Lenovo kupio Motorolu

Lenovo kupio MotoroluNakon jučerašnjeg šuškanja i ćakulanja sada je i službeno: Motorola devices – Motorolin odjel uređaja vše nije u rukama Googlea već kineskog Lenova, koji je za tu radost platio 2.91 milijarde dolara. Iako ova transakcija dolazi kao iznenađenje, u biti je i logičan potez.

Kad je Google 2011. za skoro 13 milijardi dolara kupio Motorolu, mnogi su se pitali  kojim povodom. Posve je jasno da je 17 000 Motorolinih patenata  osnovni razlog tog poslovnog poteza, a mislilo se i kako Google ima i velike planove za posebnu liniju smartphonea pod Motorolinim brandom. Taj drugi dio se samo  donekle i ostvario kroz dva odlična uređaja, koja mi na našem tržištu još nismo, a vjerojatno ni nećemo ugledati: Moto X i Moto G.

Budući da je Motorola Googleu u dvije godine prema nekim procjenama isisala oko 2 milijarde dolara, jasno je da je i to jedan od glavnih razloga za prodaju, a drugi možebitni razlozi više zadiru u sferu teorija urote. Tako neki teoretiziraju da je ova transakcija dio veće priče u kojoj veliku ulogu ima Samsung, najvažniji Android faktor u svijetu smartphonea. Samsung Google ubrzano postaje sve većom prijetnjom udaljavajući se od Googlea svojim Samsung Storeom aplikacija ali i sve aktualnijoj priči o Tizenu. Ova bi prodaja tako mogla biti dio nekog sporazuma sa Samsungom.

U svakom slučaju Lenovo, koji je zapravo najjači kineski proizvođač smartphonea, ovom će si transakcijom otvoriti put i na internacionalna tržišta. Zasad će najvjerojatnije uređaje žigosati Motorola brandom, a što će se zbivati u budućnosti, vidjet ćemo.

Hoćemo li mi u Hrvatskoj radi ovoga dobiti Motorola smartphone, sumnjam no ostaje nam da se nadamo.

guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
UVIJEK VJERNI

‘Samsung Google’… Kako to meni dobro zvuci…