Android dobija službenu podršku za Foldables – uređaje s preklopnim savitljivim zaslonima

Android Foldables

Nakon što je sinoć Samsung najavio i po prvi puta demonstrirao vlastiti prototip smartphonea sa preklopnim savitljivim zaslonom, Googleova konferencija koja se odvija istovremeno otkriva da Android dobija nativnu podršku za takve zaslone. Novu kategoriju uređaja nazvaše Foldables. 

Nema nikakve dvojbe da smo nikad bliže preklopnim smartphoneima sa savitljivim zaslonima, koji će po potrebi biti tableti, a po potrebi u preklopljenom obliku klasični smartphonei. To iziskuje i podršku u samom OS-u pa je Google na vlastitoj konferenciji za razvojne programere najavio nativnu podršku za nešto što nazvaše Foldables ili u slobodnom prijevodu preklopnici.

Takvi će uređaji imati velike zaslone, koji će se savijati i preklapati po pola, bilo da se presavijaju prema unutra ili prema vani. Sinoć smo vidjeli da Samsungov možebitni Galaxy X ili možda Galaxy F ima zapravo dva zaslona – jedan veliki, tabletni dijagonale 7.3 inča i nalazi se unutra, dok izvana ima još jedan zaslon za uporabu u režimu pametnog telefona. 

Bit će to zahtjevna zadaća za razvojne programere, kaže Googleov Dave Burke jer će developeri morati osmisliti načine kako će sučelje pratiti prelazak s jednog ekrana na drugi ili s prikaza na punoj dijagonali na polovicu.

Ima tu još posla, no računajte na to da ćemo Samsungov moderni preklopnjak pobliže upoznati iduće godine, možda već na CES-u u siječnju.

4
Imaš nešto za reći?

avatar
3 Broj komentara
1 Broj odgovora na komentar
1 Broj pratitelja
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Toni JerkovićZaključivačPetarBranko54@ Recent comment authors

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

najnoviji starosti najviše glasova
Branko54@
Gost
Branko54@

A kolko je to dobro što je savitljiv? Jel to dobro ? Neznam baš!

Petar
Gost
Petar

Mislim da je dobro, samo treba vidjeti kako će riješiti , te da li će biti kakvih kompromisa u izradi i upotrebi. Također cijena je jako bitna stavka.

Zaključivač
Gost
Zaključivač

dobiva* (ne “dobija”)