Nokia Lumia 920 test kamere 1. dio (Video)

 

Luia-920-video-test

Za one koji nisu česti gosti Smartphonehrvatske, podsjećamo da se ovih dana intenzivno bavimo trenutno najjačim modelom Nokia Lumie ali vjerojatno i najjačim Windows Phone uređajem na našem tržištu uopće. Jedan od glavnih aduta Lumie 920 je i njena PureView kamera, koja barem na papiru obećava vrhunske fotografije i videozapise. U Nokiji će vam glatko reći da je to trenutno najjača smartphone kamera i točka.

PureView je pojam koji se svima urezao u pamćenje zbog Nokie 808 PureView, koja je s 41 MP senzorom na leđima prva uvela tu inovativnu tehnologiju, koja producira vrhunske rezultate na polju fotografije i videozapisa. Kada je Nokia krajem prošle godine predstavila svoju Lumiu 920, kao svoj Prvi Windows Phone 8 uređaj, fokus su stavili baš na senzor 8.7 MP kamere na njenim leđima.

Treba pojasniti kako PureView na leđima Nokie 808 i Lumie 920 nisu i ne mogu biti ista stvar no nije realno očekivati da će Nokia na pakiranju Lumie 920 napisati “ovo nije isti PureView kao na Nokiji 808!”.  Ne može ni biti isti budući da 808-ica ima grbetinu na leđima u kojoj nosi 41-megapikselni senzor te Xenon bljeskalicu.

Aktualna Lumia 920 integrira takozvani PureView Phase 2, pa da pojasnim u čemu je riječ. Ta famozna “Faza 2” Lumiji 920 donosi dvije glavne značajke, a to su natprosječni rezultati u uvjetima slabijeg osvijetljenja te vrhunska stabilizacija videa u svim uvjetima.

Prvo Lumia 920 ostvaruje zbog najmodernijeg BSI (Back Side Illuminated) senzora, konstruiranog tako da još više svijetla dovodi do fotoosjetljivih dioda (piksela), smještenih direktno ispod leće. Drugi bitan čimbenik je i širok otvor blende F2.0, koji opet omogućuje ulaz veće količine svjetla i isporučuje ga senzoru. Treće, a možda i najbitnije u cijeloj priči je OIS iliti Optical Image Stabilisation – optička stabilizacija slike. Naime koristeći žiroskop, koji detektira položaj i kretnje kamere, razlučuje namjerne kretnje od trešnje i kompenzira podešavajući položaj cijelog sklopa. Cijeli je sklop kamere je unutra razapet uz pomoć minijaturnih opruga koje ublažuju utjecaj kretnji uređaja.

Danas ćemo se baviti videom, a za usporedbu upotrijebio sam Samsungov Galaxy S III, koji također slovi jednom od najboljih smartphone kamera na tržištu. U seriji video testova ispod pronaći ćete test i usporedbu stabilizacije videa te klasične full HD video testove u idealniim dnevnim uvjetima te onim noćnim gdje je svjetla znatno manje. Rezultate interpretirajte sami:

TEST STABILIZACIJE SLIKE  – BICIKL

TEST STABILIZACIJE SLIKE – HOD

1080P VIDEO TEST  – DAN

Lumia 920

Samsung Galaxy S III

1080p VIDEO TEST – NOĆ

Nokia Lumia 920

Samsung Galaxy S III

Kao što vidite i sami, osjetna razlika se da primijetiti u aspektu stabilizacije slike pri snimanju full HD videa. Lumia 920 tu postiže vidno bolje rezultate. U ostalim statičnim snimcima, razlike u kvaliteti videa nisu toliko zamjetne i teško je prosuditi koji uređaj producira bolje video zapise. Na kraju je stvar osobnih preferenci.

najbolji izbor mobitela mobis.hr

Slijedi test fotografije Lumie 920, gdje će uvjeren sam briljirati, barem što se tiče fotografija u lošim svjetlosnim uvjetima.

Imaš nešto za reći?

avatar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.