Samsung u Q2 bilježi pad dobiti i tržišnog udjela

 

Samsung pad dobiti i tržišnog udjela Q2 2014

Drugi je kvartal 2014. Na tržištu smartphonea i tableta samo rijetkima bio pozitivno iskustvo. Samsung nije jedan od tih pa unatoč odličnom Galaxyu S5 bilježi pad prodaje, dobiti ali i tržišnog udjela.

Prema friško objavljenim poslovnim rezultatima Samsung je u 2. kvartalu isporučio 74.3 milijuna smartphonea ili 3.9% manje nego u istom periodu lani. Situacija nije bolja ni na polju tableta, pa su i u protekla 3 mjeseca isporučili manje od očekivanog što je posljedica i sve većeg broja phableta koji su nagrizli tržište manjih tableta. Samsung tu ipak očekuje poboljšanje situacije u 3. kvartalu.

Što se žive love tiče, Samsung je u Q2 uprihodovao 51 milijardu američkih dolara odnosno 8.9% manje no u istom periodu lani, a 7 milijardi dolara čiste dobiti j za čak 17% manje od dobiti ostvarene u istom periodu lani.

Treća, a vjerojatno i najznačajnija loša vijest za Samsung je pad tržišnog udjela na tržištu pametnih telefona na kojemu je Samsung i dalje broj 1 ali s 7-postotnim padom udjela pa su s lanjskih 32,3% pali na 25,2%. Sve veći dio kolača za sebe grabe Huawei i Lenovo koji sada drže 6.9% odnosno 5,4% svjetskog tržišta smartphonea.

Vremena kada je bilo lako biti prvi su sada posve sigurno iza nas.

3
Imaš nešto za reći?

avatar
2 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
LukaToni Jerkovićmax Recent comment authors

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

newest oldest most voted
max
Guest
max

nigdje Sonyja :-D, ali zato LG-ja ima svagdje 😀

Luka
Guest
Luka

Meni se nekako čini da se LG probija na tržište a Sony ništa.. 🙁