iPhone 6 i 6 Plus - pogled ispod haube

 

iPhone 6 i 6 Plus - pogled ispod haube

iPhone 6 i iPhone 6 Plus ovih dana iskaču iz paštete, a kako i neće kad je prodaja otpočela pa svi nešto snimaju testiraju, bacaju razbijaju i rastavljaju. iFixit je nova dva iPhonea rastavio na proste faktore pa smo doznali što se to zbiva unutra, a neka od saznanja su vrlo zanimljiva.

Dok neki bacaju i razbijaju, iFixit ima drugi pristup pa kulturno i kirurški precizno nove gadgete rastavlja i na taj način daje ocjenu popravljivosti. Neke je gadgete relativno lako popraviti dok se neki drugi praktički ne mogu rastaviti, a da se ne pretvore u prašinu. Appleovi iPhonei i iPadi uvijek su na ovakvim testovima dobro prolazili što također ukazuje na visoku razinu kvalitete izrade. Takav je slučaj i s iPhoneom 6 te njegovim velikim bratom iPhoneom 6 Plus.

Pri predstavljanju novih iPhonea, Apple uvijek preskoči ili zanemari informacije o stvarima za koje smatraju da obični smrtnici ni ne trebaju znati pa tako automomiju izražavaju u satima, a o čipu i količini radne memorije također obično šute. Tako je bilo i ovaj put. iFixitova obdukcija iPhonea 6 otkrila je da on ima bateriju kapaciteta 1810 mAh što ne zvuči nešto naročito u usporedbi s Androidima s 4.7-inčnim zaslonom no ne vjerujem da ima razloga za brigu. Lanjski iPhone 5S je primjerice imao bateriju kapaciteta 1560 mAh. Što se radne memorije tiče, unutra je i dalje tek 1 GB RAM-a no za fluidan rad iOS-a je to posve dovoljno.

Veći iPhone 6 Plus ima i veću bateriju i to kapaciteta 2915 mAh iliti skoro duplo jaču od one u iPhoneu 5S i nešto jaču od one u Samsungu Galaxy S5 koji ima 2800 mAh. I ovdje je unutra 1 GB RAM-a. Još jedna važna razlika između dvaju novih iPhonea je i u sklopu glavne iSight kamere pa tako iPhone 6 Plus ima OIS optičku stabilizaciju slike dok iPhone 6 nema. 

Još jedan vrlo zanimljiv podatak je i da oba uređaja pokreće novi 64-bitni Apple A8 čip kojeg ipak ne proizvodi Samsung kao što je to bio slučaj svaki puta dosad unatoč svim sudskim prepucavanjima. Ovdje A8 stiže iz TSMC tvornice, koja je i dosad bila Appleov partner no u manjem obimu. Naravno, moramo uzeti u obzir i opciju da je ekipu iz iFixita jednostavno dopao primjerak s TSMC čipom, a ne Samsungovim.

Oni koji žele baš detaljan pogled ispod haube iPhonea 6 i iPhonea 6 Plus bacite skoknite na iFixit službene stranice putem linkova u nastavku.

iPhone 6 iFixit

iPhone 6 Plus iFixit

 

guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Riblja Juha

Smješno mi je kad se uspoređuje iPhone s Androidima. To su različiti uređaji koji rade na različitim OS-ovima. Bez obzira što je iPhone 6 hardverski slabiji od najjačih Androida, uređaj radi fluidno jer je OS optimiziran za taj hardver, što nije slučaj kod Androida.

luka

Da, 1 GB RAM-a je dovoljno za fluidnost na iOS-u, ali nije dovoljno za multitasking kakav imaju npr One Plus One, LG G3 itd…