Q3 zastupljenost mobilnih platformi Gartner

Q3 zastupljenost mobilnih platformi Gartner

Renomirana tvrtka za istraživanje tržišta objavila je najsvježije rezultate istraživanja o zastupljenosti pojedine mobilne platforme. Android u 3. tromjesečju drži prvo mjesto s  84,7% tržišta, iOS je drugi s 13,1%, a Windows Phone je u 3. tromjesečju spao na tek 1,7% tržišnog udjela.

To da je Android najraširenija mobilna platforma na svijetu zna i kumica na placu, no svejedno uvijek impresionira koliko je nadmoćan nad konkurencijom. U 3. kvartalu ove godine Android u odnosu na siti period lani bilježi rast od 1.4% i sada zahvaća nedostižnih 84,7% svih mobilnih uređaja u opticaju.

Na drugom mjestu, Appleov iOS drži 13.1% udjela u tržištu i bilježi rast od 0.3%. Treći, Microsoftov Windows Phone u odnosu na lani bilježi pad s ionako tužnih 3% na ovogodišnjih 1.7% tržišta, no ekipa iz Gartnera mu u narednom periodu ipak predviđa rast zbog pojave novih Windows 10 Mobile smartphonea.

Q3-broj-prodanih-smartphoneai-Gartner

Gartner iznosi i opće prodajne rezultate u 3. tromjesečju pa navode kako je prodano sveukupno 478 milijuna smartphonea ili 3.7% više no u istom periodu lani. Od tih 478 milijuna Samsung je u Q3 prodao 23,7%, a Apple 13.1%. Huawei je na trećem mjestu sa 7.7% udjela u ukupnom broju prodanih uređaja.

Prije neki dan vidjeli smo i analize profita, prema kojima Apple unatoč daleko manje prodanih smartphonea od Samsunga mlati puno veću lovu.

Nadajmo se da će Windows ipak novim Lumiama i izlaskom Windows 10 Mobilea ipak okrenuti negativan trendu kojem se već neko vrijeme nalaze.

guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments