Apple predstavio iOS 11, evo najvažnijih novosti

Apple predstavio iOS 11, evo najvažnijih novosti

Apple je večeras na WWDC-u najavio novi iOS 11, kojeg već proglasiše najboljim i najsofisticiranijim mobilnim OS-om na tržištu. Evo nekih od najvažnijih novih značajki koje donosi.

Tim Cook posve očekivano nije propustio nahvaliti svog konja i popljucati tuđu ragu. Tako se s pravom, narugao Googleovu Androidu i njegovoj nerješivoj fragmentaciji. Android 7 Nougat, nakon više od pola godine otkad je službeno vani, trenutno se može naći na jedva 7% aktivnih uređaja u optjecaju, a iOS 10 je zato na 79% aktivnih iUređaja u svijetu.

Bilo kako bilo, stiže nam iOS 11, a sa sobom donosi neke više i neke (nama) manje bitne nove značajke.

iOS 11 iMessages

iMessages u iOS-u 11 dobivaju iPodršku za iPohranu u iCloudu. iŠalim se. Morao sam.

U zbilji iMessages poruke će se sada pohranjivati u Appleovu oblaku pa ćete kupovinom novog iUređaja i prijavom na iCloud, u sekundi dobiti sve iPoruke natrag. ono što se manje tiče nas, na ovim prostorima je mogućnost slanja novca putem iMessages, no tamo daleko će iFrendovi i iFrendice jedni drugima kroz iMessages osim emotikona slati i pare.

iOS 11 Kontrolni Centar

Lijepa i važna novost je redizajnirani Kontrolni Centar – onaj kojeg se podiže s dna zaslona prema gore. Sada izgleda ljepše i praktičniji je, iako pomalo nalik na nekakav daljinski upravljač. 

iOS 11 Apple Karte

Poboljšane Apple Karte, iako vjerojatno još uvijek ne bolje od Google Karata, tamo daleko donose podršku za snalaženje po trgovačkim centrima i aerodromima. Oni koji će koristiti Apple Karte za navigaciju primijetit će novi Ne smetaj režim za vrijeme vožnje kao i upute o prestrojavanju te ograničenjima brzine.

iOS 11 Kamera i Fotografije

Nova Kamera bi trebala ponuditi još bolje rezultate zahvaljujući optimiziranoj kompresiji, a Fotografije donose bolje Live animacije, ako to uopće netko koristi. Sada će i FaceTime kamera snimati Live Photos.

iOS 11 Siri

Ne, Appleova Siri i dalje ne govori Rvacki ali je na podržanim jezicima sada još pametnija, prirodnija i još bolje razumije kontekst, a može biti i muško, odnosno glasati se muškim glasom. 

iOS 11 App Store

Apple je napokon osvježio i izgled App Store trgovine aplikacijama, koja će sada po startu prikazivati novu karticu Today na kojoj će se prikazivati nove stvari, a Igrice su dobile vlastitu karticu Games.

Tu su i novosti po pitanju Apple Music servisa, tipkovnica za jednoručno tipkanje i zamislite, video snimanje zaslona.

Zasigurno će tu biti još novosti, o kojima ćemo doznati tijekom ljeta i na jesen kad iOS 11 krene u službeni optjecaj.

 

6
Imaš nešto za reći?

avatar
4 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Dejandu6mialexIvan MartinkoToni Jerković Recent comment authors

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

newest oldest most voted
Ždral19
Guest
Ždral19

Ne razumijem ovo sa iMessageom šta je tu novo, pa i do sad je iCloud radio backup poruka, bas sam danas radio restore na ip7 i sve poruke su mi se vratile natrag nakon prijave na iCloud

Ivan Martinko
Guest
Ivan Martinko

popljuvao, LOL.. svaka se baba hvali sa svojim kolačima, pa nije isto optimizirati milijune androida u 50 različitih proizvođača i 300 različitih modela ili ios u 10 modela max..

alex
Guest
alex

bravo…..apple je doktorirao umjetnost prodavanja staro pod novo…

du6mi
Guest
du6mi

apple je za klase a ne za mase. android je uvijek bio narodski OS, da ne kažemo baš – seljački

Dejan
Guest
Dejan

Upravo sam instalirao novi update , i pravo mi je razočarenje da su (izbacili funkciju pomeranja zaslona pritiskom u ugao display-a) sjajna je funkcija bila tice se komfora direktno , sada 10 puta vise mora da se koristi “home” 😏