lumia 550 recenzija

lumia 550 recenzija

Zahvaljujući našim prijateljima iz splitskog HGspota, moj je test prošla i najpovoljnija od novih Windows 10 Mobile Lumia iz Microsofta. Riječ je o modelu Lumia 550 s 4.6-inčnim zaslono i cijenom od 1139 kuna za otključan uređaj. Sve o njoj saznajte iz ove recenzija.

SPECIFIKACIJE

Microsoft Lumia 550

dimenzije/masa

136.1 x 67.8 x 9.9 mm i 141.9 g

zaslon

4.7” IPS LCD 720 x 1280 (~315  ppi);  Gorilla Glass 3

CPU/GPU

quad-core Snapdragon 210 1.1 GHz;

Adreno 304 GPU

RAM

1 GB

podatkovni prostor

8 GB + microSD do 128 GB

kamera

straga: 5 MP; 720p; LED

sprijeda: 2 MP; 480p

povezivost

4G; WiFi; Bluetooth 4.0; GPS; Wi-Fi hotspot; dual SIM

baterija

Li-ion 2100 mAh izmjenjiva

OS

Windows 10 Mobile

DIZAJN I ERGONOMIJA

Lumia 550 iz Microsofta po pitanju dizajna uređaja ne donosi ništa novoga. Kao i na bezbroj modela dosad, stražnji poklopac se širi preko bridova uređaja pa ostavlja dojam unibody kućišta, koje to nije.  Sprijeda glavnu riječ vodi 4.7-inčni zaslon prekriven Gorilla Glass 3 zaštitom. Iznad njega je Microsoft logo sa zvučnikom slušalice, senzorima i okom prednje kamere. LED lampice upozorenja nema. Ispod zaslona nemamo poznatih kapacitivnih navigacijskih tipki. One se ovdje iscrtavaju u navigacijskoj traci na zaslonu.

[photomosaic nggid=762 padding=”5″ columns=”3″]

Lijevi bok je čist, a onaj desni nosi pristojno izvedene fizičke tipke  kontrole glasnoće i Power tipku. Tipke kamere nažalost nema. Gornji brid nosi 3.5 mm izlaz za slušalice, a dolje imamo standardni micro USB za sinkronizaciju i punjenje. Na leđima je 5 MP kamere s LED bljeskalicom, Microsoft logo te glavni zvučnik dolje niže. Ispod poklopca su ovdje utori za nano SIM i microSD kartice te izmjenjiva baterija.

Lumia 550 je prilično kompaktan uređaj i ne bi po pitanju gabarita trebala biti nekakav problem. Zahvaljujući mat plastici lijepo leži u ruci i ne kliže se. Microsoft je za one kojima je statusna traka i dalje predaleko, softverski omogućio spuštanje cijelog sučelja duljim pristiskom na tipku Home. Kvaliteta izrade je na nivou cijene. Ništa više od toga.

ZASLON

lumia-550-recenzija-ZASLON

4.7-inčni IPS LCD zaslon dolazi u standardnoj HD rezoluciji s 315 ppi što osigurava posve zadovoljavajuću oštrinu prikaza. Čitljivost iz širih kutova gledanja je prihvatljiva, a razinu pozadinskog osvjetljenja možete podešavati ručno ili stvar prepustiti integriranom senzoru ambijentalnog osvjetljenja. Staklo zaslona je dosta reflektivno pa na otvorenom nije baš najčitljiviji. Zasmetao me je i dojam da je zaslon konstantno mastan.

lumia 550 recenzija

Cool je i štedljivi prikaz točnog vremena i propuštenih obavijesti na tamnom zaslonu.

Ukratko, zaslon je OK, odnosno nije loš, pogotovo po ovoj cijeni.

KAMERA

lumia 550 recenzija

Microsoftova Lumia 550 ima dvije kamere. Na leđima je 5 MP kamera s LED bljeskalicom i 720p videozapisima, a sprijeda je tek 2 MP selfie kamerica. Nova Kamera aplikacija donosi redizajnirani izgled sučelja ali i dalje nudi dosta opcija i načina snimanja te autofokus i ručni fokus dodirom zaslona u fotoaparatu i videokameri. Na osnovnom zaslonu nudi tipke fotoaparata, i video kamere na desnoj strani.

lumia 550 recenzija

Povlačenjem tipke okidača prema sredini zaslona uskačete u Pro režim pa se prikazuju oni cirkularni klizači za podešavanje ISO osjetljivosti, balansa bijele, ekspozicije i slično. Gore u vrhu su tipke za odabir prednje/stražnje kamere te kontrola blica.

Na lijevoj strani je prečac za Galeriju, a na desnoj još i tipka Postavki. U Postavkama možete birati i omjer stranica fotografija 4:3 ili 16:9. Tu su još i razni Lumia Fotoalati koje ćete preuzimati po želji.

U uvjetima dobrog prirodnog osvijetljenja Nokia Lumia 550 ponudit će pristojne fotografije i prihvatljiv 720p video  dok su rezultati u uvjetima slabijeg osvijetljenja ipak slabiji, zrnatiji i mutniji, no vidio sam i puno gore. U totalnom se mraku LED bljeskalica pokazala solidnom.

Evo par primjera fotografija i videa, snimljenih u automatskom načinu rada:

[photomosaic nggid=761 padding=”5″ columns=”5″]

Fotke u punoj rezoluciji

SOFTVER

lumia 550 recenzija

Lumia 550 prva je od novih Lumia i prva na mom testu s novim Windows 10 Mobile OS-om pa sam sa zanimanjem pročačkao što je sve novo. Zaključani zaslon izgleda manje više kao i prije pa uz pozadinsku sliku po vašem izboru, prikazuje propuštene pozive, poruke, mailove i događaje iz kalendara. To prikazuje i na onom tamnom, praktički isključenom zaslonu. Guranjem zaključanog zaslona prema gore otključavamo i slijećemo na Početni zaslon s pločicama iza kojih je wallpaper po vašem izboru. Pločice mogu biti male, srednje i velike, žive i mrtve, a podržan je i prikaz 6 stupaca pločica.

Guranjem Početnog zaslona ulijevo otvarate popis svih instaliranih aplikacija, s tražilicom na vrhu za brže snalaženje. Duljim pritiskom na naziv aplikacije, možete bilo koju od njih prikačiti na Početni zaslon. U dnu zaslona je navigacijska traka s tipkama Windows, Traži i Natrag, a gestom klizanja prsta s dna zaslona prema gore može se privremeno skriti pa opet kasnije pozvati.

Duljim pritiskom na tipku Natrag otvara se Multitasking prikaz za skakanje iz aplikacije u aplikaciju i funkcionira prihvatljivo, a duljim pritiskom na tipku Windows cijeli prikaz se spuđšta pa je lakše dohvatiti ono što je na vrhu zaslona.

Kroz postavke na izgled korisničkog sučelja, možete utjecati primjenom tema, boja i vlastitih pozadinskih slika.

lumia 550 recenzija

Povlačenjem statusne trake s vrha zaslona otvara se Akcijski Centar, koji opet dolazi u dva segmenta – u gornjem prikazuje do četiri sistemske sklopke za Wi-Fi, GPS, Svjetlinu ili što već postavite. Možete ga i proširiti pa dobiti sveukupno 16 brzih postavki. Tu je i prikaz postotka kapaciteta baterije, informacije o mreži te prečac za skok u glavne Postavke. Ispod u drugom segmentu Akcijskog Centra, nižu se propuštene obavijesti na koje možete kliknuti pa će vas to odvesti u dotičnu aplikaciju ili ih možete odbaciti guranjem udesno.

Glavne Postavke su također redizajnirane, raspodijeljene u segmente poput Sustav, Uređaji, Mreža i slično, a na vrhu je i tražilica za brže pronalaženje onoga što vam treba. Rekao bih da je svakako bolje no ono što smo imali u ranijim izvedbama. U odjeljku Pohrana dobiju se informacije o raspoloživom prostoru, a moguće je i odrediti na koju će se memoriju pohranjivati aplikacije, preuzimanja i slično. Odjeljak posvećen bateriji pruža dosta detaljne informacije o potrošnji po vremenu, aplikacijama i hardverskim stavkama.

Nekakav opći dojam o Windows 10 Mobile nadogradnji je da se imate čemu radovati, no na ovom modelu s obzirom na slab hardver sve radi sporije i tromije. Nadam se da na jačim modelima radi brže i glađe i s manje rušenja i grešaka, kojih sam se nagledao. Valjda su to i one standardne dječje bolesti novog OS-a koje će se s vremenom izgladiti.

Internetom se surfa novim Microsoft Edge preglednkom, koji zamjenjuje Internet Explorer. On web sadržaje otvara i prikazuje prihvatljivom brzinom. Navikao sam na brže pa mi je sporiji no što bih htio. Pinch-to-zoom je isto prihvatljive glatkoće.

lumia 550 recenzija

Virtualna tipkovnica i dalje prikazuje hrvatske znakove u osnovnom prikazu pa bi vam tipke mogle biti pretijesne. Odlučite se ipak na englesku tipkovnicu bit će prostranije, a podržan je i unos teksta svajpanjem od slova do slova. Novost je i točkica, koja je zapravo način kako prebacivati kursor s jednog mjesta na drugi. (pogledaj video recenziju)

Multimedijalno Lumia 550 barata s tri osnovne aplikacije: Fotografije na jednom mjestu prikupljaju sve fotke snimljene kamerom uređaja, one na lokalnoj memoriji ali povlači i one s društvenih mreža ako se ulogirate. Groove Glazba isto radi po pogledu glazbenih datoteka, a Filmovi i TV su tu za reprodukciju onih najstandardnijih video formata, a vrti bez problema i 1080p video zapise. Zvuk iz glavnog zvučnika je solidne glasnoće, a razvalite li ga do kraja nije baš neko veselje od kvalitete. Kroz slušalice, koje ćete morati zasebno nabaviti je solidan i glasan, a podržava i FM radio.

Microsoft Office vam po običaju omogućuje kreiranje, pregledavanje i dijeljenje Excel tablica, Word dokumenata i Powerpoint prezentacija. Povezuje se s vašim OneDrive računom.

Gaming performanse Lumie 550 testirao sam zaigravši Asphalt 8 Airborne jer mog omiljenog Real Racinga 3 za Windows još nema. Asphalt 8 se uz blago zapinjanje može igrati ali daleko od toga da sam uživao.  Da bi bilo lijepo da imamo širi izbor igrica i aplikacija općenito, bi.

lumia 550 recenzija

Windows 10 Mobile eko sustav aplikacija je i dalje na vrlo niskim granama u odnosu na konkurenciju. Premda ćete većinu najpopularnijih aplikacija pronaći, one definitivno nisu na istom nivou na kojemu su njihove Android i iOS varijante. Ažuriraju se rijetko i neredovito. Popularni Instagram je u beti već godinu dana. Google i dalje mudro ignorira Windows pa nema Gmaila, Google Karata ni YouTubea. One dostupne alternativne YouTube aplikacije u biti tek otvaraju web stranicu, što je bolje no ništa, no nije to to. HERE Drive navigacija je sada integrirana u aplikaciju Karte, kroz koju je moguće preuzeti karte koje vam trebaju i navigirati se offline.

Ukratko, oni koji jako ovise o Googleovim servisima i jako vole širok izbor aplikacija, ni s Windows 10 Mobile OS-om neće biti zadovoljni.

PERFORMANSE I BATERIJA

lumia 550 recenzija

Lumia 550 pokretana je novim quad-core Snapdragonom 210 takta 1.1 GHz satkanim od četiri Cortex A7 jezgre s 1 GB RAM-a i Adreno 304 grafičkim koprocesorom. S obzirom na dosadašnja iskustva s Windows Phoneom u pogledu performansi sam očekivao i više. Sve je ovdje nešto tromije i sporije od mojih očekivanja. Dijelom je to zasluga anemičnog čipa, a dijelom još posve neuglancanog Window 10 Mobile OS-a.

Od 8 GB interne memorije dostupno je nešto manje od 4 GB, a možete to to proširiti kroz utor za microSD kartice do još maksimalnih 128 GB pa tamo spremati fotke, videa, i instalirati aplikacije.

Kvaliteta poziva je na pristojnom nivou, dobro sam čuo i dobro su me čuli. Podržane su i 4G brzine mobilnog interneta.

Izmjenjiva baterija, kapaciteta 2100 mAh nudi autonomiju od jednog do dana i pol srednje intenzivnog korištenja. Oni koji će je koristiti intenzivnije, punit će svaku noć, a gejmeri možda i prije večeri posegnu za punjačem. Najviše baterije jedu baš igrice pa tako za oko 30 minuta igranja Asphalta 8 Airborne pocucla oko 18% baterije.

Ja bih mojim standardnim korištenjem pred spavanjem imao između 20 i 30% kapaciteta i oko 4 sata uključena zaslona. Dakle, zadovoljavajuće.

ZAKLJUČAK

Lumia 550 kao osnovni adut ima svoju povoljnu cijenu od 1139 kuna, koliko košta u Hgspotu. Za tu će lovu ponuditi pristojan smartphone za ne naročito zahtjevne korisnike. Ima solidan zaslon, podršku za 4G i utor za microSD kartice, a u idealnim će uvjetima zadovoljiti i kamerom.

Znam da će Windows fanovi reći da se ponavljam, no od toga se ne može pobjeći. Manji izbor aplikacija te ne baš naročita podrška za one dostupne aplikacije ostaje po meni najvećom manom Microsoftove platforme. Nekadašnji adut – HERE navigacija također više nije dostupna.  Ovime je pogođena povoljna Lumia 550, a boljet će još više na skupim Lumiama 950 i 950 XL.

Ako ste u Splitu. Lumiu 550 potražite u poslovnici HGspota u Terzićevoj 5, gdje će vas dočekati i ljubazna ekipa.

najbolji izbor mobitela mobis.hr

  • cijena
  • solidan zaslon
  • 8 GB + microSD do 128 GB
  •  FM Radio
  • besplatna offline cestovna navigacija
  • Windows 10 Mobile*
  • oskudno prodajno pakiranje (nema slušalica)
  • i dalje manji izbor aplikacija no na Androidu i iOS-u
  • manji bugovi i greške svježih Windowsa 10

Usporedi cijene mobitela Nabava.net

Svi mobiteli na jednom mjestu.

Nabava.net ti omogućava pretragu i usporedbu cjelokupne ponude mobitela na hrvatskom tržištu.

Microsoft Lumia 550 VIDEO RECENZIJA

guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

35 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ivan

Očito je da su izbacili nedovoljno ispeglan sustav jer se isti problemi s rušenjem aplikacija javljaju i na lumiji 950. Jako neozbiljno od Microsofta.

jontravolta

Ta sporost OS-a koju spominješ u usporedbi sa androidom sa istom količinom RAM-a i sličnim procesorom da li je bolja ili lošija? Primjera radi, nekoć sam u T-centru isprobavao istovremeno lumiu 800 (jednojezgrenu sa 512MB RAM) i Xperiu U (dvojezgrenu sa isto 512 rama) te je Windows 7.5 (ako se ne varam) bio u velikoj prednosti nad tad Androidom 4.0 (ICS). Planiram članu obitelji uzeti telefon koji nije zahtjevan i trenutno ima Noa C25 (512mb ram i 1.0ghz dual core) pa me zanima da li bi ovako napamet ovaj telefon mogao raditi brže za potrebe dopisivanja putem IM, surfanja preko… Read more »

Ante

…sve se ruši i na 950ci koja nema obavijesnu lampicu,čekali su ohoho da izbace top model,al je totalno neispeglan sustav,zato im je kamera svjet za sebe,za pola koplja bolja od g4 i s6.

Demius

Toni, HERE navigaciju imaš za download na Windows Store uredno, no očito je da si ti sa Windows Mobile platformom još uvjek na vi. :)))

de bugar

Da grijesis, ima ali se zovu Microsoft maps ;).
Ako jos uvijek imas lumiu zamolio bih te samo da provjeris imali i radili ovo;https://www.youtube.com/watch?v=97QSgcf0jaI

de bugar

Pa ostavio sam u klipu ali evo opet cu samo da vidis imali to na lumij 550 https://www.youtube.com/watch?v=97QSgcf0jaI

Demius

Ja sam dobio update “Here Drive+”, 15.12.2015. (ver.4.6.209.1), a vidim da trenutno ima problema samo sa instalacijom na “Windows 10 Mobile”
http://www.windowscentral.com/here-drive-windows-phone-get-updated-bug-fixes-and-improvements

Jack

Tony zaslon nije 4,6 inča nego 4,7 inča čak si ppi pogrešno na 4,6 inča 319 ppi.

golden-boy

1200 kuna neisplativa kupovina s obzirom na to da je to ipak mobitel sa 5 MP kamerom i 8 GB interne memorije, a imas kineza i to dobrih sa 16 GB memorije plus SD kartica i 2 GB rama i kostaju manje nego ovaj telefon prvi primjer toga je doogee x5 pro kojem je cijena 880 kuna i dolazi sa android 5,1 ali sve u svemu onom tko voli windows ovo se isplati, inace totalno ne isplativo za ono sto dobijes,plus novi win 10 je pun bukova i daleko je od fluidnog sto mu je realno i bila jedina prednost… Read more »

golden-boy

*bugova

Gogo

Doogee nema 3g na 900Mhz.

Josip

Ja na androidu (xperia z2) imam here maps i sve perfektno radi. Naravno offline je. Nemam zamjerke. Jedino ne znam sta ce se dogodit sa ovim mapama sad kad je nokia to prodala daimleru bmw-u i audiju ako se ne varam. Negdje sam procitao da ce za mobitele i dalje ostat besplatne. Al nekako u to ne vjerujem. Znaci vozi dok se jos moze. 🙂

nikola

Ja Sam koristio ovaj telefon I nisam nikakve bagove uocio ,a na silovo Sam GA multitaskingom ,I nista,ja Sam zadovoljan,nema nikakvog kocenja MS je uradio sve kako treba

Nenad

Kupio sam ovaj telefon pre par dana i imam veliki problem. Ne verujem da je to karekteristika svakog, ali ne mogu da znam, mozda jeste. Naime baterija se jako brzo trosi, a uzasno sporo puni. Ajde da kazem da ga dosta koristim pa se brzo potrosi, mada je i to cudno jer lumije dobro drze bateriju, ali mi je nerealno da mu treba 5 sati da se napuni do kraja. Cela noc. I imam problem sa skidanjem aplikacija i update za sistem. Ni jedno ni drugo ne radi. Jednostavno nece da skine ni jednu aplikaciju ni da azurira sistem. Ako… Read more »

Demius

Moraš kupiti jači punjač, nema ti druge.Najbolje onaj od 1.5V sa strijih Nokia Lumia.A odgovor za sve tvoje probleme dao ti je i veliki fan Lumia telefona Michael Fisher: https://www.youtube.com/watch?v=XMNgfEVk8oo

Nenad

Znaci resenja nema dok ne izadje neki normalan update a ja sam se ozbiljno zeznuo kupovinom ovoga?
Au brate

Demius

Strpljen-spašen,Ma biće to sve OK do kraja 02.2016 god.Jedino ti je tu punjač od 750mah preslab za bateriju od 2100 mAh.

Nenad

Nadam se da je tako. Hvala u svakom slucaju.

ivan

EKIPO POZDRAV.Zasto nemogu pokrenut niti jedan film,ne kuzim u cemu je stvar?Trebam li mozda skinut neki progra?Java ili tako nesta?Hvala

Demius

Skini “CCPlayer” sa Store.Ili još bolje “MoliPlayer Pro”, a kada ti istekne trial, samo ga deinstaliraš, pa ponovo instaliraš.Oba perfektno čitaju i naše titlove.

Zdravko

Ovaj ili 640?

Luka2502

Pozdrav! Pitanje.. Lumia 550,Xperia E4g ili Lg Spirit?

Luka2502

Android.. Koji je po vašem mišljenju,iz iskustva,bolji? Xperia ili Lg?

Juka

Ne dolazi mi obavjest ni zvuk za obicnu sms poruku jel ima neko iskustava??

nex

Pogledaj da nisi isključio poruke i skajp u pozadini. U podešavanjima pod privatnost imaš aplikacije u pozadini i u tome poruke+skype. Ako je tu neka aplikacija isključena neće raditi osim ako je trenutno koristiš, a to znači da ne stižu ni obaveštenja.

Valentina Kuča

Pozdrav ekipa,

Može li dvije tri riječi o ovom modelu? Da li je stabilan sustav? Kako rade aplikacije poput fejsa, whatsup-a, massengar-a ?
Kak je bila zadnja nadogradnja sustava ?
Jeste li u globalu zadovoljni ?