Naslovnica Android Recenzija: LG G Pad 8.3 (Video)

Recenzija: LG G Pad 8.3 (Video)

15
10
LG G Pad 8.3 recenzija


LG G Pad 8.3 recenzija

Nakon izvrsnog LG G2 pametnog telefona pozabavio sam se i ništa manje zanimljivim LG G Pad 8.3 tabletom, koji je upravo pristigao na naše tržište. Svojim kompaktnim dimenzijama G Pad nudi dosta dobar izbor za sve one koji traže 8-inčni Android, a uz tih. 0.3 inča zaslona više ima i drugih stvari zbog kojih mi se svidio.

SPECIFIKACIJE

LG G Pad 8.3 (V500)

dimenzije/masa

216.8 x 126.5 x 8.3 mm i 338 g

zaslon

8.3” IPS LCD 1200 x 1920 (~273 ppi); 

CPU

quad-core Snapdragon 600 1.7GHzAdreno 320 GPU

RAM

2 GB

podatkovni prostor

16 GB + microSD do 64 GB

kamera

5MP; 1080p; prednja 1.3 720p

povezivost

WiFi; Bluetooth 4.0; GPS; Wi-Fi hotspot; IR

baterija


Li-Ion 4600 mAh integrirana

OS


Android 4.2.2

DIZAJN I ERGONOMIJA

Prošlo je skoro 3 godine otkad je LG na tržište plasirao svoj prethodni tablet. Bio je to ne baš naročiti 8.9-inčni LG Optimus Pad temeljen na Androidu 3.0. Nasreću ovaj novi LG G Pad nema baš nikakve veze s njim i predstavlja korak u pravom smjeru. Rekao bih čak i dva.

Prednjicu najvećim dijelom zauzima 8.3-inčni zaslon uronjen u crnilo, koje narušava samo LG logo i oko prednje kamere, smješteni malo poviše. Bočni okviri zaslona su poprilično stanjeni ali ne toliko da biste prstima dodirivali zaslon dok tablet držite u rukama. Tkiva iznad i ispod zaslona ima nešto više, no nije strašno. Android tipke se iscrtavaju na zaslonu.

Lijevi bok je gladak i ne nosi nikakve tipke pa možete uživati u vrlo tankom profilu uređaja. S desne strane su Power tipka i tipka kontrole glasnoće, koju nisam prečesto pritiskao jer je zaslon još zgodnije probuditi kuckanjem po njemu. LG to zove Knock ON. Na donjem bridu je microUSB za sinkronizaciju i punjenje te rupica jednog od mikrofona. Na taj microUSB moguće je uz jeftini adapter priključiti i USB memorijske stickove. Gornji bri nosi 3.5mm izlaz za slušalice, zatvoreni pretinac za microSD kartice te IR Blaster.

[photomosaic nggid=340 padding=”5″ columns=”4″]

Iako G Pad svoj dizajnerski jezik dijeli s nedavno testiranim LG G2 smartphoneom, ako ste očekivali nekakve tipke na leđima, nećete ih naći. Straga je je hladni metalni poklopac, koji se ne skida. Ispod njega je integrirana baterija kapaciteta 4600 mAh. Tamo je i 5 MP kamera bez LED bljeskalice te dva stereo zvučnika smještena tako da je mala vjerojatnost da ćete ih prigušiti rukama. Još jedan LG logo posred leđa poručuje da je Život dobar. Valjda još nije upoznao Linića.

Što se kvalitete izrade tiče, LG G Pad 8.3 ostavlja odličan dojam i u tom pogledu nema razloga za sram ni pred poslovično izvrsnim iPadom.

ZASLON

LG G Pad 8.3 recenzija

8.3-inčni IPS LCD zaslon LG G Pada je odličan. Rezolucija 1200 x 1920 nije baš Retina ali je s 273 ppi skroz blizu. Obilježuje ga oštrina, čitljivost iz širih kutova i lijep prikaz boja. Izvrstan je za čitanje e-knjiga, gledanje filmova, surfanje internetom i igranje igrica. Odziv zaslona na dodir je korektan, a kao što rekoh u uvodu, moguće ga je uključiti i kucanjem. To funkcionira u recimo 95% slučajeva, a u onih preostalih 5% ćete morati posegnuti za Power tipkom na boku. Na otvorenom bi razina osvjetljenja ipak mogla biti nešto viša, a refleksivnost prednjeg stakla nešto manja. Tada bih mu dao čistu peticu. Ovako je za 4.

KAMERE

LG G Pad 8.3 recenzija

Kamera na tabletu nije neka naročita stavka, no u današnje vrijeme je sve više onih koji na svojim putovanjima svijetom svoje doživljaje fotografiraju tabletima, koje vuku uokolo skypajući se s rodbinom u Fukushimi. 5 MP kamera na leđima G Pada 8.3 je sasvim solidna za usputno fotkanje u uvjetima dobrog osvijetljenja. U mraku ćete si donekle pomoći uključite li HDR i Noć opcije u postavkama. Bljeskalice nema. Snima 5MP fotke u formatu 4:3 i 4MP fotke u formatu 8:5. Sučelje kamere je dosta slično onome koje smo vidjeli na LG G2 smartphoneu. Fokusirati se može dodirom zaslona, a video snima u 1080p kvaliteti. Prednja kamera je 1.2 MP i snima u 720p kvaliteti. Evo par fotografija i jedan 1080p videozapis.

[photomosaic nggid=341 padding=”5″ columns=”4″]

SOFTVER

LG G Pad 8.3 recenzija

Android 4.2.2 je verzija Androida koju ćete dobiti kupite li  LG G Pad 8.3 ovih dana. Nadamo se nadogradnji na friški KitKat 4.4 no zasad nema nikakvih informacija o tome. LG preko Vanilla Androida instalira svoje Optimus UI korisničko sučelje, koje uvelike podsjeća na Samsungov Touchwiz no nudi kudikamo više mogućnosti prilagodbe kroz dvije teme i 7 različitih animacija listanja stranica početnog zaslona, kojih također ima maksimalno 7. Zaključani zaslon osim widgeta podržava postavljanje prečaca za brzo pokretanje aplikacija.

Na početne zaslone nabacujete prečace, widgete i mape po guštu, a bilo koju od 7 stranica možete postaviti kao osnovnu. Dolje u dnu je dock s omiljenim aplikacijama te prečacem za skok u ladicu sa svim instaliranim aplikacijama. U samom dnu zaslona je navigacijska traka s Android tipkama, a LG je kao na LG G2 smartphoneu i ovdje omogućio  prilagodbu rasporeda tipki što pohvaljujem iz sveg srca. Povlačenjem statusne trake prema dolje otvara se Centar za obavijedti kojeg je LG oplemenio pa i nakrcao dodatcima. Gore na vrhu je klizna traka sa sistemskim sklopkama za WiFi, Bluetoooth, GPS i slične bitne stvari. Tu je i tipka za QuickMemo – screenshottove, QSlide aplikacije i prečac za skok u Postavke.

Kao G2 smartphone G Pad je opremljen softverskim trikovima poput KnockON, QSlide, Slide Aside, Quick Memo, QuickRemote, Multi-User, dodan je QPair uparivanje s Android smartphoneima te Capture plus zaslonski snimci cijelih web stranica.


LG G Pad QPair

QPair će nakon brzog i intuitivnog postavljanja Bluetoothom upariti G Pad s bilo kojim Android smartphoneom omogućiti da se na tabletu prikazuju obavijesti o porukama, pozivima i slično, a moći ćete na njih i odgovoriti. Na isti ćete način lako podijeliti i pristup internetu sa smartphonea s tabletom te sinkronizirati Quick Memo bilješke. Cool stvar.

Internetom se surfa ili standardnim web preglednikom ili Google Chromeom. I u jednom i u drugom slučaju je to ugodno iskustvo budući da se web stranice učitavaju brzo i glatko, a na velikom zaslonu izgledaju izvrsno. Zahvaljujući njegovoj kompaktnosti i relativno maloj masi na G Padu se i dugotrajno surfa s lakoćom.

Virtualna tipkovnica je poslovično dobra i precizna, a pomoći će i mogućnost prilagodbe te prikaza u dva dijela za tipkanje palčevima.

LG G Pad tipkovnica

Kao multimedijalni uređaj G Pad 8.3 će vas također u potpunosti zadovoljiti. Galerija na jednom mjestu prikuplja sve fotografije i video zapise te ih prikazuje po albumima. Bez problema G Pad vrti i full HD filmove. S određenim mkv datotekama s DTS Audiom probleme ćete riješiti instalacijom besplatnog BSplayera, koji će vam prikazati i podnapise ako ne spikate ingliš. Mp3-ice G Pad vrti s guštom, a zvuče odlično i preko stereo zvučnika na leđima. Mrski cecoliki milozvuci će nažalost zvučati jednako grdo bez obzira na sve.

[photomosaic nggid=342 padding=”5″ columns=”5″]

LG se potrudio nabacati cijelu hrpu svojih aplikacija, od kojih mnoge nećete nikada ni pogledati, a propustili su ubaciti čitač e-knjiga iako je G Pad odličan baš za uživanje u najnovijoj švedskoj misteriji. Poslužite se nekim iz Play Trgovine i uživat ćete čitati na njemu, a vi iz LG-a ubuduće vodite računa i o ovom aspektu tableta.

Polaris Office 5, i to njegova puna verzija omogućuje kreiranje, pregledavanje i dijeljenje popularnih Office formata.

LG G Pad 8.3 je i vrlo solidna igraća mašina. Isprobao sam Real Racing 3 i Temple Run 2 HD. Oba naslova rade glatko pa mogu pretpostaviti da ni s drugima ne biste imali problema.

Voice Mate je i ovdje pandan Appleovoj Siri  no ni blizu toliko funkcionalan. Ni dalje ne govori rvacki. Triput ćete se pohvalti pred prijateljima i pitati koliko je sati i kakvo je vrijeme u Tunguziji, a Matu ćete nakon toga zaboraviti.

Od ostalih predinstaliranih aplikacija možda će vas zanimati Memo i Notebook za kreiranje bilješki, QuickRemote za funkcionalnosti univerzalnog daljinskog upravljača i Upravitelj Datotekama. Ima ih još ali nisu naročito vrijedne spomena.

PERFORMANSE I BATERIJA

LG G Pad recenzija performanse

LG G Pad 8.3 opremljen je četverojezgrenim Snapdragonom 600 takta 1.7 GHz, s 2 GB RAM-a i s 16 GB interne memorije proširive microSD karticama. Bijesna konkurencija danas već fura jači i štedljiviji Snapdragon 800 no i s ovim ćete biti zadovoljni. Ipak je to čip koji pogoni HTC One i Samsung Galaxy S4, koji su svoje moći već dokazali. Pristup internetu se ostvaruje samo putem WiFi-a ili pak uparivanjem putem QPair aplikacije. Pohvaljujem podršku za USB OTG priključivanje memorijskih USB stickova uz adapter.

Svejedno se daju primijetiti povremena štuckanja, najzamjetnija u povratku na početni zaslon iz nekih zahtjevnijih aplikacija kada ćete primijetiti da se launcher ponovno učitava. Većina normalnog svijeta to neće ni primijetiti no već se pokazalo da je moja normalnost upitna. Vjerujem da će se i te sitnice ispeglati budućim nadogradnjama, koje svakako očekujem.

Integrirana baterija kapaciteta 4600 mAh pruža ipak donekle ispodprosječnu autonomiju koja nije baš na tragu šampiona poput Appleova iPada mini. Izgurat će vam prosječan dan čačkanja, surfanja i čitanja, a zamjetno brže curenje baterije iskusit ćete igranjem igrica. Za reprodukciju jednog filma s razinom osvijetljenja na maksimumu potroši oko 35% baterije.

ZAKLJUČAK

Tražite li solidan 8-inčni tablet sada ćete na našem tržištu pronaći nekoliko različitih modela. LG G Pad 8.3 vam zbog svega ovog iznešenog u recenziji treba biti u najužem izboru. Najljuću konkurenciju mu čine novi iPad mini 2 s Retina zaslonom i Samsungov Galaxy Note 8.0.

 • kompaktan i oku ugodan dizajn
 • odličan zaslon
 • kvaliteta izrade
 • performanse
 • microSD i USB OTG
 • stereo zvučnici
 • OK cijena

 • nema 3G ni 4G interneta
 • zaslon bi mogao biti svjetliji na otvorenom
 • autonomija ispod prosjeka 
 • nema NFC – kome je to bitno

LG G Pad 8.3 za potrebe testiranja ustupila splitska poslovnica HGspota u Terzićevoj 5 (nasuprot ulaza u garažu PC Joker). Tamo ga možete dobiti po cijeni od 2.349,00 kunića, a ako kažete da vas je poslao Toni sa SmartphoneHrvatske, naplatit će vam 100 kuna više 🙂

najbolji izbor mobitela mobis.hr

Usporedi cijene mobitela Nabava.net

Svi mobiteli na jednom mjestu.

Nabava.net ti omogućava pretragu i usporedbu cjelokupne ponude mobitela na hrvatskom tržištu.

VIDEO RECENZIJA

guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

10 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Frano

Nema 3G koji vrag?!?

Leon1403

Kad će ta video rezenzija?

Trta

Toni svaka cast na recenziji moram rec da si korektan i da pises zanimljive clanke koje odisu osobnoscu. I da ti si jedan od rijetkih koji nije rekao da je LG-jev UI ruzan inace svi revieweri strani ko papige se ponavljaju govoreci da je ruzan hehe a touchwiz je kao ono lijep UI. Ugl svaka cast nastavi dobar poso i jesil mozda nacuo ista o kitkat updateu za optimus G.

matej

toni jese isplati uzeti samsung galaxy tab 3 8.0 ili lg g tab 8.3 ”’ molim te odgovori kad neznam koji da si kupim

Tomo Perkovic

Toni, pratim tvoje komentare i testove i mogu ti reci da si pravi kralj. Molim te sad za neke detaljane odgovore i naravno strucni savet. Razmisljam uzeti tablet LG G tab 8.3 V500, pa sam te htio pitati vezano za njega, da li je to dobra kupovina i vredi li on u svakom smislu? Citao sam da si napisao da mu je minus autonomija koja je ispod prosjeka? Sta to zapravo znaci? Zar je toliko losa u odnosu na recimo Samsung tab 3 8.0? Takodjer me interesuje vezano za zaslon, jer si napisao da bi trebao biti svetliji na otvorenom?… Read more »