5MP s autofocusom; VGA videozapisi; prednje kamere nema
Povezivost: HSDPA, 7.2 Mbps; HSUPA WiFi, Bluetooth 4.0, microUSB, WiFi direct, Wi-Fi hotspoti
Baterija: Li-Ion 1230 mAh
OS: Android 4.0.3; HTC Sense 4.0

Dizajn i ergonomija

Kad bi HTC One X mogao roditi bebu, što naravno ne može jer je muško, ta beba bi izgledala kao HTC Desire C. Ako se za pametni telefon smije reći da je sladak, onda je Desire C baš sladak. Kompaktan, ergonomski oblikovan, lagan ali i plastičan. Takav dojam ostavlja Desire C kad ga držite i prevrćete u ruci. Možete to raditi jednom rukom bez problema i pa čak i ako ste četverogodišnjak.

Prednjicu uređaja obilježava 3.5” zaslon ispod kojega je su smještene tri kapacitivne Android tipke (back, home i multitsaking tipke). Iznad zaslona je HTC logo te 33 mikro rupice iza kojih se krije zvučnik slušalice (da izbrojao sam). To je sve s prednje strane i ne nema prednju kameru:-(

Lijevi brid uređaja i to je pošteni 12mm brid, za današnje pojmove na gornjoj granici, nosi samo microUSB ulaz za sinkronizaciju i punjenje baterije. Na desnom bridu je dugačka tipka kontrole glasnoće. Donji brid ima samo rupicu mikrofona, a gore na vrhu su  POWER tipka i 3.5mm ulaz za slušalice. Leđa uređaja nose 5MP kameru i zvučnik, a na samom dnu ispod Beats Audio loga nalazi se rupica za vezicu.

Desire C, kao što rekoh lijepo leži u ruci, lagano je njime upravljati i jednom rukom. Stražnji poklopac se cijeli odvaja, a ispod će vas iznenaditi crvena boja njegovi iznutrica, pa kad skidate poklopac radi umetanja SIM kartice i microSD kartice radite polako i oprezno u strahu da Desire C ne uzdahne od boli.

Inače u ponudi su bijeli, crni i crveni.

Zaslon

Zaslon Desire C-a je 3.5″ LCD zaslon ne baš spektakularne razlučivosti 320 x 480 piksela, što mu na tu dijagonalu zaslona daje gustoću piksela od otprilike 165 ppi-a. Zaslon reagira promptno na dodir i prati vaše dodire bez zadrške. Prikaz boja je zadovoljavajući, sadržaj zaslona pristojno je čitljiv i pod čudnim kutevima gledanja. Zbog relativno malog zaslona i tipkovnica je pomalo skučena ali nakon perioda navikavanja nećete imati puno grešaka pri tipkanju poruka i mailova.

Kamera

 

Ukratko, kamera i nije baš nešto zbog čega biste baš kupili Desire C. Da se razumijemo, ima i gorih ali s obzirom da se radi o 5MP senzoru, očekivao sam više. LED bljeskalice nema tako da ste u uvjetima slabijeg ili nikakvog osvijetljenja prisiljeni paliti upaljač, baklju i ine alternative blicu.
Auto fokus i fokus dodirom zaslona su nepoznanice. Burst opcije rafalnog okidanja fotki također nema.

Ako ste predmet vaše fotografije “naboli” kamerom kako treba dobit ćete donekle pristojnu fotku inače ćete dobiti mutnjikavu i neupotrebljivu. Znači fotografirajte stvari usred bijela i sunčana dana na udaljenosti većoj od 30 cm i bit ćete donekle zadovoljni.
Videozapise HD kvalitete zaboravite. U najboljoj varijanti dobit ćete 640 x 480 piksela razlučivosti, što je za današnje pojmove smiješno pa i za uređaje ovog cjenovnog ranga.

Prednja kamera je još gora odnosno nema je uopće.

Softver

Ovo je aspekt uređaja kojim je HTC pokazao svima da je Gingerbread stvar prošlosti i na najjeftinijim modelima. Ice Cream Sandwich 4.0.3 i HTC Sense 4.0 rade solidno. Sense je naravno okrnjen u smislu da su mnoge opcije i fancy 3D animacije uklonjene zbog, pretpostavljate, hardverskih ograničenja uređaja. Tako je recimo i multitasking funkcija pojednostavljena i izgleda kao na stock Ice Cream Sandwichu. Ono što je dobro jest činjenica da ta ograničenja ako niste imali priliku koristiti neki do jačih modela s punim Sense doživljajem, nećete primijetiti da išta nedostaje.


Surfanje internetom putem integriranog web preglednika je pristojno ali zbog ne baš brzog otvaranja stranica i skučena zaslona, nije niti neka turbo uživancija.
Beats Audio, koji je također integriran, poboljšava iskustvo slušanja vaše mjuze i s tim dijelom nećete imati zamjerki.
Multimedijalno ne očekujte previse opet zbog hardverskih ograničenja. 600 megahercni procesor i 512MB RAM-a nisu baš dostatni za reprodukciju HD filmova. YouTube klipovi se unatoč svemu vrte bez problema.

Tipkovnica je kao što već rekoh malo skučena zbog manjeg zaslona ali nakon malo navikavanja i kure mršavljenja za vaše palčeve bit će OK.

Facebook je i ovdje integriran u Sense pa Friends Stream widget možete postaviti na jedan od pet početnih zaslona i stalno biti povezani s vašim virtualnim prijateljima.
Svakako valja istaknuti i pohvaliti WiFi hotspot aplikaciju kojom jednostavno s par klikova podijelite pristup internetu s vašim drugim uređajima.

Performanse

S obzirom na hardverska ograničenja, HTC Desire C u naravi funkcionira pristojno. Navigacija sučeljem i menijima je uglavnom glatka i bez previše trzanja. Desire C najviše zastane da razmisli kad koristeći multitasking opciju preskačete iz jedne aplikacije u drugu i kad pokušavate početni zaslon urediti novim widgetima i prečacima. Sve u svemu nije loše.

Što se tiče funkcije telefona, problema sa gubljenjem signala i sličnoga nismo imali ali je zvuk u slušalici pretih i često je bilo teško čuti onog s druge strane veze.
Ako razmišljate o igranju igrica, zaustavite se na Angry Birds i drugim nezahtjevnim igricama toga tipa. Zahtjevnije će štekati.
Trajanjem baterije bit ćete zadovoljni jer Desire C nije pregladan struje. Punjenje svaku drugi noć ne bi trebalo biti nedostižno.

Zaključak

HTC Desire C jasno zna svoje mjesto na tržištu pametnih telefona. U rangu malih, kompaktnih i ne preskupih smartphona, Desire C može se pohvaliti zanimljivim dizajnom, pristojnim zaslonom i onim što ni mnogi jači igrači na tržištu nemaju: Ice Cream Sandwich verzijom androida. Kao konkurenciju Desireu C vidim Sony Xperiu U i Samsung Galaxy Mini 2. Dakle, Desire C će biti dobar nekom smartphone početniku ili djetetu da za vrijeme sata povijesti ispod klupe može prosurfati i vidit šta mama radi na fejsu.

PLUS: Dizajn, Ice Cream Sandwich, microSD, baterija

MINUS: kamera, zaslon, performanse

Video recenzija: