Hrvatski Telekom predstavio tehnologije superbrzog interneta LTE-A Pro i G.fast

Hrvatski Telekom predstavio tehnologije superbrzog interneta LTE-A Pro i G.fast

Iz Hrvatskog Telekoma su nam se danas pohvalili svojim novim tehnologijama superbrzog interneta LTE-A Pro i G.fast. Ovdje nas više zanima ova prva jer omogućuje i do četiri puta veće brzine preuzimanja od dosadašnjih putem 4G mreže u Hrvatskoj. 

Među prvima u Europi, a prvi u Hrvatskoj, HT predstavlja novi LTE-A Pro prijenos podataka poznat i pod nazivom 4,5G Pro. Ta tehnologija omogućuje superbrzo preuzimanje u pokretu s brzinama većim i od 1 gigabita u sekundi. To pak otvara prostor za razvoj niza novih usluga, poput proširene stvarnosti te upravljanja automobilima i kućanskim aparatima na daljinu.

Više o svemu doznajte iz službene objave za medije:

Hrvatski Telekom kreira put u digitalnu budućnost: među prvima u Europi predstavio tehnologije superbrzog interneta LTE-A Pro i G.fast 

  • Novom tehnološkom infrastrukturom HT briše granice između fiksne i mobilne mreže; podaci će se razmjenjivati brzo, bilo gdje i u bilo kojem trenutku 
  • LTE-A Pro i G.fast omogućuju prijenos podataka brzinama većima od jednog gigabita u sekundi što otvara prostor za razvoj proširene stvarnosti te upravljanja automobilima i kućanskim aparatima na daljinu 
  • Hrvatski Telekom okupio najbolje stručnjake iz STEM područja za razvoj tehnologije budućnosti 

Hrvatski Telekom predstavio je prvi u Hrvatskoj najnovije tehnologije LTE-A Pro (4,5G Pro) i G.fast, koje razvija zajedno s Fakultetom elektrotehnike i računarstva (FER) te s kompanijom Nokia Solutions and Networks. Na taj način Hrvatski Telekom nastavlja postavljati put u digitalnu budućnost kreirajući tehnološku infrastrukturu koja je preduvjet za korištenje najmodernijih ICT usluga u svim gospodarskim segmentima. Riječ je o tehnologijama koje omogućuju prijenos podataka brzinama većima od jednog gigabita u sekundi što otvara prostor za razvoj niza novih usluga, poput proširene stvarnosti te upravljanja automobilima i kućanskim aparatima na daljinu.

“Danas smo predstavili tehnologije koje će oblikovati razvoj digitalnog društva u Hrvatskoj. Gigabitne brzine u 4G mobilnoj mreži postaju stvarnost čime se otvara put razvoju nizu uzbudljivih aplikacija koje će oblikovati našu svakodnevicu na potpuno novi način poput virtualne i nadopunjene stvarnosti. Također, pokazali smo da uz optičke mreže koje intenzivno gradimo,  putem postojeće bakrene telekomunikacijske infrastrukture koja postoji do svakog kućanstva u Hrvatskoj možemo omogućiti gigabitne brzine pristupa Internetu“, rekao je Boris Drilo, koji obavlja poslove člana Uprave HT-a za tehniku.

LTE-A Pro (LTE Advanced Pro; 4,5G Pro) omogućuje da se podaci skidaju s mobilne mreže brzinom do jednog gigabita u sekundi, što je četiri puta brže od najvećih brzina koje su sada na raspolaganju korisnicima u Hrvatskoj.  G.fast tehnologijom moguće je, uz korištenje kratkog odsječka bakrene mreže, postići brzine pristupa fiksnom internetu usporedive s optičkim pristupom – od 500 megabita do 1 gigabita u sekundi. Ovakvo rješenje pruža Hrvatskom Telekomu potencijal za brži i jeftiniji razvoj mreža ultrabrzog interneta ondje gdje još nema potpunoga optičkog pristupa.

Također, konvergencija mobilne i fiksne mreže s LTE-A Pro i G.fast tehnologijama omogućit će potpuni pristup internetu brzo, bilo gdje i u bilo kojem trenutku. Na taj način će korisnici Hrvatskog Telekoma biti u mogućnosti pristupiti internetu na svim svojim povezivim uređajima, bez ograničenja.

„Vrlo smo zadovoljni i ponosni na ostvarenje zajedničke suradnje s Hrvatskim Telekomom i Fakultetom elektrotehnike i računarstva, nositeljima inovacija u Hrvatskoj. G.fast i LTE-A tehnologije koje je razvila Nokia otvaraju nebrojene mogućnosti za uzbudljive nove usluge koje pridonose poboljšanju načina svakodnevnog života i rada“, rekla je Nives Sandri, članica Uprave Nokije u Hrvatskoj.

Prezentacija novih tehnologija održana je na zagrebačkom FER-u, s kojim HT ostvaruje sve veći broj zajedničkih projekata, što je potvrđeno i nedavnim potpisivanjem sporazuma o suradnji. Tehnološko liderstvo  jedna je od ključnih konkurentskih prednosti Hrvatskog Telekoma i prostor da se najkvalitetnijim ljudima iz STEM područja ponudi najbolje mjesto za rad, rast i razvoj uz tehnologije budućnosti, kao što su LTE-A Pro i G.fast.

guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
JOVO

Kod nas u Republici Srpskoj jos nemamo ni 4G mrezu, koju nikada necemo ni dobiti..