Android N

Android N

Mnogi su danas sa zanimanjem gledali Google I/O konferenciju nadajući se novostima glede Androida N. Što N znači, nismo doznali ali se imalo čuti o poboljšanjima po pitanju performansi, autonomije, produktivnosti i sigurnosti.

Da ako ste mislili drugačije, prevarili ste se. Android N će donijeti bolje performanse, bolju izdržljivost i višu razinu sigurnosti. A ja baš mislio da će Googleovi reći kako će N biti lošiji od Marshmallowa.

Neozbiljnost na stranu, iz Googlea se kunu u performanse Androida N ponajprije zahvaljujući podršci za Vulkan grafiku, koja ovisno o uređaju donosi i do 600% bolje CPU performanse na benchmark testovima, a sve bi se naravno trebalo odraziti i na gaming performanse te opće performanse uređaja u realnom korištenju.

performance-middle

Aplikacije će se na Androidu N navodno znatno brže instalirati i pokretati, a uštede energije će se postizati i tako što će JIT kompajler pripremati kod za buduća pokretanja aplikacija.

Što se sigurnosti tiče, Android N će automatski preuzimati sigurnosne zakrpe te će ih aplicirati prilikom sljedećeg pokretanja uređaja. Podržavat će i enkripciju datoteka te tako još bolje štititi privatnost korisnika.

android-n-multitasking

Poboljšanja po pitanju produktivnosti odnose se prije svega na nativnu podršku za podjelu zaslona i rad u dvije aplikacije istovremeno kako na tabletima, tako i na telefonima. Taj Multi Window se priziva jednostavno duljim pritiskom na tipku Multitasking.

Sustav notifikacija je također poboljšan i omogućuje direktan odgovor na primljene obavijesti direktno izemotikona Centra za obavijesti bez potrebe za pokretanjem dotične aplikacije. U to ime su dodali i 72 nova.

Android N integrira i nativnu podršku za Googleovu novu platformu za virtualnu stvarnost, nazvanu Daydream.

Treća po redu beta inačica Androida n za razvojne programere je danas puštena u optjecaj.

guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
marko

samo da se ne ponovi lollipop
ja super zadovoljan sa marshmallowom …