Naslovnica Android Android 4.2 Jelly Bean – sve što o njemu trebate znati

Android 4.2 Jelly Bean – sve što o njemu trebate znati

8
6


Google je jučer unatoč uraganu Sandy, koji harači američkom istočnom obalom, predstavio novu verziju Androida Jelly Bean 4.2. te je upotpunio ponudu Nexus uređaja s dva vrhunska Nexus tableta i Nexus smartphonom. Iako nova verzija Androida nije dobila novi slatkiš u imenu, ne dajte se zavarati jer ona nosi puno toga novoga.Google napokon Android vodi u pravom smjeru i to se vidi na novom Jelly Bean-u 4.2. Hrpom potpuno novih fukcionalnosti ali i brušenjem i zaglađivanjem postojećih, Android postaje pravom zrelom mobilnom platformom, kojoj se sve manje toga može prigovoriti.

Widgeti na Lockscrenu

 

U Google-u su učinili sve kako bi Android lockscreen učinili još učinkovitijim i praktičnijim. Osim standardnog prikaza vremena i datuma te obavijesti o propuštenim događajima, 4.2 na lockscreen donosi i widgete. Gurnete li lockscreen nalijevo pokrenut ćete kameru, a gurajući ga nadesno pristupate widgetima aplikacija po vašem izboru. Možete ih staviti nekoliko i gurajući ih nadesno kontrolirate Gmail, kalendar ili što ste već odabrali. Gurnete li widget prema gore otključat ćete zaslon i skočiti direktno u tu aplikaciju.

Tipkanje gestama

Google ovim direktno napada alternativne tipkovnice poput Swype-a u kojima tipkate povlačeći prstom po tipkovnici od znaka do znaka. U Google-u tvrde kako je njihova varijanta ovog tipa tipkovnice bolja od ijedne druge na tržištu jer procesuira i pogađa riječi koje želite ispisati u realnom vremenu te iz vašeg tipkanja uči vaše često korištene riječi te je svakom novom uporabom sve preciznija.

Quick Settings – brze postavke

Jelly Bean 4.2 donosi i opciju brzih postavki unutar standardnih postavki uređaja. Tom se skupu najčešće korištenih postavki pristupa ili pritiskom na ikonicu na Android pull-down zavjesi s obavijestima ili još brže povlačeći s dva prsta umjesto jednim od vrha zaslona prema dolje. Svaka čast. Izvrstan način kako imati sve te sklopke pri ruci, a da ipak ne zakrčuju ponekad pretrpanu zasvjesu s obavijestima.

Gmail text reflow

U principu se radi o nedavno procurjeloj novoj verziji Gmail aplikacije, koja odsad nudi opciju preformatiranja sadržaja pojedinačnih mail poruka kako bi mogle u cijelosti biti prikazane na jednom zaslonu bez guranja lievo desno. Također je podržana opcija pinch to zoom unutar pojedinih mailova.

Google Now

Google Now servis polako postaje nešto od čega se Apple-ovoj Siri tresu gaće. Odsad Google Now češlja vaše Gmail poruke i traži što može iskoristiti pa sada osim kartica vremenske prognoze i prometnih obavijesti prikazuje i kartice s upozorenjima o vašim rezervacijama hotela, letova, kino ulaznica ili pošiljki koje putuju prema vama. Sve to Google Now izvlači iz primljenih mailova.

Photo Sphere

Photo Sphere je svojevrsno panoramsko fotografiranje ali iz budućnosti. Uređaj cijelu hrpetinu fotografija inteligentno lijepi i stvara ogromnu fotografiju visoke razlučivosti unutar koje je kasnije moguće zumirati do impresivnih detalja. Ono što Photo Sphere razlikuje od klasične panoramske fotografije, poznate s dosadašnjih uređaja je to što u okidanju fotografija niste ograničeni na kretnju isključivo lijevo desno, već okidate gore, dolje. lijevo, desno kud god hoćete, a vaš android to sve polijepi u jednu veliku 360 stupanjsku fotografiju.Photo Sphere inspiraciju vuče iz Street View funkcije Google Mapa, a hoće li biti ekskluziva samo na Nexusu ili ćemo je moći  dobiti i na drugim uređajima s Jelly Bean-om 4.2, nejasno je.

Daydream screensaver

Ovo i nije neka funkcija za pasti na dupe ali je cool. Dok vaš Nexus 4 recimo, odmara na kugli za punjenje na zaslonu prikazuje fotke, obavijesti, novosti s Google Currents servisa i slično. Kozmetika ali neka malo i kozmetike.

Miracast

Miracast je nova funkcionalnost bežičnog streamanja sadržaja s vašeg Android uređaja na zaslone drugih uređaja putem WiFi konekcije. Iako već postoji cijela hrpa ovakvih pokušaja, Miracast bi mogao biti onaj univerzalni koji će sve to pojednostavniti i učiniti funkcionalnim bez potrebe za pustim i kompliciranim podešavanjem.

Multiuser

Tableti dobivaju multiuser funkcionalnost, koja omogućuje dijeljenje uređaja između više korisnika, koji se pri korištenju tableta prijavljuju svojim korisničkim profilom te tako pristupaju vlastito podešenom početnom zaslonu te izboru aplikacija. Na taj način djetetu možete dati da se igra vašim tabletom bez straha da će u vaše ime slati mailove ili da će vam obrisati vaš rekord u nekoj igrici.

I koja vam je novotarija Jelly Bean-a 4.2 najbolje sjela. Pišite nam u komentarima. Jeste li očekivali još nešto?

guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Gazda Pera

ja ne kužim funkciju lock screena. to sam gasio na svim mobitelima. bezveze ti oduzima vrijeme..da ne pričam o štekanju kad brzo upališ i ugasiš ekran,,pa dok on opet nadođe,,, zar nije dovoljno zaključan dok ne stisneš tipku da se zaslon upali i odmah je spreman?

Miro

Odlično mi je ovo 360° panoramsko fotografiranje! Ni ostale stvari nije loše al najbitnije je da što više uglađuju rad softvera i smanje potrošnju baterije. Covjece tu komentiramo JB 4.2 a na moj SGS3 jos nikako da stigne službeni 4.1.1

fabricio1

Slažem se s ovim uvezi lock screena – meni ništa ne treba na lock scrennu osim sata i datuma – hahah. Sviđa mi se 360° panoramsko fotografiranje – super stvar.

kokolo

Ne znam čemu tolika uzbuđenja na 360° panoramu.. Još prije godinu je Microsoft izbacio odličnu aplikaciju Photosynth za iOS s kojom se rade 360° slike.. Al dobro fora je što je implementirano u samu aplikaciju kamere.. mada je bilo zanimljivo čitati kako su hejteri kenjali po Appleu kada je stavio obično panorama slikanje pod neku novost, a sad pak ekipa s uglavnom te iste strane svršava na 360° panoramu stavljenu u aplikaciju kamere..

Baš me zanima hoće li ta Googleova biti bolja ili lošija od Microsoftove..koja je zbilja izvrsna.

kokolo

Pardon, Microsoft je Photosynth izbacio prije više od godinu i pol.

Miro Jurić

Google je google. Naravno da ce biti bolje! Mora!