Apple, koji je glavni krivac i za već postojeće micro SIM kartice prisutne u iPhonu 4 te iPadu, a sada pod svaku cijenu želi progurati i nano SIM kartice. Sasvim je logično da proizvođači mobilnih telefona, samartphona i tableta žele manje komponente pa tako imanje SIM kartice. Ova Apple-ova priča, međutim nije tako čista i konkurencija predvođena Nokiom i Motorolom se žestoko protivi.

Apple je Europskoj Agenciji za standarde predložio sandardizaciju nano SIM kartica, koje su za otprilike 2/3 manje od postojećih micro SIM kartica. Kao glavni razlog navodi se smanjenje prostora kojeg SIM kartica zauzima,a  što bi ostavilo više mjesta za druge unutarnje komponente pametnih telefona i tableta. Osnovni razlog iz kojega se Apple-ova konkurencija protivi jest činjenica što za upotrebu takvih kartica treba usvojiti i poseban način umetanja kartice u uređaj, a patent na tzv. “SIM ladicu” ima naravno Apple. Nokia s pravom pita “Čemu nano SIM ako moraš imati ladicu veličine standardnog SIM-a?”

Uvođenjem takva standarda dovelo bi do toga da bi svi morali plaćati Apple-u za korištenje patenta. Mudro od Apple-a, zar ne?

Što vi mislite o još manjim SIM karticama?

 

guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Luka

Slažem se s mišljenjem od Nokie, čemu i micro sim kad je ležište većih dimenzija nego standardni sim…