Google objavio Android statistiku za travanj

 

android statistika travanj 2014

Google je danas kao što to obično radi početkom svakog novog mjeseca objavio statistiku rasprostranjenosti verzija Androida. U travnju koji je iza nas Jelly Bean vodi glavnu riječ s preko 60% aktivnih Android uređaja pod svojom kontrolom. KitKat raste, a Ice Cream Sandwich će, čini se prvi pasti u zaborav. 

Najveći broj aktivnih Androida, koji su tijekom travnja pristupali Trgovini Play, čak 60,8% njih, temelji se na nekoj od verzija Jelly Bean Androida što uključuje 4.1, 4.2 i 4.3. Android 4.4.x KitKat sada se popeo na 8.5% koliko u biti drži i Jelly Bean 4.3. U cijeloj statistici koja je kao i obično dosadna pa donekle i nevažna, prastari Android Gingerbread 2.3.x sada stoji bolje od Ice Cream Sandwicha, koji će nastavi li se ovaj trend prvi nestati s Android scene izuzmemo li tabletima namijenjeni Honeycomb, kojeg i dalje trpe neka tri jadnika u svijetu.

Posljednja verzija Androida KitKat, predstavljena je krajem listopada i u točno pola godine još nije uspjela uhvatiti 10% usvojenosti, a rekao bih da tek ovih dana KitKat postaje standardom premda će kineski proizvođači još dugo izbacivati Androide temeljene na starijim verzijama.

Googleova nemoguća misija dokidanja fragmentacije se nastavlja i pitanje je hoće li u tome ikada i uspjeti. Za usporedbu, Appleov iOS 7 je na preko 90% iUređaja od čega je iOS 7.1 na 58%.

Kao i obično zaključak je da ako ti je stalo do posljednje verzije Androida, zadovoljit će te jedino Nexus linija ili Google Play Edition linija pametnih telefona koji su opet lišeni onih pametnih trikova i softverskih značajki, kojima ih proizvođači opremaju.

1
Imaš nešto za reći?

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
igy Recent comment authors

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

newest oldest most voted
igy
Guest
igy

i tih 8.5% kitkata treba zahvaliti nekom drugom, ne proizvođačima.
Fragmentaciju nije laoko riješiti zbog silnog broja uređaja koje je programski teško pratiti. Samsung bi trebao po tome imati par “postrojenja” samo za android i svoj UI.