Recenzija: LG G Watch R

LG G Watch R RECENZIJALG G Watch R još je jedna pametna čuka, koja je imala privilegiju provozati se na mom zapešću. Prvi je to Android Wear smartwatch u Hrvatskoj i prvi toga tipa s potpuno okruglim zaslonom osjetljivim na dodir. Svidio mi se jako, a zašto i kako se proveo na testu, pročitajte pa i pogledajte u recenziji u nastavku priče, a nabavite ga u Vipnetu.

DIZAJN,  ERGONOMIJA I NOSIVOST

LG G Watch R je uz Moto 360 još jedan pametni sat s okruglim zaslonom, no dok Motorolin zaslon pati od nepotpuna kruga, ovaj LG-ev se može pohvaliti sa svih 360 stupnjeva i iskoristivom cijelom površinom. LG G Watch R ujedno je i prvi smartphone na tržištu koji svojim dizajnom oponaša klasični ručni sat na kakvog ste navikli pa ovisno o odabiru prikaza sata odnosno watchfaceu mnoge će zavarati pa će pomisliti kako na zapešću nosite nekakav klasičan sportski sat s kojim ronite na dah, vadite spužve, promatrate život prstaca i borite se s morskim psima na Velikom koraljnom grebenu. Mislim, barem sam se ja tako osjećao dok sam ga nosio. Naučio me koliko točno koraka imam od kauča do frižidera pa do WC-a i koliki mi je pritom puls.

Okrugli zaslon LG G Watch R sata ima promjer od 33 mm, a rezolucija mu je solidnih 320 x 320 što daje 246 piksela po inču. Premda je riječ o najmanjem od zaslona pametnih satova, koje sam dosad isprobao, svidio mi se više od ijednog drugog. Oštrina prikaza je na visokom nivou, osim ako ga baš ne gurnete pod nos, čitljivost pod kutom je odlična, razina maksimalnog osvjetljenja izvrsna, a i osjetljivost na dodir je na visini zadatka.

Zaslon može biti stalno uključen u onom zatamnjenom, štedljivom izdanju ili skroz isključen. Uključit ćete kad ga podignete li zapešće pred lice ili ako pritisnete na bočnu tipku. Neke će možda zasmetati ovaj deblji izdignuti okvir po uzoru na klasične sportske čuke pa iako on donekle ometa klizanje prsta s ruba zaslona, on ga štiti kad onako mamurni zapinjete o dovratke. Praktično, a izgleda lijepo.

[photomosaic nggid=596 padding=”5″ columns=”3″]

Kućište sata je izrađeno od nekakve legure nehrđajućeg čelika i aluminija pa nije pretežak, odnosno njegovih 66 g neće opteretiti ruku. Njegovi ukupni gabariti meni i mom relativno tananom srnećem zapešću ne predstavljaju nikakav problem, a kožna narukvica osim što izgleda dobro, vrlo je i udobna. Plus je i to što narukvicu lako možete zamijeniti drugom bez da vam za to treba pajser, let lampa i tri susjeda.

Na desnom bridu kućišta u mat crnoj boji, pronaći ćete jedinu fizičku tipku u obliku one klasične krune za navijanje. Na donjem bridu, koji gleda prema vašem licu kad sat podignete prema gore jedan je od mikrofona u kojega ćete izvikivati svoje “Ok, Google” zapovijedi.  S donje strane je po sredini smješteno zeleno svjetlo senzora otkucaja srca te zlaćani PIN konektori za dok za punjenje baterije, koji se magnetom praktično lijepi za sat.

LG G Watch R nosi IP67 certifikat vodonepropusnosti i otpornosti na prodor prašine pa ga ne morate skidati s ruke pri pranju ruku, suđa, jabuke ili klofanju tepiha poput svakog pravog dase. Vjerujem da nije problem ni otuširati se s njime na ruci jer bi trebao biti vodootporan do dubine od jednog metra no u jamstvenim uvjetima stoji da se misli na vodu iz slavine pa zaron u kadu s pivom i nije baš preporučen.

Kvaliteta izrade je rekao bih, na najvišem mogućem nivou, barem sam takav dojam stekao u ovako kratkom druženju s njime, koje bih vrlo rado još produljio.

SOFTVER I UPRAVLJANJE

LG G Watch R Android Wear

LG G Watch R softverski se temelji na svježoj Android Wear platformi, a već prvog dana korištenja, moje je primjerak nadograđen na posljednju verziju s Androidom Lollipop u podlozi, što mi je super išlo uz LG G3, no funkcionirao bi i sa bilo kojim drugim Android uređajem pod uvjetom da vrti Android 4.3 Jelly Bean i noviji.

Nakon što LG G Watch R Bluetoothom uparite s nekim Android smartphoneom, sat će vas podsjetiti da na smartphoneu instalirate aplikaciju Android Wear, kojom ćete kasnije upravljati vašim satom. Dok su dva Android brata tako uparena i u dometu Bluetootha, baš sve obavijesti koje pristignu na smartphone, prikazat će se i na zaslonu pametnog sata pod uvjetom da ih ne blokirate. O novostima ćete biti obaviješteni vibracijom na zapešću.

Naime, vjerojatno nećete željeti da vam baš sve obavijesti stižu i na sat pa ćete ih u postavkama jednostavno blokirati. Neke obavijesti poput SMS-a, Hangoutsa, WhatsAppa ili Gmaila, moguće je pročitati u cijelosti na zaslonu sata, a za neke druge ćete kliknuti “Otvori na smartphoneu” pa nastaviti tamo. Što s tim obavijestima možete učiniti ovisi od aplikacije do aplikacije, no na ove navedene možete i odgovoriti i to samo samo diktirajući na engleskom. Na zaslonu sata možete odbiti ili primiti dolazni poziv, a možete odgovoriti na njega i unaprijed preddefiniranom porukom. Telefonski razgovori putem sata nisu mogući jer nema zvučnika.

Prikaz sata na takozvanom početnom zaslonu možete prilagođavati, a osim ponuđenih watchfaceva na samom uređaju, možete preuzeti i instalirati i druge iz Google Play Trgovine. Na izbor su vam oni koji jako dobro glume izgled klasičnog ručnog sata do raznoraznih svemirskih digitalnih s prikazom vremenske prognoze, brojem prijeđenih koraka, stanja baterije i sličnim trikovima. Kad imate neku propuštenu obavijest ona se diskretno prikazuje u donjem dijelu zaslona pa ju povlačenjem prema gore prikazujete u cijelosti.lg g watch r recenzija

Navigacija sučeljem je temeljena na gestama klizanja prsta po zaslonu i tapkanjem po njemu te naravno glasovnim uputama temeljenim na Google Now servisu. Glasovne naredbe aktivirate ili dodirom zaslona ili izvikivanjem “Ok Google” naredbe dok je zaslon uključen. Sat vas u biti stalno sluša i na standardne zapovijedi na engleskom reagira promptno. Umjesto da u meniju tražite stavku Take a Note ili Show me my steps, isto to ćete brže odraditi ako izgovorite riječi. Možete postaviti i bilo kakvo pitanje poput “What’s the weather like? ili “Who won the World Cup?” i na satu će se prikazati informacije, koje čupa s Wikipedije i drugih servisa.

Poželite li iz nekog razloga potrčati možete reći “Start running” i pokrenut će aplikaciju LG G Health, RunKeeper ili neku treću podržanu fitness aplikaciju. Sat možete koristiti i za navigaciju pa ako upitate “Where s the nearest gas station?” prikazat će vam najbližu benzinsku, a klikom ćete dobiti i cestovne upute do lokacije.

Povlačenjem prsta s vrha zaslona, otvara se meni s prikazom trenutnog postotka napunjenosti baterije, pa klizanjem ulijevo birate u stavkama menija u kojem možete podešavati razinu osvjetljenja, način rada zaslona, restartati uređaj, resetirati ga i svašta nešto. Gesta klizanja prsta s lijeva na desno služi kao tipka Natrag pa kroz sučelje ili aplikaciju idete korak unatrag. Nauči se brzo, a navigacija sučeljem je glatka i popraćena oku ugodnim animacijama. Ponekad će vam poslužiti i to što fotke smartphoneom možete okidati i sa zaslona sata, na kojemu vidite ono što kamera ima u kadru.

Kako su se neki bunili na to da ih zaslon sata osvjetljuje u tami kina ili dok se šuljate u mraku, Android Lollipop je donio opciju “Theater mode” koji će zaslon isključiti i neće ga uključivati pri obavijestima već sam kad kliknete na fizičku tipku na desnom boku. Jednako tako “Sunlight mode” će na kratko raspaliti pozadinsko osvjetljenje do daske kad vam zatreba na izrazito jakom suncu.

Dodatne smartwatch aplikacije se instaliraju kroz Android Wear aplikaciju na uparenom pametnom telefonu. Ima ih sada već mali milijun i posložene po različitim kategorijama. Ona glavna i rekli bi osnovna koju Google svkako želi da instalirate je Google Fit. Ona prati i bilježi vaše kretnje, broji korake i minute vaše tjelesne aktivnosti. U te će minute automatski  uračunati bilo kakvo kontinuirano hodanje ili trčanje koje detektira smartphone ili upareni mu Android Wear uređaj, a druge aktivnosti i njihovo trajanje možete unositi i sami iz liste ponuđenih stvari.

lg g watch r recenzija

Najnesretnije u cijeloj priči je riješen transfer glazbe na internu memoriju telefona za tzv. offline slušanje. Zasad ima samo jedan način kako to možete učiniti, a to je prijenos Bluetoothom s uparenog mu smartphonea i to kroz aplikaciju Google Music. U dotičnoj aplikaciji treba u Postavkama odabrati Download to Android Wear pa će baš sva glazba iz Google Music aplikacije biti prebačena na internu memoriju sata, odnosno barem onoliko koliko ima mjesta na memoriji, budući da ne možete birati koje to pjesme želite prebaciti. Tada Bluetoothom uparite neke bežične slušalice i možete slušati glazbu sa sata, recimo dok trčite i ne nosite telefon sa sobom.

Sve sam više uvjeren kako je to praćenje broja koraka i općenito osvješćivanje o tome koliko se krećemo, a koliko knjavimo na jednom mjestu dobra stvar. Na mene djeluje pozitivno i tjera me da se sutra pokušam kretati i baviti sobom makar malo više no danas.

PERFORMANSE I BATERIJA

lg-g-watch-r-recenzija-baterija

Pogonska mašina LG G Watch R sata je četverojezgreni Snapdragon 400 procesor takta 1.2 GHz s 512 MB RAM-a i 4 GB podatkovnog prostora na kojeg možete smjestiti recimo do 3 GB svoje mjuze za slušanje u hodu. Kao što već rekoh, to sve skupa osigurava vrlo fluidan rad uređaja, a jedini trenutci kada zna nakratko zastati i razmisliti je kad zadatak ovisi o internetskoj vezi preko smartphonea, koja katkad nije na visini zadatka.

LG G Watch R je opremljen cijelom plejadom senzora poput akcelerometra, žiroskopa, optičkog senzora otkucaja srca, digitalnog kompasa i barometra pa prikazuje i nadmorsku visinu. Ono što mu nedostaje je GPS pa bez aktivne veze sa smartphoneom nema pojma gdje ste. To ograničava fitness aktivnosti u kojima biste htjeli bilježiti vašu lokaciju jer u tom slučaju sa sobom morate nositi i telefon.

Integrirana baterija kapaciteta 410 mAh osigurava prihvatljivu autonomiju od dva puna dana s opcijom stalno uključenog zaslona ili 3 dana s isključenim zaslonom. Pritom je G Watch R stalno Bluetoothom uparen s pametnim telefonom, kojemu će zbog toga također autonomija opasti za otprilike 10% pa i više ako koristite Google Fit kojeg sam detektirao kao malo jačeg potrošača struje. Dok za punjenje baterije funkcionira dobro lako se kači i nije velik no ostaje jedinim načinom za punjenje baterije. Baterija se napuni za sat vremena. Isključite li sat noću, izvući ćete još više autonomije.

LG G Watch R je za razliku od Samsungovih Gear pametnih satova i narukvica, kompatibilan s Androidima svih proizvođača pod uvjetom da dotični uređaj fura Android 4.3 Jelly Bean ili noviju verziju Androida. Ta mu značajka svakako ide u plus stupac.

ZAKLJUČAK

LG G Watch R je još jedan dokaz da u LG-u u zadnje vrijeme rade dobre stvari. Trenutno je to najzanimljiviji pametni sat dostupan na našem tržištu, a nudi solidnu Android Wear platformu, kompatibilnost s velikim brojem Androida, odličan dizajn i kvalitetu izrade, mogućnost lake izmjene narukvice te prihvatljivu autonomiju. Mana mu je izostanak GPS-a te trenutno nespretan proces transfera glazbe na njegovu memoriju.

Ovih tjedan dana druženja, baš svi su primijetili taj cool sat na mojoj ruci. Uglavnom sam se držao cool i onako frajerski.

U ekskluzivnoj ponudi Vipneta se u trenutku nastanka ove recenzije može dobiti za 1799 kuna, a vidim da se pojavljuje i u drugim trgovinama no s cijenom preko 2000 kuna.

najbolji izbor mobitela mobis.hr

  • dizajn i kvaliteta izrade
  • odličan zaslon
  • hrpa ugrađenih senzora
  • solidne performanse
  • IP67 vodootpornost
  • prihvatljiva autonomija
  • kompatibilan s velikim brojem Androida

  • nema GPS
  • nespretan način pohrane glazbe na internu memoriju Android Wear uređaja

LG G Watch R za potrebe testa ustupio Vipnet.

Usporedi cijene mobitela Nabava.net

Svi mobiteli na jednom mjestu.

Nabava.net ti omogućava pretragu i usporedbu cjelokupne ponude mobitela na hrvatskom tržištu.

VIDEO RECENZIJA

4
Imaš nešto za reći?

avatar
3 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
BoroZvijerToni JerkovićAdi_Labin Recent comment authors

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

newest oldest most voted
Adi_Labin
Guest
Adi_Labin

Uh kako bi ga spario sa svojim G3..osobno mislim da je cool stvar..jos da mi je nekako zeno okrenut da otkinemo malo od budzeta hehehehe jedno pitanje kako ti se toni osobno svidio rad sa g3 mislim kako se tel ponasao kroz koristenje,baterija isto jel trosi sta vise s obzirom da je konstantno uparen sa satom…na video se malo vidi i to mi se ovako od oka cini ok..pozz

Adi_Labin
Guest
Adi_Labin

Pa dobro gledajuci realno i nije puno ocekivao sam i vise :-))) bomba je nema sta,napokon bi mogao sat novi da padne,smuljat cu vec nekako zenu 😀

BoroZvijer
Guest
BoroZvijer

Ja svojoj svaki dan bacim neku novu informaciju o satu cisto da ga ne zaboravi od kad je dosao u vip ali jos uvijek ne popusta…:) mozda me pod borom doceka