Anti-virus na Androidu?

Smartphone definitivno nije običan mobitel. Na njemu su pohranjeni i neki osjetljivi podaci koje ne bi baš htjeli dijeliti s drugima. Zamislite da se na vaš pametni telefon useli neki virus koji će vam pokrasti zaporke, kompromitirati email, kontakte ili postati fotke supruge bez šminke na fejsbuk:-)

Android je mobilni operativni sustav baziran na linux platformi i time je donekle podložan napadima različitih virusa, trojanaca i drugih gadarija. Možda ih nema još uvijek u izobilju ali njihov broj se iz dana u dan povećava. Android je istina koncipiran tako da svaki put kad pokušavate nešto instalirati vaš pametni telefon vas pita za dopuštenje. Često smo međutim nestrpljivi pa po principu enter, enter, yes, yes bez razmišljanja nekoj aplikaciji, a potencijalnom virusu ili trojancu, dopustimo pristup galeriji slika, kontaktima ili drugim djelovima telefona.

Osnovni način kako ćete smanjiti mogućnost da se zarazite je da pazite što instalirate jer čak neke aplikacije u Android Marketu sadrže viruse, trojance i drugi malware. Uvijek prije instalacije temeljito pročitajte recenzije korisnika i njihova iskustva s dotičnom aplikacijom. Ne treba paničariti jer je veća vjerojatnost da ćete vaš cijenjeni smartphone ostaviti u tramvaju ili kafiću i na taj način nekome prepustiti sve ono što ne biste htjeli.

Ukoliko ste ipak zabrinuti na izbor vam je nekolicina antivirusnih aplikacija u Android Marketu, uglavnom besplatnih. Ukoliko primijetite da vaš smartphone brže troši bateriju ili sporije radi uklonite i probajte neku drugu.

Za vas smo izdvojili nekolicinu anti-malware aplikacija dostupnih u Android Marketu pa isprobajte.

ESET Mobile Security, Norton Mobile Lite, Anti-Virus Free, AVG, Dr Web Light, Lookout Security, NetQin…

Naravno ako znate za nekog boljega slobodno dodajte u komentarima:-)