Apple financijski rezultati q2

 

Apple financijski rezultati q2

Apple je objavio i službene financijske rezultate za njihov 3. fiskalni kvartala, kojeg sav ostali svijet zove 2. kvartal. Vidljivo je da su ipak nadmašili očekivanja analitičara i to poglavito zahvaljujući izvrsnoj prodaji svojih iPhonea, a unatoč padu prodaje iPada u odnosu na kvartal ranije. Ipak Appleova neto dobit u odnosu na isti period prošle godine je u vidljivu padu dok su prihodi ostali isti.

Apple je ovim rezultatima ipak nadmašio predviđanja analitičara, koji su prognozirali tek blagi rast prodaje iPhonea sa 26 na 26.5 milijuna primjeraka, a prodano ih je 31.2 milijuna komada. S druge strane broj prodanih iPada je u konstantnu padu što je vjerojatno i rezultat čekanja novih modela koji bi se uskoro trebali pojaviti na tržištu. Tako je Apple ovaj kvartal prodao 14.6 milijuna iPada što je manje od previđanja analitičara, manje od broja prodanih iPada prošli kvartal ali manje i u odnosu na isti period prošle godine.

Lanjske ukupne prihode od 35 milijardi dolara Apple je ove godine nadmašio za 0.3 milijarde dok je neto dobit sa 8,8 milijardi pala na 6,9 milijardi što ne čudi budući da je ove godine Appleova bruto marža sa 42,8%, koliko je iznosila prošle godine, pala na 36,9%..

Appleov najveći neprijatelj je definitivno Samsung, koji je u istom periodu isporučio čak 71 milijuna pametnih telefona, od čega čak 23 milijuna otpada na Samsung Galaxy S4. Samsung je Apple potukao i na polju neto dobiti koja je u 2. kvartalu iznosila 8.3 milijarde dolara.

Službene financijske rezultate Samsunga i HTC-a pronađite u našoj ranijoj objavi ovdje.

Bitka postaje sve žešća, a ishod neizvjesniji.

guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments