Ubuntu Touch za smartphone i tablete

 

Ubuntu Touch za smartphone i tablete

Tvrtka Canonical je jučer, kao što je i najavljeno, u opticaj pustila prvu testnu verziju svojega Ubuntu Touch mobilnog OS-a za Nexus pametne telefone i tablete. Ova prva javna testna verzija softvera nosi oznaku 12.10, a ona konačna bi trebala nositi oznaku 13.10 i stiže negdje u listopadu ove godine. U nastavku pogledajte video pregled Ubuntu Toucha na LG Nexusu 4, kojeg trenutno testiramo.

U videu ispod primijetit ćete da Ubuntu Touch izgleda jako lijepo i da radi dosta glatko. Barem one stvari koje rade. Puno je toga još u najranijim fazama razvoja pa su mnoge značajke i aplikacije zapravo samo svojevrsni screenshotovi ili pak linkovi na web aplikacije. Rom dolazi s lažnim kontaktima, Facebook i Twitter profilima, a jednako je i s mail računima. Trenutno nije moguće dodavati nove jer je ova testna verzija više nekakvog demonstrativnog karaktera i dočarava kako bi Ubuntu Touch trebao izgledati u ne tako dalekoj budućnosti.

Za preuzimanje su dostupne verzije za Galaxy Nexus i Nexus 4 smartphone te Nexus 7 i Nexus 10 tablete. Na stranicama za preuzimanje upozoravaju da se radi o testnoj verziji, koja bi mogla rezultirati i pretvaranjem vašeg uređaja u podmetač čašu ili dasku za rezanje pancete, ovisno o veličini pa pazite što radite. Instalirati se može samo iz Linuxa. Instalacijske datoteke i upute za Windows i Mac platforme, bit će dostupne kasnije.

Evo i obećani video pregled kojeg posuđujemo s portala PocketNow, a vi nam u komentarima pišite što vam se čini i ima li uopće mjesta na tržištu za novu mobilnu platformu.

guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
tomy mik

Vidim da vec u pocecima postoje neke napredne i konkurentne funkcije, no zele li se probiti na trzistu morat ce vec u pocetnu verziju natrpat sve ono sto drugi cine godinama, pa cak i vise…