Android Lollipop donosi on body sigurnosni režim

Android Lollipop donosi on body sigurnosni režim

Android Lollipop ovih dana donosi novu značajku “on body” koja dodatno poboljšava sigurnost tako što automatski zaključava telefon dok ga ne koristite, a jednako tako s druge strane smanjuje broj ukucavanja sigurnosnog PIN-a, kojeg neki dnevno broje u tisućama.

Prije svega treba napomenuti da je ova nova značajka dostupna samo na Androidu Lollipop i integrirana je u nove Google Play Services verzije 7.0.97. Nije još svima dostupna no kada bude, omogućite li je u Smart Lock odjeljku Sigurnosnih postavki, vaš će Android ostati otključan dok god ga nosite uokolo, bilo u ruci, džepu ili torbi. To će znati koristeći integrirani akceleoremetar i žiroskop koje danas ima svaki uređaj.

Kad ga pak odložite, stavite na stol, noćni ormarić ili možda puničino čelo, automatski će aktivirati PIN, lozinku, uzorak ili koji već oblik zaštite koristite.

Oni baš paranoidni među vama odmah su naravno shvatili manu ovog novog trika, a ta je da telefon ne može znati kreće li se u vašim ili nečijim tuđim njedrima. Tako će vam zločinac morati telefon istrgnuti iz ruku i nastaviti se gibati dok god ne pregleda sve vaše golišave fotke.

Ako ova nova sigurnosna značajka pogodi i vaš Android, javite nam se s dojmovima.

guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Tin

Mislim da je ovo jos jedna google glupost 🙁

igy

Još jedna glupost čiji će senzori gutati bateriju

Toni

Probali ste ili nagađate? Pretpostavljam ovo drugo…Mobitel ti je na stolu, zaključan sa recimo pinom ili pattern lock, uzmeš ga u ruke i otključaš, nešto pogladaš na njemu, a recimo da razgovaraš s nekim ili si na kompu i nakon 30 sekundi ti se ugasi ekran i mobitel zaključa dok ga još držiš u ruci, želiš opet nešto napraviti na mobu i ne moraš ga otključavati i opet ukucavati pin jer prepoznaje da ti je u ruci. Kad ga spustiš na stol, nakon što se zaključa prepozna da ti više nije u ruci i zaključa se pa za otključvanje traži… Read more »

Tin

Ali nekužim sta ce ti onda lozinka kad ti npr. ostavis tako zakljucan mobitel na stolu i bilo tko ko bi ga digao sa stola bi ti otkljucao mobitel. Nevidim smisao kad nemoze prepoznati dali je to vlasnik ili provalnik.

Toni

Kad je na stolu zaključan je i kad ga uzmeš u ruku ne otključa se sam odmah, nego ga ti prvo moraš otključati i onda dalje prepoznaje da ti je ruci i ne zaključava se dok ga držiš. Kad ga odložiš na stol zaključa se, tako da se ova situacija koju ti opisuješ ne može dogoditi. Naravno ako ga otključanog dodaš nekom drugome u ruku da će i kod te osobe ostati otključan dok joj je u ruci. To i piše u napomenama i u slikama iznad teksta.

Tin

Sad kužim, hvala Toni sto si mi to bolje razjasnio. Ova stvar ce ipak biti dosta od koristi ☺