Naslovnica Vijesti Lani prodano 1.2 milijarde smartphonea, veliki zasloni su hit

Lani prodano 1.2 milijarde smartphonea, veliki zasloni su hit

5
4
Lani prodano 1.2 milijarde smartphonea

Lani prodano 1.2 milijarde smartphonea

Ako ste se iz nekog razloga pitali koliko se to godišnje u svijetu proda pametnih telefona, došlo se i do tog podatka. Prošle se godine prodalo 1.2 milijarde smartphonea, a rast prodaje u odnosu na 2013. je čak 23%.

Prema istraživanju tvrtke GfK, 2014. godina bila je rekordna po pitanju prodaje pametnih telefona, a točna brojka prodanih (ne isporučenih, baš prodanih) smartphonea u cijelom svijetu je 1.228 milijarde, što je za 23% više no godinu dana ranije.

Lani prodano 1.2 milijarde smartphonea

Prema objavljenim brojkama najzaslužniji za takav snažan rast su kupci sa tržišta Južne Amerike, gdje je prodano preko 110 milijuna pametnih telefona, a čak 59% više no broja prodanih smartphonea 2013. na tom kontinentu. Najviše smartphonea uopće prodano je na kineskom tržištu i to 392.8 milijuna. Za usporedbu, u Hrvatskoj je lani navodno prodano oko milijun smartphonea.

Zanimljiv podatak je i 180-postotni rast prodaje smartphonea sa zaslonima dijagonale 5 inča i većom, a predviđa se kako će baš taj segment tržišta ove godine biti nosilac prodaje.

Za 2015. se predviđa usporavanje rasta prodaje pa se očekuje kako će on iznositi nekih 14%. Dok će prodaja uređaja skupljih od $150 oslabiti, ovi jefitniji u cjenovnom rangu $100-$150 će nastaviti s rastom.

Kojim ste smartphoneom lani i vi pridonijeli ovim brojkama. Pišite nam u komentarima.

guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
vepar

uskoro će 6″ zasloni dominirat,a poslije toga idemo na 7″ 🙂

renky89

Oppo find 5 iskreno se nadam da će i iduće godine biti vrhunskih smartphone-a dijagonale 5′

Mario

U samom početku, imao sam i SGN II koji je over 5 incha, a sada sam na iPhone 6 Plus, i mogu kazivati samo pohvale za ovakve dimenzije kako gadgeta uopće tako i dijagonala samih! Obzirom sam nešto načuo da Apple radi na projektu patenta otključavanja dodirom po samom zaslonu phableta i ostalih gadgeta uopće u portfelju, očekujem i povećanje displaya nauštrb ukupnih dimenzija, a i donekle rezolucije. Možda, jednog dana iziđe Apple iPhone 9 recimo, sa identičnim mjerama mojeg 6 Plus, ali sa 6 incha dijagonalom i rezolucijom 3840 x 2160!? Recimo, ja se nadam. A za one koji… Read more »

Tin

Galaxy s5 mini <333