Naslovnica Apple Jailbreak: za i protiv

Jailbreak: za i protiv

11
7

Svaki dan očekujemo objavu novog alata za jailbreak iPhona 4S i iPada 2 na iOS 5. Možda razmišljate o jailbreakanju svog iPhona, iPada ili iPoda, a  niste sigurni što vam to donosi te koje su potencijalne mane ili opasnosti. Smartphonehrvatska u ovom članku donosi sve pluseve i minuseve jailbreaka.

Zašto jailbreakati?

Razlog prvi: mogućnost instalacije alternativnih aplikacija iz Cydia Stora (nešto kao službeni App Store) te raznoraznih poboljšanja sistemskih aplikacija. Čemu sve to pitate se. Jednostavno iPhone i ostali iOS uređaji vam nude gotovo sve što vam treba ali ne baš sve. Na primjer neke postavke poput sklopki za uključivanje 3G, wifi, bluetootha, gps-a i drugih zakopane su duboko u aplikaciji Postavke (settings). Instalirate li recimo aplikaciju Sbsettings iz Cydie sve to vam se pojavljuje nadohvat ruke. Neprocjenjivo!

Modanje i izmjena korisničkog sučelja je drugi razlog koji bi vas mogao ponukati na jailbreak. Ako vam je dosadilo stalno naganjati iste ikonice lijevo desno, jailbreak vam omogućuje da izmjenite izgled ikona, izgled status bara, ikonica u status baru, izgled lock screena ili recimo font slova diljem cijelog sustava. Ne želite imati ”slide to unlock” tekst. Nije problem možete napisati umjesto njega štagod vam srce poželi ili maknuti slider tako da ga uopće nema, ukloniti sat i otključavati telefon nekom gestom ili pritiskom na neki od fizičkih gumba. Sve to je izvedivo bez nekog znanja programiranja, hackiranja i ostalih mambo jumbo čudesa. U već spomenutoj Cydiji postoje mini aplikacije ili paketi za sve što vam srce poželi. Nemojte se zamarati razmišljanjem zašto sam Apple nije omogućio sve te ludosti, odgovor je jednostavan: Apple želi da je svaki iPhone, iPad ili iPad isti i bez iznenađenja. Ako uzmeš prijateljev iPhone znat ćeš ga koristiti. Uzmi bratov Android i možda se i ne snađeš tako brzo. Ovako znaš kako izgleda koja ikona i koju aplikaciju predstavlja. To je super praktično ali može biti i dosadno.

Sim unlock ili otključavanje na druge mreže može biti razlog broj tri. Instalacijom paketa iz Cydie jednostavno otključate vaš iPhone da prihvaća i sim kartice drugih operatera. Bitno je napomenuti da radi samo na podržanim baseband verzijama. Ako vam to nije posve jasno pitajte u komentarima pa ću pojasniti.

Mogućnost instalacije piratiziranih ili crackiranih aplikacija. Čisto da kažemo da jailbreak otvara i tu mogućnost, a osobno je apsolutno ne podržavam. Piratluk poštenim ljudima koji rade za svoj kruh oduzima od usta. Nemojte to raditi! Jailbreak apsolutno nije svrha tome.

Top Cydia aplikacije i tweakovi:

Sbsettings – sklopke za 3g, wifi, gps bluetooth, brightness, podatkovni promet na jednom mjestu. Praktično i učinkovito

Activator – raznim gestama i fizičkim gumbima palite kameru, otključavajte telefon… nema ograničenja

Winterboard ili Dreamboard – mijenjajte teme i izgled korisničkog sučelja

iFile – file explorer za iOS, pristup svim datotekama uključujući i sistemske

Safari Download Manager – dodatak Safariju, omogućuje download datoteka s interneta

Attachment Saver – sama riječ kaže

Zašto ne jailbreakati?

Nema razloga. To ne znači da jailbreak nema neke svoje nedostatke. Pokušat ću nabrojati neke:

Jailbreakom gubite garanciju proizvođača. Bitno je međutim napomenuti da ako nešto nije u redu s uređajem prije odnošenja u servis treba napraviti restore na tvorničke postavke. Dok god iTunes prepoznaje uređaj može se napraviti restore (čak i kad uređaj izgleda totalno mrtav, ne radi ekran ili što ti ja znam). Nakon restora na tvorničjke postavke u servisu ne mogu znati jeli uređaj bio jailbreakan. Tako zapravo ovo uopće i nije nedostatak u pravom smislu riječi.

Pretjeranim čačkanjem po sistemu možete nešto pobrisati ili pokvariti. Pritom mislim i na suludo i pretjerano isprobavanje i instalaciju koječega iz Cyidie. Možete recimo instalirati nešto što će vaš uređaj usporiti ili uzrokovati brže pražnjenje baterije. Međutim, restore opet rješava problem. Ako sa smislom i mjerom instalirate nekolicinu stvari poboljšat ćete vaš uređaj.

Jailbreak se poništava nadogradnjom na noviju verziju softvera ili restorom na tvorničke postavke. To je po meni jedini nedostatak jer kad Apple pusti nadogradnju jailbreakeri se moraju suzdržati od nadogradnje dok jailbreak hackeri ne iznađu novo rješenje, koje teoretski može biti nikad ne pronađeno. Onda morate birati između najnovijeg softvera ili slobode koju pruža jailbreak.

Ako netko ima još nešto za dodati ili ima još pitanja slobodno se izrazite u komentarima.

 

guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

7 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
kokolo

Ja imam, ha ha ha =)
Kad je mobitel jailbreakan, mogu li na njega stavljat recimo pjesme, bez iTunesa ?

kokolo

Meni iTunes ide na živce iz više razloga…
Ko 1. što uopce moram njega koristit, 2. što užasno sporo radi na Prozorima, 3. što ne mogu recimo s frendovog kompa stavljat glazbu na iPhone..

V.D.

Koliko vidim Safari Download Manager i Attachment Saver još ne rade na 5.0.1.