Naslovnica Recenzije Recenzija: Samsung Galaxy K Zoom

Recenzija: Samsung Galaxy K Zoom

11
1
GALAXY K ZOOM RECENZIJA

 

GALAXY K ZOOM RECENZIJA

Samsung Galaxy K Zoom želi ponuditi  ultimativni hibrid digitalnog fotoaparata i pametnog telefona i nije prvi koji takav uređaj u svijetu pa ni prvi takav uređaj iz Samsunga. Lanjski Galaxy S4 Zoom ostao je u pamćenju kao vrlo solidan cameraphone no svojim gabaritima ipak nije osvojio mnoga srca. Kakav je njegov nasljednik Galaxy K Zoom, pročitajte i pogledajte u nastavku.

SPECIFIKACIJE

SAMSUNG GALAXY K ZOOM (SM-C115)

dimenzije/masa

137.5 x 70.8 x 16.6 mm (20.2 mm) i 200 g

zaslon

4.8” Super AMOLED 720 x 1280 (~306ppi)

CPU

hexa-core Exynos 5260 (4x Cortex A7 1.3 GHZ + 2x Cortex A15 1.7 GHz; Mali-T624 GPU

RAM

2 GB

podatkovni prostor

8 GB + microSD do 64 GB

kamera

20,7 MP; HDR; XENON; 1080p; OIS; 10X optički zoom; prednja 2 MP 1080p

povezivost

4G; WiFi; Bluetooth 4.0; GPS; Wi-Fi hotspot; NFC


baterija

Li-Ion 2430 mAh izmjenjiva

OS

Android 4.4.2 KitKat

DIZAJN I ERGONOMIJA

Samsung Galaxy K Zoom u odnosu na svojeg prethodnika svakako dolazi u ergonomičnijem i kompaktnijem izdanju zahvaljujući redizajniranom kućištu koje je ove godine ipak malo više smartphone no fotoaparat no i dalje ćete ga osjetiti. Samsung je leđa Galaxya K Zoom stanjio do 16.6 mm, a na dijelu gdje mu se nalazi sklop kamere s optikom debeo je prihvatljivih 20.2 mm. Zahvaljujući tome on znatno lakše ulazi i izlazi iz džepa i lakše je njime baratati jednom rukom dok je u funkciji smartphonea ali je zato izgubio na ergonomiji dok njime pokušavate jednoručno baratati kao fotoaparatom.

Kako je ovakvo nešto svakodnevno koristiti kao smartphone? Dok ga držim jednom rukom u uspravnoj orijentaciji i čačkam po njegovu 4.8-inčnom zaslonu borim se s položajem prstiju na leđima uređaja i stalno pokušavam raširiti prste kako bi mi grba kamere stala između njih, što nije lako premda nakon par dana korištenja postaje lakše. Masa od 200 g također nije za zanemariti i otprilike je 25-30% teži od većine smartphonea sa zaslonom iste dijagonale.

Kad smo odradili ovaj dio koji će na vas ostaviti najveći dojam primijetit ćete kako je dizajnerski riječ o svojevrsnu plodu ljubavnog trokuta Galaxya S3, Galaxya S4 Zoom i novog Galaxya S5. Prednjica uređaja je obilježena 4.8-inčnim zaslonom a’la Galaxy S3 ispod kojega su fizičke navigacijske tipke – standardna Home u sredini te kapacitivna Multitasking tipka s lijeva i Back tipka s desna. Ljubiteljima fizičke Meni tipke napominjem da duljim pritiskom na tipku Multitasking dobijate taj isti Meni ako vam je ona virtualna s tri točkice na zaslonu tako mrska. Iznad zaslona je Samsung logo, oko prednje kamere, zvučnik slušalice i senzori. LED lampice obavijesti nažalost nema.

Bridovi Samsunga Galaxy K Zoom podsjećaju na one s Galaxya S4 i imaju kromirani sjaj koji vam se ili sviđa ili ga prezirete. Ti su bridovi malčice izdignuti sprijeda prema zaslonu pa to dodatno štiti zaslon kad uređaj na stolu leži licem prema dolje. Lijevi brid nosi pretinac za microSD memorijsku karticu i rupicu za vezicu, a desni tipku kontrole glasnoće, tipku Power i dvostupanjsku tipku okidača kamere na idealnom mjestu za kažiprst pod uvjetom da ste dešnjak. Sve su tipke solidno izvedene. Gornji brid nosi sekundarni mikrofon i 3.5 mm izlaz za slušalice. Dolje je glavni mikrofon te mikro USB konektor za sinkronizaciju i punjenje

[photomosaic nggid=515 padding=”5″ columns=”3″]


Leđa prekriva rupičasti stražnji poklopac a’la Galaxy S5 i uspješno sprječava otiske prstiju, a sam uređaj je također manje klizav. Tamo straga naravno najviše mjesta zauzima poveći kružni sklop 20.7 MP kamere s teleskopskom optikom iznad kojega je i glavni zvučnik uređaja. Nešto niže s lijeve strane je izdužena Xenon bljeskalica, a dolje niže po sredini je Samsung logo. Ispod poklopca su izmjenjiva baterija i utor za mikro SIM karticu ispod nje.

Kvaliteta izrade je na Samsungovoj razini pa je upitno koliko će izdržat taj lažni izdržati krom po rubovima, a plastika kao takva je zapravo izdržljivija od stakla dok se metal također lako ošteti. Svejedno uzmemo li u obzir masu od 200 g, bolje bi bilo da vam ne ispadne.


Sve u svemu za pametni telefon s ugrađenom teleskopskom optikom Samsung je odradio prilično dobar posao no da bih ga baš svaki dan nosio uokolo, nisam baš uvjeren. Osobno bih u najbolju ruku Galaxyem K Zoom privremeno zamijenio svoj smartphone na nekom putovanju.

ZASLON

GALAXY K ZOOM RECENZIJA

Ako ste ikada u ruci držali Samsung Galaxy S3 onda će vam 4.8” Super AMOLED zaslon rezolucije 720 x 1280 Galaxya K Zoom biti poznat.  Iako to danas možda nije posljednji krik tehnologije ni mode, riječ je o vrlo dobrom zaslonu koji će svojim karakteristikama zadovoljiti većinu ako ne baš one najrazmaženije. Prikaz na njemu je vrlo solidne oštrine, a može se pohvaliti i solidnom čitljivošću iz širih kutova gledanja te razinom osvjetljenja unutra i vani premda vani na direktnom suncu toga nikad dosta. Ukratko zaslon je vrlo dobar iako ne na razini uređaja najviše klase iz tog premium segmenta.

KAMERE

GALAXY K ZOOM RECENZIJA

Temelj Samsunga Galaxy K Zoom je njegova moćna 20.7 MP kamera na leđima s Xenon svjetlom, deseterostrukim optičkim povećanjem te optičkom stabilizacijom slike i podrškom za 1080p pri 60 fps. Sprijeda je također solidna 2 MP kamera s podrškom za 1080p video. U odnosu na svojeg prethodnika, Galaxy K Zoom ima jači 20.7 MP senzor s manjim pikselima veličine 1.12 mikrona. Teleskopski optički zoom omogućuje snimanje fotografija s desetorostrukim povećanjem bez gubitka na kvaliteti.

Dok je kamera isključena, optika je uvučena no pokretanjem kamere ona se izvlači oko 2 cm, a pri maksimalno zoomu strši oko 3.5 cm van kućišta. Nije baš za u džep no čim kameru isključite optika se povlači i zatvara. Brzina pokretanja kamere bi bila još veća da je Samsung omogućio pokretanje kamere duljim pritiskom na fizičku tipku kamere, a umjesto toga morate istovremeno pritisnuti i zadržati tipku kamere i tipku pojačanja glasnoće pa sve skupa traje oko 2 sekunde prije no što je spreman za okidanje fotografije. Razinu optičkog povećanja kontrolirate ili tipkama kontrole glasnoće ili štipanjem zaslona s dva prsta, što nije naročito precizno. Nakon 10x optičkog povećanja moguće je digitalno povećati još 10x puta no naravno s gubitkom na kvaliteti.

Podržan je auto fokus te ručni fokus dodirom točke na zaslonu u fotoaparatu i video kameri. Odličan trik je i odvojena kontrola fokusa i ekspozicije odnosno osvjetljenja fotografije pa se tako dodirom zaslona iz kvadratića fokusa može prstom izvući drugi kvadratić pomicanjem kojega mijenjate razinu osvjetljenja dijela fotografije u kojeg ste ga povukli. Time ćete izbjeći ono kad fokusirate predmet sprijeda pa iza njega ostatak bude pretaman.

GALAXY K ZOOM RECENZIJA

Sučelje kamere je više u skladu s onim Galaxya S5 nego onog s lanjskog Galaxya S4 Zoom i izgleda dosta minimalistički. Obje tipke okidača su nadohvat prsta, tipka Načina omogućuje odabir između potrebnijh i nepotrebnih 28 raznoraznih načina snimanja poput dobre stare  Automatike, HDR, Lijepog lica, Snimka i više, Panorame, Virtualne šetnje, Noćnog, Hrana, Vodopad i sličnih čudesa. Među njima je zanimljiv taj Selfie Alarm koji će zvučnim upozorenjem dojaviti kada ste se idealno smjestili u kadar za selfie stražnjom kamerom. Odabirom Ručnog načina rada možete čačkati efektima, vrijednostima ekspozicije, ISO postavkama, balansu bijele boje, timeru, načinu rada bljeskalice…

Što se kvalitete fotografija i videozapisa tiče ne trebate u njih uopće sumnjati jer je ovdje riječ o vjerojatno najboljoj smartphone kameri u Android svijetu. U nastavku se uvjerite i sami.

[photomosaic nggid=516 padding=”5″ columns=”4″]

Fotke u punoj rezoluciji OVDJE

1080p test video kamere


SOFTVER

GALAXY K ZOOM RECENZIJA

Samsung Galaxy K Zoom  dolazi s Androidom 4.4.2 i osvježenim Touchwizom, kojeg smo upoznali na aktualnom Galaxyu S5. Zaslon se otključava povlačenjem prsta po njemu gdje je prisutna i nova virtualna tipka za brzo pokretanje kamere. Početni zaslon ima sveukupno 7 stranica za sve vaše prečace, widgete i mape.

Kad ga prvi puta uključite ugledat ćete Moj Časopis stranicu kao fiksnu krajnju lijevu stranicu Početnog zaslona ali je moguće isključiti je i tako omogućiti klasično pregledavanje i listanje stranica u krug. Dolje je dock s 4 prečaca po izboru i prečacem za ladicu sa instaliranim aplikacijama. Prilagodba Početnog zaslona vrši se duljim pritiskom na lijevu kapacitivnu tipku koja sada prikazuje nedavno korištene aplikacije umjesto klasičnog menija kao prije.

Povlačenjem statusne trake prema dolje otvaramo Centar za obavijesti s jednim kliznim redom sistemskih sklopki za WiFi, Bluetooth, razinu osvijetljenja, zvuk i slično. Ispod je tipka S Tražila odnosno univerzalne tražilice te tipke za brzo bežično uparivanje sa dostupnim Bluetooth i WiFi uređajima. Povučete li statusnu traku s dva prsta dobit ćete cijelu stranicu brzih sistemskih sklopki.

Postavke su također redizajnirane pa je moguće i prilagođavati izgled prikaza. Od pametnih gesti i značajki dostupni su Direktan poziv – pozivanje podizanjem uređaja na uho, Pametno upozorenje kada telefon zavibrira ako imate neku propuštenu obavijest, pauziranje reprodukcije i utišavanje zvonjave okretanjem, a i zaslon čeka s isključivanjem dok u njega gledate.

GALAXY K ZOOM RECENZIJAInternetom ćete surfati ili Samsungovim web preglednikom ili nekim drugim po vašem izboru. Web stranice učitava brzo kako na 4G/LTE mreži Hrvatskog Telekoma tako i u Wi-Fi dometu. Pinch-to-zoom radi super glatko.

Virtualna tipkovnica je ovdje ona standardna Samsungova no bez onog gornjeg reda brojeva. Dovoljno je prostrana je i lako je tipkati po njoj dva palca ako vam je to gušt.

Multimedijalno Samsung Galaxy K Zoom također bez problema vrti sve što mu ponudite, a ako naiđete na neki format koji eventualno nije podržan, uz neki od playera iz Play Trgovine i to će biti moguće. Galerija na jednom mjestu katalogizira sve vaše fotografije i videozapise, a grupira ih po albumima, vremenu, događajima i licima. Reprodukcija glazbe je standardno neproblematična no sumnjam baš da ćete K Zoom koristiti kao mp3 player dok jutrom jogirate po kvartu.

Ako vam je to baš izrazita želja, gaming na Galaxyu K Zoom također vas neće razočarati.  Real Racing 3 i Temple Run 2 vrte se bez muke., jedino što vas može ometati u granju je grba kamere na leđima.

GALAXY K ZOOM RECENZIJA

Od ostalih predinstaliranih aplikacija istaknuo bih odličan upravitelj datotekama, Način rada za djecu i Studio za uređivanje fotografija i videozapisa direktno na uređaju. Bolje da nema toga previše jer podatkovnog prostora baš nema previše.

PERFORMANSE I BATERIJA

GALAXY K ZOOM RECENZIJA

Premda je glavna misija Gaklaxya K Zoom ponuditi hibrid fotoaparata i pametnog telefona to ne znači da je to uređaj inferiornih performansi u odnosu na klasične smartphone iz premium segmenta. Unutra je šestojezgreni Exynos 5260 maksimalnog takta 1.7 GHz s 2 GB RAM-a i 8 GB interne memorije od čega je korisniku dostupno oko 5 GB, a proširiva je microSD karticama. Uz Mali-T624 grafiku možete računati na posve solidne performanse Galaxya K Zoom. Uređaj radi glatko i bez zastajkivanja, a i Imenik s kojim se Samsung poslovično muči, ovdje se otvara trenutno.

S telefonijom nisam za vrijeme testiranja iskusio nikakve probleme. Zvuk u slušalici je glasan i čist, a podržane 4G brzine mobilno surfanje i streamanje multimedijalnih sadržaja čine glatkim i brzim.

Podržano je USB OTG priključivanje memorijskih USB stickova uz pomoć adekvatnog adaptera.

Izmjenjiva baterija, kapaciteta 2430 mAh, pruža solidnu autonomiju dok uređaj koristite kao pametni telefon pa ćete bez problema izvlačiti autonomiju približnu onoj na Galaxyu S5 odnosno otprilike dan i pol srednje intenzivnog korištenja. Isključite li 4G  dobit ćete još više autonomije. Za reprodukciju jednog HD videa od 90-tak minuta Galaxy K Zoom će pojesti 15-20% kapaciteta baterije.

Foto egzibicije ipak će bateriju nagristi znatno brže pa ako ste na putu i namjeravate snimati video i okinuti par stotina fotografija računajte da bi vam punjač trebao biti pri ruci ili jednostavno ponesite dodatnu bateriju koju ćete ubaciti kad ova izdahne. Podržan je i Ultra Power Saving način rada, kojeg smo upoznali na Galaxyu S5, a za dodatnu autonomiju ograničit će pristup nekolicini aplikacija i ubiti svaki pristup internetu dok je zaslon isključen.

ZAKLJUČAK

Samsung Galaxy K Zoom nije klasičan smartphone ni klasična smartphone kamera i kao takav namijenjen je foto entuzijastima koji će pristati na kompromise prije svega po pitanju ergonomije i portabilnosti jer iako je K Zoom za ono što nudi šampion kompaktnosti i dalje je to relativno glomazan uređaj za džep i ruku. Cijena je to impresivne teleskopske optike pa ako vam ona nije od presudne važnosti slične fotografske moći pružit će vam i ipak dosta kompaktnija i smartphoneskija Nokia Lumia 1020. U trenutku nastanka ove recenzije Galaxy K Zoom košta oko 4 600 kuna.

  • Vrhunska kamera 
  • 10X optički zoom, OIS stabilizacija, xenon
  • solidne performanse
  • vrlo dobar zaslon
  • 4G/LTE
  • utor za microSD
  • podrška za USB OTG
  • poveći gabariti uređaja
  • nema FM Radio (kome treba)
  • relativno visoka cijena

Uređaj na testiranje ustupio Samsung Hrvatska.

najbolji izbor mobitela mobis.hr

Usporedi cijene mobitela Nabava.net

Svi mobiteli na jednom mjestu.

Nabava.net ti omogućava pretragu i usporedbu cjelokupne ponude mobitela na hrvatskom tržištu.

VIDEO RECENZIJA

guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zoki

Odlican mob, imao sam s4zoom al mi je bio nezgrapan s onim zada, ovaj pari skroz dobar.