iphone 6 plus recenzija

iphone 6 plus recenzija

Zahvaljujući našim prijateljima iz Vipneta, svoju priliku da se provoza u mojim rukama i džepovima dobio je i veliki iPhone 6 Plus. Razmišljate li o njemu kao o svojem sljedećem high-tech ljubimcu, ova iscrpna recenzija reći će vam sve što trebate znati o njemu.

SPECIFIKACIJE

Apple iPhone 6 Plus

dimenzije/masa

158.1 x 77.8 x 7.1 mm i 172 g

zaslon

5.5” IPS LCD 1080 x 1920 (~401 ppi)

CPU/GPU

dual-core Apple A8 1.4 GHz

PowerVR GX6450

RAM

1 GB

podatkovni prostor

16,64, 128 GB

kamera

stražnja: 8MP;  dual LED; OIS; 1080p;

prednja: 1.2 MP 720p

povezivost

4G; WiFi; Bluetooth 4.0; GPS; Wi-Fi hotspot; NFC*

baterija

Li-Po 2915 mAh integrirana

OS

iOS 8.1.3

DIZAJN I ERGONOMIJA

iPhone 6 Plus u dizajnerskom smislu nije ništa do uvećani iPhone 6. Sve što poznajemo s manjeg i kudikamo gabaritno prihvatljivijeg iPhonea 6 imamo i ovdje razvučeno po meni preko granica ugodna baratanja. Dok LG G3 5.5-inčni zaslon nudi gabaritima ipak još uvijek primjerenim smartphoneu, iPhone 6 Plus je phabletčina i pol i k tome posve metalna i zbog toga klizava.

Sprijeda iznad i ispod 5.5-inčnog zaslona ne možete ne primijetiti taj pusti prostor, ispod zaslona donekle opravdan Touch ID Home tipkom, a gore valjda OIS sklopovljem stražnje kamere. Iznad zaslona je zvučnik slušalice, FaceTime kamera te na bijelom modelu upadljivi otvori senzora.

[photomosaic nggid=611 padding=”5″ columns=”4″]

Lijevi brid je zadužen za vrhunski izvedene tipke kontrole glasnoće te onu sklopku za isključivanje zvukova, dok je desni brid prihvatio tipku Power kako bi bila u dometu palca desne ruke kojom valjda držite iPhone 6 Plus. Ta je Power tipka mogla biti smještena i nešto niže jer je meni s ovim neandrtalskim palcem taman u dometu, a normalnoj čeljadi bi mogla biti i previsoko. Na tom istom bridu je i nano SIM ladica za koju će vam trebati onaj igličasti alat, a poslužit će i izmučena spajalica.

Gore zapravo nema ničega, a dolje je standardni Lightning port za punjenje baterije i sinkronizaciju s računalom, glavni zvučnik, glavni mikrofon te 3.5 mm izlaz za slušalice. Položaj tog glavnog zvučnika je svakako bolji od varijante da se nalazi na leđima no i ovako ga se u ležećoj orijentaciji relativno lako zaguši dlanovima.

Leđa su posve metalna, aluminijska s polikarbonatnim linijama gore i dolje. Gore pri vrhu je oko 8 MP iSight kamere s okruglom dual LED bljeskalicom i rupicom sekundarnog mikrofona, dok po sredini leđa sjaji Apple logo. Kamera neznatno no ipak uočljivo strši iz kućišta pa kad uređaj leži na stolu ne leži posve ravno što nema nekih realnih posljedica ako niste totalni OKP dizajn freak i ne podnosite jedva primjetno klackanje.

Kvaliteta izrade je kao i obično neupitna pa iPhone 6 Plus u ruci ostavlja dojam čvrstoće i precizne izrade. Afera bendgate u kojoj se iPhone 6 Plus savija kada sjedite na njemu sada mi tek ima još manje smisla jer čak i kad sam pokušao nisam uspio sjesti s njime u stražnjem džepu. Uvjeren sam da ni mi se prije iskrivilo dupe no iPhone 6 Plus.

Ergonomija iPhonea 6 Plus po meni je najveća njegova mana uopće. To čudo je toliko veliko, tanko i sklisko pa nije bilo trenutka, a da mi čelo nije bilo orošeno znojem od straha da će mi ispasti. Njegovih 172 g je dobro izbalansirano no zaobljeni glatki bridovi u kombinaciji sa suludom površinom uređaja jednostavno ubijaju ergonomiju. Nevjerojatno je i koliko ti zaobljeni bridovi otežavaju podizanje uređaja s ravne površine. Ako bih ijedan uređaj oblijepio nekakvom gumiranom silikonskom protukliznom maskom onda je to definitivno iPhone 6 Plus. Doslovno su ga mogli nazvati i Mini iPad mini. Suludo je velik.

ZASLON

iphone 6 plus recenzija

iPhone 6 Plus ponosno nosi najveći zaslon kojim je baratao ijedan iPhone dosad, a k tome nosi i najveću rezoluciju zaslona, koja s 1080 x 1920 piksela na 5.5-inča dijagonale daje 401 ppi. Iako to na papiru zvuči bijedno naspram Quad HD rezolucije jednog LG G3, u naravi nema nikakve veze. Riječ je o fantastičnu IPS LCD zaslonu, izuzetne oštrine prikaza, rekao bih najvjernijeg prikaza boja na tržištu s izrazitom jačinom pozadinskog osvjetljenja za rad unutra i na otvorenom.

Ikonice na Početnom zaslonu su tako blizu stakla i vaših prstiju pa i pod najširim kutovima gledanja zaslon izgleda svemirski. Prikaz crne možda nije onako dubok kao na nekom AMOLED zaslonu no svejedno je riječ o jednom od najboljih zaslona na tržištu. Odličan je za baš sve – surfanje internetom, multimediju i gaming. Nemam zamjerke, ama baš nikakve.

KAMERE 

iphone 6 plus recenzija

iPhone 6 Plus na leđima nosi 8 MP iSight kameru s okruglom True Tone dual LED bljeskalicom u dvije boje svijetla. Bila bi to identična kamera onoj na iPhoneu 6 da ne barata i važnom optičkom stabilizacijom slike koja će svakako dati prednost kada je riječ o fotografijama u mračnijim uvjetima ali i pri snimanju videa. Duljoj ekspoziciji za upijanje više svjetla svakako će pomoći takva stabilizacija i supresija treskanja.

Brzina okidanja fotografija je opet vrlo impresivna, naročito u rafalnom načinu snimanja duljim pritiskom na tipku okidača. Tehnologija koju nazvaše “Focus Pixels” dodatno ubrzava auto fokus, koji je zaista impresivno brz. Sprijeda je također vrlo dobra 1.2 MP FaceTime kamera s otvorom blende f/2.2 za još više svjetla, a snima video u 720p kvaliteti.

Sučelje kamere je svim ajfondžijama već otprije poznato. U desnom dijelu zaslona se prikazuju kontrole kamere s velikom virtualnom tipkom okidača, a klizanjem iste prema gore ili dolje odabire se način rada kamere. Na izbor imate Foto, Video, Ubrzana snimka (timelapse), Usporeno, Kvadrat i Panorama. S desne strane je tipka odabira prednje/stražnje kamere, HDR koji se i automatski uključuje po potrebi, kontrolu bljeskalice te timer. Uz poslovično izvrsnu automatiku, Apple je ovdje dodao i kontrolu razine osvjetljenja pa dodirom zaslona dok fotografirate osim fokusa možete klizačem ručno posvijetliti i potamniti određene dijelove kadra.

Kvaliteta fotografija i 1080p videozapisa je najčešće na vrlo visokom nivou. 1080p video je super gladak i s puno detalja, a 240 fps Slo-Mo video je stvarno cool. Moram priznati da me neugodno iznenadio pri fotografiranju u totalnom mraku gdje auto-fokus i bljeskalica nisu usklađeni pa su te fotke bile osvijetljene no totalno van fokusa. Vjerujem da je stvar softverskog uštimavanja, koje će biti riješeno.

Malu galeriju fotki i par videozapisa pogledajte u nastavku.

[photomosaic nggid=612 padding=”5″ columns=”4″]

Fotke u punoj rezoluciji pogledaj OVDJE

 

1080p video

SOFTVER

iphone 6 plus recenzija

iPhone 6 Plus moj je test prošao s iOS 8.1.3 verzijom Appleove iPlatforme i nema nekih naročitih promijena u odnosu na ono što smo upoznali prilikom testa iPhonea 6 . Zaključani zaslon prikazuje obavijesti na koje možete reagirati direktno. Guranjem ikone kamere prema gore možete brzo skočiti ravno u kameru, a podržan je i pristup Centru za obavijesti te Kontrolnom centru.

Početni zaslon je i dalje, meni osobno dosadna, hrpa stranica sa ikonicama aplikacija koje možete grupirati u mape. Guranjem prsta s dna zaslona prema gore otvara praktični Kontrolni Centar s najvažnijim sistemskim sklopkama, a povlačenjem prsta s vrha zaslona spušta se zavjesa s Centrom za obavijesti. Multitasking kojeg dozivamo dvoklikom na tipku Home prikazuje sličice nedavno korištenih aplikacija s nedavno pozivanim kontaktima na vrhu, no njih možete isključiti.

Sviđa mi se mogućnost spuštanja prikaza prema dolje dvostrukim tapkanjem po tipci Home za one s kraćim prstićima te univerzalna Spotlight tražilica koju prizivate klizanjem prsta s otprilike sredine zaslona prema dolje. Plus je svakako i detaljan prikaz potrošnje baterije u Postavkama gdje možete analizirati, koja to aplikacija jede bateriju najviše.

Drugim riječima, iOS 8.1.3 sučelje je praktički identično i nije se drastično promijenilo u odnosu na iOS 7, a bogme ne previše ni u odnosu na ranije izvedbe. To vam može biti drago ili ne, no činjenica da je glatko, fluidno i jednostavno za korištenje je neupitna.

iphone 6 plus recenzija

Virtualna tipkovnica je ovdje još ugodnija za korištenje no na iPhoneu 6 iz prostog razloga što je još veća i prostranija. Ako vam se ipak ne sviđa, znajte da je podržana instalacija alternativnih tipkovnica iz App Store trgovine pa će neki radije koristiti Swiftkey, Swype, Flexy ili neku četvrtu. 

Internetom se ovdje surfa kraljevski, opet zahvaljujući ogromnom i izvrsnom zaslonu. Činit ćete to Safari preglednikom, koji web stranice učitava brzo, prikaz izvrsno prilagođuje razini zuma, a maksimalno iskorištava površinu zaslona za prikaz web sadržaja pri čemu se adresna traka povlači kad ju ne trebate. Meni u dnu zaslona omogućuje brzo dijeljenje s drugima, kopiranje i označavanje te spremanje za čitanje kasnije. Pinch-to-zoom je mazno gladak.

Opet prije svega zahvaljujući velikom zaslonu iPhone 6 Plus multimedijalno neće razočarati. Tri su osnovne aplikacije Foto, Glazba i Video. Foto prikazuje vaše fotografije prema albumima, vremenu i lokaciji. Lako je kreirati tematske albume, a ako to uključite vaše će fotke automatski sinkronizirati s iCloud servisom. Video će s lakoćom reproducirati i 1080p filmove no po običaju izbirljiv je po pitanju formata. Ako želite reproducirati filmove egzotičnijh formata instalirajte VLC Player iz App Storea. Zvučnik je i dalje mono i pristojne je glasnoće, a zvuk iz njega solidne kvalitete.

Za sinkronizaciju glazbe i ostale multimedije ćete i dalje morati koristiti mrski mi iTunes ili alternativne aplikacije poput CopyTransa.

iphone 6 plus recenzija

Neće vas ova Appleova mrcina razočarati ni po pitanju gaminga. Po običaju, Appleov App Store barata golemim izborom najzanimljivijih naslova. Real Racing 3 pa i FIFA 2015 ovdje izgledaju fantastično, a vrte se s lakoćom i bez natruha trzanja. Teško da ćete naći neku igricu koja zapinje.

Zdravlje (Health) je Appleov je odgovor na sve popularnije zdravlje i fitness aplikacije na konkurentskim platformama. Koristi sve moguće senzore pa bilježi prijeđene korake, preračunava u potrošene kalorije i svašta nešto.

iphone 6 plus recenzija

Siri – virtualna asistentica i dalje ne kuži kroejšn ali će vam svejedno poslužiti makar za ono “Siri wake me up after my mother-in-law leaves”.

TOUCH ID HOME TIPKA

Tipka home s integriranim senzorom otiska prsta nije više neka novost. Omogućuje pohranu otiska do pet različitih prsta pa to koristi za otključavanje zaslona ili identifikaciju u App Store i iTunes trgovinama. Sviđa mi se puno više od senzora otiska prsta na Samsungovim i HTC-ovim Androidima jer je znatno brža i pouzdanija te ne iziskuje povlačenje prsta preko tipke.

PERFORMANSE I BATERIJA

iphone 6 plus recenzija

iPhone 6 Plus pokreće 64-bitni A8 čip s dvije jezgre takta 1.4 GHz, kojemu pomažu četverojezgrena PowerVR GX6450 grafika i 1 GB RAM memorije. Iako Android svijet gura već i 4 GB RAM-a, ove na prvi pogled skromne specifikacije nude nevjerojatno gladak i fluidan rad, vrhunsko iskustvo surfanja internetom, uživanje u multimediji te gaming. Ako imate fetiš na glatko i brzo, dalje od iPhonea nemojte ni tražiti. Još nisam naišao na takav nivo fluidnosti u radu na  Androidu, koji je priznat ćemo, svakom novom verzijom sve uglađeniji.

Što se podatkovnog prostora tiče, iPhone 6 Plus dolazi u tri varijante – s 16,  64 i baš raskošnih 128 GB podatkovnog prostora, opet bez utora za microSD kartice. Ovaj moj testni primjerak je najjeftiniji s 16 GB prostora, od čega je korisniku slobodno oko 12 GB. Računajte na to da se to ovim ozbiljnijim igricama popuni relativno brzo jer svaka zauzme preko gige prostora. Fotkate li i snimate puno, a voljeli biste na sa sobom imati i nešto glazbe, pripremite se na češću sinkronizaciju s računalom.

S telefonijom nisam uočio baš nikakve probleme. Zvuk u slušalici je glasan i adekvatne kvalitete, a nisam imao problema ni sa labavim signalom. Podržan je 4G/LTE mobilni pristup internetu pa ćete u dometu 4G signala surfati munjevito.

GPS radi besprijekorno i lokaciju pronalazi u sekundama, a naročito na otvorenom.

Integrirana baterija kapaciteta 2915 mAh je osim prostrana zaslona još jedan pozitivan rezultat gabarita iPhonea 6 Plus. Taj i na papiru respektabilni kapacitet baterije pruža vrlo solidnu dvodnevnu autonomiju za sve one koje će ga koristiti nekakvim prosječnim intenzitetom i razinom osvjetljenja zaslona na polovici. Sat vremena Real Racinga 3 na iPhoneu 6 Plus pojede 20% kapaciteta baterije pa se bacite na izračun. U svakom će slučaju autonomija 6 Plusa biti bolja od one na standardnom iPhoneu 6 ali i od većine Androida u istom segmentu.

ZAKLJUČAK

Osim prilično visoke cijene u slobodnoj prodaji i zaista neugodnih gabarita popraćenih klizavim kućištem koji narušavaju ergonomiju, iPhoneu 6 Plus se nema što objektivno zamjeriti.

 

 • dizajn i kvaliteta izrade
 • izvrstan zaslon
 • izvrsna kamera
 • performanse i fluidan rad
 • 4G
 • impresivan eko sustav aplikacija
 • dobro izveden senzor otiska prsta
 • visoka cijena (smeta svima)
 • gabariti preko granica ugodnog rukovanja + kilzavost
 • ne podržava memorijske kartice
 • integrirana baterija (kome to smeta)
 • nano SIM (nije realna mana)
 • NFC samo za Apple Pay

Uređaj za potrebe testa ustupio Vipnet

najbolji izbor mobitela mobis.hr

Usporedi cijene mobitela Nabava.net

Svi mobiteli na jednom mjestu.

Nabava.net ti omogućava pretragu i usporedbu cjelokupne ponude mobitela na hrvatskom tržištu.

IPHONE 6 PLUS VIDEO RECENZIJA

guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

15 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ahab

Vrlo dobra recenzija. 🙂
2000kn skuplji od konkurencije, kamera koja nekako strsi kao tumor (i,pretpostavljam, neugodno zapinje kod spremanja u dzep), home button kojega mrzim jos od 4ke, dosadan OS i zatvorena baterija su moj razlog zasto sam odustao.
Ali bez dileme, fluidnost je bez pramca. Samo je pitanje da li je sve navedeno vrijedno zrtve samo za taj, po meni trenutno jedini adut vrijedan spomena naspram ostalih flagshipova.
Naprosto mi nedostaje inovativnosti da sa jednog starijeg modela iPhona uzmem jedan koji je skoro pa identican. :/

mali322

Ne vrijedi više cijene od ostalih premium modela…sorry apple, ne vrijediš

Demius

Citiram:” Bila bi to identična kamera onoj na iPhoneu 6 da ne barata i važnom optičkom stabilizacijom slike koja će svakako dati prednost kada je riječ o fotografijama u mračnijim uvjetima ali i pri snimanju videa.”
Netočno!!!
iPhone 6 Plus nema optičku stabilizaciju videa, ona je dostupna samo za fotografiju.

Zoki

Istina, opticku stabilizaciju koristi samo za snimanje fotografija, kod videa kao i obicna 6-ica koristi digitalnu stavilizaciju, potvrđeno od applea, i na njihovim stranicama to pise… Recimo jedna ericca griffin ih je isto pitala pa su joj potvrdili…

Filip

Apple je oduvijek igrao na kartu “Ako mislis da vrijedis i takvim se predstaviš tako će te i drugi doživljavati”, oni koji to puše su po meni budale. Oduvijek se znalo kako kvaliteta i dobar proizvod NE mora nužno imati visoku cijenu. 4 stvari kojima imponiraju na tržištu su prije svega: IOS (ultra glatki sustav), marketing (aka srcedrapajuce reklame), dizajn odjel (ambalaža i sam dizajn uređaja kao i dizajn sustava). Sve ostalo su im minusi. Od cijena, do zatvorenosti i svojatanja njihovog posebnog OSa.

Ahab

Pa hajd onda ti zamisli da vrijedis kao Gates i voila. Ili zamisli da tvoj mobitel vrijedi 3x vise nego sto je trzisna vrijednost, pa ga prodaj po toj cijeni. Po meni su budale oni koji puse specifikacije, pa sto sada? Iphone konkurira na trzistu cime konkurira, drugi proizvođaci imaju svoje adute i to je tako. U USA je iPhone skuplji mozda 100ak dolara od M8, sto je njima nikakva razlika. Tebi ako je puno, nemoj kakiti po onima kojima nije, ili pak kriviti Apple sto lokalni monopolisti nabiju tolike cijene da je jeftinije platiti nekom posredniku dodatnih 200dolara da… Read more »

Leo

Amen! 😉

Snopy

Nema šta, mrcina je

Harry

Ja osobno sam vise za zatvoreniji sustav, koji radi fluidno i konzistentan je cijelu ekosustav, nego android koji se nakon nekog vremena jako defragmentira, a sad netko voli podesavanje svega zivog i nezivog, meni ne treba. Imao sam iPhone 4 i 5 i oba sam drzao u gumenoj maski jer mi je ergonomija bila katastrofa, a mogu zamislit kakav je tek ovaj. Inace ne kuzim zasto bas moraju bit tako tanki, bilo bi bolje da su koji milimetar deblji, s vecom baterijom 🙂

robee

Malo off, na i6 je baterija puno bolja nego na i5s…
Tanki su posto je to trenutno moderno 🙂 ..dosta je povecavanja rezolucije i dijagonale, baterij su nebitne, barem za sada…

urzuztu

uglavno super recenzija mislim da bi trebalo da se smanji ova cijena iphonea 6 plus jer mislim da je star model ali ipak sve pohvale za njega ja ga imam i super je vec 5 godina ga imam ko nov je niti steka ni nista

urzuztu

ali ipak iphone je bolji od samsunga jer nikada ne steka ne prima viruse i tako izvrsni mobiteli ali imaju par mana tako da ja hvalim iphone sada kupujem iphone x jer meni to treba za u skolu jer zivim u americi i tako da mi treba bolji mobitel