MediaTek najavljuje prvi pravi mobilni octa-core procesor


MediaTek octa procesor

Tajvanski MediaTek odlučio se svijetu pohvaliti svojim vlastitim 8-jezgrenim mobilnim procesorom, koji bi u 4. kvartalu trebao pokretati nadolazeće pametne telefone i tablete. Sve su sad oči uprte u Samsung, koji svojim Exynos octa procesorom dosad nije baš postigao naročitu implementaciju, a iz MediaTeka tvrde kako je baš njihov novi čip prvi pravi 8-jezgreni SoC. 

Kad ste vidjeli naslov vjerojatno ste pomislili isto što i ja: ” Pa zar Samsung već nije predstavio Exynos octa čipove s 8 jezgri?!”. Da, no Exynos octa nije pravi pravcati 8-jezgreni procesor koji s 8 jezgri istovremeno barata s 4568816256 procesa već se tu radi o praktički 2 quad-core procesora, koja nikad ne rade istovremeno već se po potrebi uključuju odnosno isključuju. Mnogo je priča i o tome kako se Samsung muči s pregrijavanjem tih procesora.

Ovaj MediaTekov se navodno ponaša kao pravi 8-jezgreni u kojemu svih 8 jezgri istovremeno aktivno šljakaju i po riječima ekipe iz Mediateka donose znatno bolje performanse s fluidnijim korisničkim sučeljima, bržim i glađim mobilnim surfanjem, boljim igranjem i reprodukcijom videa. Iskreno sve to nude i dosadašnji četverojezgreni procesori pa čak i oni dvojezgreni ali eto.

Velika je to stvar za MediaTek jer bi im to moglo pomoći da ih se napokon shvati ozbiljno kao proizvođača čipova u mobilnom svijetu, a jednako tako je to velika stvar za sve igrače na tom polju jer bi taj njihov novi čip pokazao da se može napraviti učinkoviti 8-jezgreni procesor bez problema s pregrijavanjem. To dosad nikome drugome nije pošlo za rukom.

Sasvim je neka druga priča, koliko nam 8 jezgri u telefonu uopće treba.

Imaš nešto za reći?

avatar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.