Recenzija: Nokia Lumia 930

 

NOKIA lUMIA 930 RECENZIJA HRVATSKA

Nokia Lumia 930 na hrvatsko tržište i naš test došla je s vrhunskim specifikacijama, upečatljivim dizajnom i odličnom 20 MP PureView OIS kamerom kojoj malo njih mogu parirati. Sve u biti ukazuje da je ona najbolji Windows Phone smartphone ikad napravljen. Kako se provela na našem testu pročitajte i pogledajte u detaljnoj recenziji u nastavku.

SPECIFIKACIJE

NOKIA Lumia 930

dimenzije/masa

137 x 71 x 9.8 mm i 167 g

zaslon

5” Super AMOLED 1080 x 1920 (~441ppi), ClearBlack Display; Gorilla Glass 3

CPU

quad-core Snapdragon 800 2.2 GHz Krait 400; Adreno 330 GPU

RAM

2 GB

podatkovni prostor

32 GB + 15 GB na OneDrive; microSD nema!

kamera

20.MP; PureView; dual LED; Carl Zeiss optika; 1080p; prednja 1.2 MP 720p

povezivost

4G; WiFi; Bluetooth 4.0; GPS; Wi-Fi hotspot; NFC

baterija

Li-Ion 2420 mAh integrirana; bežično punjenje

OS

Windows Phone 8.1

DIZAJN I ERGONOMIJA

Nokia fura jedan specifičan i unikatan dizajnerski jezik od trenutka kada su krenuli u priču s Microsoftom i Windows Phone platformom. Taj dizajn je u liku Lumie 930 doživio svojevrsnu kulminaciju, a premium dojam jedino mogu ali ne moraju pokvariti šljaštreće neonske boje plikarbonatnog stražnjeg poklopca. Ovaj moj testni primjerak imao jedno takvo ultra zeleno rješenje s kojim teško da nećete biti zapaženi, a na koncertima i noćnim klubovima vam neće trebati nikakav dodatni svijetleći  rekvizit.

Prednjicu uređaja u najvećem dijelu zauzima 5-inčni zaslon, čije se Gorilla Glass 3 staklo lagano spušta prema bridovima i tako omogućuje neometano glatko klizanje prstiju po njemu. Ispod zaslona su tri standardne i osvijetljene kapacitivne tipke, kakve nalazimo na Windows Phone uređajima te rupica glavnog mikrofona. Iznad zaslona je procjep u staklu sa zvučnikom slušalice, a tu je još oko prednje kamere, hrpa nevidljivih senzora te Nokia logo.  Opet mi nedostaje mi LED lampica obavijesti.

Bridovi Lumie 930 izrađeni su od metala, rekao bih aluminija, što ostavlja dojam izuzetne čvrstine i robusnosti. Ti bridovi su posve ravni i četvrtasti pa ćete Lumiu 930 lako postaviti da samostalno stoji na svim bridovima osim ovom desnom na kojemu su sve fizičke tipke. Tamo su redom odlično izvedene tipke kontrole glasnoće, tipka Power, te najniže dvostupanjska tipka kamere kojom ćete okidati fotke kao profi. Lijevi je bok čist, a gore pronalazimo ladicu s nano SIM utorom (proklet bio opet!) te 3.5 mm izlaz za slušalice točno po sredini. Jednako tako po sredini ali na donjem bridu je mikro USB za sinkronizaciju i punjenje.

[photomosaic nggid=521 padding=”5″ columns=”3″]

Isprva bih prije okretanja uređaja i pogleda u stražnji poklopac lagano zažmirio od straha da će mi ta fluorescentno zelena spržiti oči no s vremenom sam se naučio uživati u njoj. Stvarno je jarko zelena, a takva je navodno i narančasta dok su bijela i crna ipak konzervativnija manje upadljiva rješenja.Taj stražnji poklopac je izrađen od mat polikarbonata mekog i gumastog na dodir, a volio bih da je još malo ljepljiviji jer inače lako isklizne iz ruke. Na leđima je oko 20 MP kamere s dual LED bljeskalicom, sekundarnim mikrofonom, Nokia logom po sredini leđa te glavnim zvučnikom i još jednim mikrofonom dolje pri dnu. Ispod tog poklopca je integrirana baterija koja se može puniti i bežično po Qi standardu i to bez ikakve dodatne maske kako je to obično slučaj. To je također definitivni adut ovog uređaja, a to na tržištu ne nudi mnogo njih. Na pamet mi padaju aktualni LG G3 i Nexus 5.

Lumia 930 je definitivno jedna od najkompaktnijih premium Lumia iz Nokie pa unatoč prostranom 5-inčnom zaslonu u ruci ne predstavlja naročit problem osim možda nešto naglašenijom masom. Dok je držite u ruci imate onaj dojam da držite pravu stvar, moćnu mašinu i nešto što vrijedi tih para. Kako se to aluminijski bridove nose s asfaltom mogu samo nagađati da to nije nasretniji scenarij ali svakako izgledaju vrhunski.

ZASLON

NOKIA lUMIA 930 RECENZIJA HRVATSKA

Na listu aduta Lumie 930 možete odmah dopisati i njen odličan 5-inčni Super AMOLED ClearBlack zaslon rezolucije 1080 x 1920, koji raspolaže s 441 ppi. U zbilji je to jedan prekrasan zaslon, izuzetne oštrine prikaza i kontrasta te onako amoledovski naglašenih boja koje iskaču iz tog crnog stakla. Zasićenost boja može se prilagođavati kroz postavke. Okviri zaslona su prilično stanjeni, a zahvaljujući tom pri bridovima zakrivljenom staklu, prstići jednostavno klize po njemu kao podmazani.

Osjetljivost na dodir je na najvišem nivou, a možete je i kontrolirati kroz postavke te tapkati po zaslonu i u rukavicama. Ako tu opciju uključite moći ćete zaslon buditi iz sna dvostrukim tapkanjem po njemu. Razina maksimalnog osvjetljenja je izvrsna i zaslon je vrlo lako čitljiv i na otvorenom. Šteta je što su odlučili izostaviti Nokia Glance opciju prikaza sata i obavijesti na isključenom zaslonu, kao što je to slučaj na drugim Lumia modelima, no navodno nije bilo hardverski izvedivo.

Ukratko, zaslon je izvrstan.

KAMERE

NOKIA lUMIA 930 RECENZIJA HRVATSKA

Nokia sa svojim PureView kamerama žari i pali tržištem smartphonea, a ta proslavljena tehnologija integrirana je i ovdje. Doduše nije popraćena onim 41 MP senzorom već posve dostatnim 20 MP senzorom i Carl Zeiss optikom satkanom od 6 leća, optičkom stabilizacijom slike i dual LED bljeskalicom. Prednja kamera raspolaže 1.2 MP senzorom i snima 720p video. 20 MP senzor kamere Lumie 930 raspolaže pikselima veličine 1,12 mikrona baš kao i Lumia 1020 pa je kvaliteta fotografija tih dvaju modela tu negdje, premda je određena prednost na strani 1020-ice zbog još većeg senzora.

Moćni hardver kamere popraćen je i dvjema Kamera aplikacijama, onom Microsoftovom i vrhunaravnom Nokia Kamera aplikacijom. Fotoaparat snima dvije fotke odjednom – 5 MP oversamplanu fotku za lakše dijeljenje i manipuliranje te drugu 16 MP ili 19 MP fotografiju ovisno o tome odaberete li 16:9  ili 4:3 format fotografija. Tim fotkama visoke rezolucije nije moguće pristupiti na samom uređaju već putem računala. Vjerujte mi i ove 5 MP su odlične. Za vašu informaciju te 5 MP fotografije su teške oko 1.7 MB, a ove u punoj rezoluciji negdje od 5 MB pa sve do 10 MB.

Sučelje Nokia Kamere smo već u detalje obradili u nekoliko navrata pa ako želite detalje pogledajte recenziju Nokie Lumie 1520, a inače je dovoljno znati da je riječ o jednoj od najsofisticiranijih kamera aplikacija na smartphone tržištu, koja uz izvrsnu automatiku nudi i cijelu plejadu ručnih podešavanja poput otvora blende, ekspozicije, ISO vrijednosti, balansa bijele boje i svašta nešto. Različiti načini snimanja su ponuđeni kroz tzv. fotoalate (lenses)  koje možete besplatno preuzeti i instalirati, a nude se Nokia Panorama, Nokia Refocus, Nokia Cinemagraph, Nokia GlamMe za selfije i drugi.

Brzina okidanja fotografija je solidna, premda bih osobno volio da je i brža. Fotografije snimate ili dodirom virtualne tipke na zaslonu ili pak pritiskom na odličnu dvostupanjsku fizičku tipku okidača. Pritiskom tipke do pola se fokusira, a pritiskom do kraja, fotka se okida.

Kvaliteta fotografija i videozapisa je na vrlo visokom nivou bilo da su snimljeni u idealnim uvjetima ili onim mračnijim gdje će odlična dual LED bljeskalica i OIS definitivno biti od pomoći, a za odlično snimljen zvuk brinu se čak četiri mikrofona. PureView tehnologija i CarlZeis optika omogućuju i 2X zoom unutar videa bez gubitka na kvaliteti.

Evo par primjera koristeći automatske postavke:

[photomosaic nggid=522 padding=”5″ columns=”4″]

Fotografije u punoj rezoluciji pogledajte OVDJE

1080p test video kamere


SOFTVER

lumia-930-screenshots-1

Nokia Lumia 930 uz ranije testiranu Lumiu 630 jedan je od prvih je WP uređaja na tržištu s Windows Phone 8.1 i Nokia Cyan nadogradnjom. Poboljšanja i novosti je pregršt pa detaljniji pogled na najzanimljivije nove značajke pogledajte u našem Video pregledu Windows Phone 8.1 nadogradnje.

Zaključani zaslon se nije puno promijenio pa uz pozadinsku sliku po vašem izboru, prikazuje propuštene pozive, poruke, mailove i događaje iz kalendara. Guranjem zaključanog zaslona prema gore otključavamo i slijećemo na Početni zaslon s pločicama iza kojih se također odsada može prikazivati wallpaper po vašem izboru. Pločice mogu biti male, srednje i velike, a novost je i podrška za prikaz 6 stupaca.  Guranjem Početnog zaslona ulijevo otvarate popis svih instaliranih aplikacija, a lako duljim pritiskom možete bilo koju od njih prikačiti na Početni zaslon.lumia-930-screenshots-2

Možda i najvažnija stvar koju napokon donosi taj WP 8.1 je Akcijski Centar, pandan Centru za obavijesti, kojeg poznajemo na Androidu i iOS-u. Pristupamo mu povlačenjem statusne trake prema dolje i to bilo gdje, u aplikacijama, na Početnom ili pak  Zaključanom zaslonu. Akcijski Centar ima dva segmenta – u gornjem prikazuje do četiri sistemske sklopke za Wi-Fi, GPS, Svjetlinu ili što već postavite, a tu je napokon i prikaz postotka kapaciteta baterije te informacije o mreži te prečac za skok u Postavke. Ispod u drugom segmentu Akcijskog Centra, nižu se propuštene obavijesti na koje možete kliknuti pa će vas to odvesti u dotičnu aplikaciju ili ih možete odbaciti guranjem udesno. Detaljnije pogledajte u Video pregledu.

Internetom ćete glatko i slatko surfati novim Internet Explorerom 11, koji web sadržaje otvara munjevito brzo, a sada podržava i sinkronizaciju Favorita i otvorenih kartica (Tabova) s drugim uređajima kao što rade Google Chrome na Androidu i Safari na iOS-u. Pinch-to-zoom radi vrlo glatko, što je slučaj i na onim najslabijim WP uređajima, a kamoli ovdje s 2 GB RAM-a i Snapdragonom 800.

Virtualna tipkovnica je poboljšana no i dalje bedasto prikazuje hrvatske znakove pa se treba naviknuti na to ali ako se ipak odlučite na englesku tipkovnicu podržava i unos teksta svajpanjem od slova do slova.

lumia-930-screenshots-3

Multimedijalno Lumia 930 nudi manje više sve što i drugi WP 8 uređaji. Aplikacija Fotografije na jednom mjestu prikuplja sve fotke snimljene kamerom uređaja, one na lokalnoj memoriji ali povlači i one s društvenih mreža ako se ulogirate. Glazba isto radi s vašom omiljenom mjuzom, a Video po običaju osim izbirljivosti u pogledu formata video datoteka bez problema vrti i 1080p video u .mp4 formatu dok mu popularni .mkv ostaje nepoznanicom premda je i to je rješivo kupnjom nekom od dostupnih alternativnih video playera iz Windows Phone Trgovine.

Office je i ovdje  jedan od aduta jer pruža odlično iskustvo manipulacije popularnim Office datotekama. Povezuje se s vašim One Drive računom.

Lumia 930 neće vas hardverski razočarati ni po pitanju gaminga, osim možda  ipak slabijim izborom naslova u odnosu na konkurentski Android i iOS. Za potrebe testa isprobao sam Temple Run 2, Subway Surfers i Asphalt 8 Airborne te zaključio da se sve tri igrice vrte super glatko i bez natruha muke. Valja napomenuti da se uređaj po metalnim bridovima i straga baš jako zagrije već nakon 10 minuta igranja Asphalta 8. Temperature se doimlju vrlo visokim pa se pitam koliko tako štete integriranoj bateriji. Svakako preporučam pauze u maratonskom naganjanju užarenim cestama što zbog uređaja to i zbog vaših spaljenih ruku

lumia-930-screenshots-4
Od ostalih aplikacija koje ćete pronaći na Lumiji 930 aduti su HERE Karte i HERE Drive aplikacija koja će vam omogućiti besplatnu cestovnu navigaciju za Hrvatsku ali i praktički cijeli svijet. Tu su još Senzor podataka, Senzor pohrane, Ušteda baterije i WiFi senzor, a Dječji Kutak ograničava pristup aplikacijama i sadržajima na uređaju da ga bez straha ustupite djetetu ili djetinjastoj supruzi. Cool je i Nokia Storyteller koji od vaših fotografija i videozapisa čini multimedjalne albume, koji podsjećaju na HTC Zoe filmiće. Preuzeti i instalirati možete i aplikaciju Datoteke (Files), koja će napokon na WP platformi ponuditi preglednik datoteka poput onog na Androidu. Priključite li slušalice, tu je i FM Radio.

Najveća mana Windows Phonea i dalje ostaje izostanak Googleovih aplikacija na koje ste vjerojatno navikli. Iako Gmail funkcionira posve normalno (radi i push sinkronizacija) kroz standardni Mail klijent, nećete ga pronaći kao samostalnu aplikaciju, a jednako tako nema ni YouTube aplikacije ili pak Google Karata, koje vam pored Here karata ni ne trebaju. Izbor aplikacija u Windows Phone Trgovini je i dalje dosta slabiji od konkurencije no ove najpopularnije ćete ipak naći. Neke rade dobro, a neke baš i ne.

PERFORMANSE I BATERIJA

NOKIA lUMIA 930 RECENZIJA HRVATSKA

Hardverski Nokia Lumia 930 raspolaže moćima dostojnim jednog pravog modernog flagship modela, a kada to ukomponirate sa super uglađenom, glatkom i optimiziranom Windows Phone 8.1 platformom računajte na vrhunske performanse. Unutra je  Snapdragon 800, čije 4 Krait jezgre ovdje kucaju taktom 2.2 GHz uz pomoć 2 GB RAM-a i 32 GB (dostupno oko 27 GB) interne memorije, koju nažalost nije moguće proširiti. Impresivne performanse Lumie 930 očituju se u super glatkom i fluidnom sučelju te trenutnom izvršavanju svih operacija, bilo da je riječ o surfanju internetom, igranju igrica ili reprodukciji multimedije.

S telefonijom nisam za vrijeme testiranja iskusio nikakve probleme. Zvuk u slušalici je na dovoljno glasan i čist, a podržane 4G brzine mobilno surfanje i streamanje multimedijalnih sadržaja čine pravim užitkom.

Integrirana baterija, kapaciteta 2420 mAh s uključenim baš svim oblicima komunikacije, sinkronizacijom Maila, WhatsAppa, Facebooka i inih društvenih mreža uz nekakvo prosječno intenzivno korištenje nudi jedan dan do dan i pol korištenja. Isključite li 4G  dobit ćete još više autonomije. U mirovanju Lumia 930 dosta dobro drži kapacitet, a za vrijeme igranja Asphalta 8 Airborne na brzaka posiše zamjetnih 10-12% kapaciteta, dok za pola sata reprodukcije full HD videa s automatskim osvjetljenjem zaslona izgubite oko 8% kapaciteta. Autonomija je dakle prosječna, a adut je i podrška za bežično punjenje baterije po Qi standardu bez potrebe za dodatnim maskama ili rekvizitima.

ZAKLJUČAK

Nokia Lumia 930 je bez daljnjeg najbolji Windows Phone smartphone pa i jedan od najboljih smartphonea trenutno dostupnih na tržištu. Ona na najbolji mogući način daje ono najbolje od Lumie 1020 i Lumie 1520, a obje su nespretno glomazne. Lumia 930 je tako najklompletniji WP smartphone kojeg možete nabaviti i toplo je mogu preporučiti svima koji štuju vrhunski dizajn, kvalitetu izrade, izvrsnu kameru i performanse.

Windows Phone i Nokia u svojem najboljem izdanju dosad.

 • vrhunski dizajn i kvaliteta izrade
 • odlična kamera PureView + OIS
 • izvrstan zaslon
 • vrhunske performanse i fluidno sučelje
 • najnoviji Windows Phone 8.1
 • 4G/LTE
 • FM Radio
 • NFC
 • nema microSD
 • nema LED lampice obavijesti
 • izraženo zagrijavanje u igricama
 • ipak manji izbor Aplikacija u odnosu na iOS i Android
 • iritantni nano SIM
 • nešto veća masa 
 • cijena

Uređaj na testiranje ustupio Mobis, a možete je pronaći u preplatničkim tarifama Vipneta. Na tržištu se cijene Lumie 930 kreću u širokom rasponu od nešto više od 4000 kn pa sve do 6000 kn pa birajte pametno.

najbolji izbor mobitela mobis.hr

Usporedi cijene mobitela Nabava.net

Svi mobiteli na jednom mjestu.

Nabava.net ti omogućava pretragu i usporedbu cjelokupne ponude mobitela na hrvatskom tržištu.

VIDEO RECENZIJA

19
Imaš nešto za reći?

avatar
15 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
16 Comment authors
becksAndrejAnpan TinTvrdiToni Jerković Recent comment authors

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

newest oldest most voted
qwertz
Guest
qwertz

Mali ispravak – OneDrive nudi 15GB, a ne 7GB.

Kiki
Guest
Kiki

Ovo bi se prodavalo ko kebabi u 3 ujutro samo da postoji opcija Lumie 930 s androidom……sto god mase mislile o tome….

Tomislav
Guest
Tomislav

Podržava li to čudo napokon Bluetooth SAP ili je i dalje bluetooth beskoristan?

Emil
Guest
Emil

Dodao bi da foto kamera ima opciju fotografiranja u RAW formatu…
Bluetooth SAP, rekao bi da nije podrzan…

Tomislav
Guest
Tomislav

Sve dok taj kvaziposlovni poluproizvod od OS-a ne bude imao potpuno funkcionalan bluetooth i izmijenjivu tipkovnicu mene neće vidjeti!

Troll
Guest
Troll

Vidim netko zna uživati u hrani
njam, njam 😛

Ivan
Guest
Ivan

Ooooooooo powerd by LG G3?
Znači sad sa njim snimas? 🙂

RMarko
Guest
RMarko

Toni zelim ti se samo zahvalit sto si me poslusao i nadam se da ce to ubuduce bit standarni podatak kojeg ces nam ga davat a rijec je o potrosnji baterije za vrijeme gledanja fullHD filmova 😉
“za pola sata reprodukcije full HD videa s automatskim osvjetljenjem zaslona izgubite oko 8% kapaciteta”

Ipos
Guest
Ipos

pink tint na kameri???
najvise se primjeti na slici 5 i 15

Andrijan Karačić
Guest

Toni odlična recenzija!
Možeš li je staviti na Antutu benchmark, tražio sam na internetu nisam mogao naći nigdje?

LP

Luka
Guest
Luka

Lumia 930 ima 23000? Kako je to moguće, pa ja na Xperia Sp imam 24000?

Tvrdi
Guest
Tvrdi

win phone treba puno manje snage da vrti slične aplikacije i igre glatko kao android…a to mnogi neznaju a neki i namjerno ignoriraju…uz to Nokie imaju najbolje kamere a to odgovorno tvrdim jer sam imao priliku koristiti sve flagship modele samsunga, applea, sonya, nokie itd….još kad izaše nokia 730 pa za te novce joj neće biti moba do koljena. Jedia mana WP je činjenica da store kaska za androidom. Ali ako baš hoćete, daleko najbolje igrice i edukativne aplikacije/igrice za djecu se mogu igrati (i imaju smisla) na ipad miniju. Ove na mobu su tako i tako za “ubiti vrijeme”.

Anpan Tin
Guest
Anpan Tin

Kako me nervirate vi koji tolko tlačite i nervirate WP i sve njegove mobitele nazivate sranjima, a svi mi znamo da su najkvalitetniji sto se tice izrada, OS je vrh vrhova. Serete jer ste pi*ke koje nemaju muda preci na novu platformu, jer moraju biti “KO I OSTALO”, bas ste jadni.

Andrej
Guest
Andrej

Jako je dobar video ( nokia lumia 930 ), svaka čast.
Pozdrav.

becks
Guest
becks

Imam jedan problem na ovoj lumii,nmg iskljucit ikonicu vrijeme bez ometanja jel ko imo probl.s tim?