Naslovnica Operateri Od danas ne plaćamo roaming unutar EU – sve što trebate znati

Od danas ne plaćamo roaming unutar EU – sve što trebate znati

52
20
Od danas ne plaćamo roaming unutar EU - sve što trebate znati

Od danas ne plaćamo roaming unutar EU - sve što trebate znati

Siguran sam da su se današnjem danu mnogi veselili više radi opcije produljivanja vikenda ali današnji je dan velik i za sve one koji često putuju po Europskoj Uniji. Od danas više nema EU Roaminga. Evo kratkog vodiča i pojašnjenja par zamki u koje možete upasti.

Nova EU regulacija roaminga poznata i pod kraticom RLAH (Roam Like At Home) u naravi znači da ćete od danas 15. lipnja dok ste u raomingu razgovore, SMS-ove i surfanje internetom plaćati jednako kao da ste kod kuće, a ne bezobrazno skupo kao dosad. 

Gdje da, a gdje ne?

Roam Like At Home se odnosi na sve zemlje članice Europske Unije te Norveške, Islanda i Lihtenštajna. Dakle, dok s frendovima cugate na Oktoberfestu, vocapajte se dok sjedite jedan kraj drugoga ili s boljom polovicom koju ste ostavili doma bez straha od dodatnih troškova. Ništa vas više neće koštati ni pozivi, SMS-ovi prema nekome, tko je u drugoj EU zemlji dok god ste i vi u roamingu. Dakle, vrijedi cjenik usluga vašeg operatera, kao da ste doma.

Ono gdje i dalje treba biti jako oprezan su zemlje iz okolice poput BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije, gdje RLAH nije na snazi. Tamo i dalje vrijede stari papreni roaming cjenici, od kojih će vam se zavrtjeti u glavi. Ne morate čak ni prijeći granicu da vas orobe.

Naime, smucate li se u rubnim područjima uz granicu, ako vam se telefon automatski spoji na mrežu operatera čiji signal dopire s druge strane granice, postoji opasnost da vam naplate troškove Roaminga. Prilikom spajanja na drugu mrežu biste naravno trebali biti upozoreni SMS-om. 

Preplata vs. bonovi

Roam Like At Home se jednako odnosi na prepaid i postpaid korisnike, odnosno na one koji koriste bonove te one koji imaju pretplatu. Jedino na što možete eventualno računati je da ako  plaćate po jedinici, a cijena za podatkovni promet je niža od 7,7 eura po GB, operater vam može ograničiti podatkovni promet. Ako recimo pri ulasku u roaming na računu imate 13 eura (10,8 eura bez PDV-a), imat ćete barem 10,8/7,7=1,4 GB podatkovnog prometa unutar EU. 

Nema više naplate primljenih poziva

Ako vas dok ste na putu iz Hrvatske nazove mama da pita jeste li doručkovali, ne morate se plašiti naplate. Mama će u cijelosti platiti tu informaciju. Dosad je vrijedilo ono da onaj tko zove plaća do granice, a onaj tko prima poziv sve ostalo. Ni toga više nema.

Pažnja! Međunarodni pozivi nisu roaming!

Mnogi ne razlikuju roaming od međunarodnih poziva. Naime, međunarodni pozivi nisu obuhvaćeni roaming regulacijom, te za njih i dalje vrijede cjenici operatera. Drugim riječima, ako iz Hrvatske zovete tetku u Njemačkoj, razgovor će vam se naplatiti sukladno vašoj tarifi kao međunarodni poziv. Međutim, zakoračite li u Sloveniju ili neku drugu EU zemlju pa od tamo nazovete istu tetku u Njemačkoj, vrijede RLAH pravila pa će vas poziv koštati kao da zovete neki broj u Hrvatskoj.

Ima li kakvih ograničenja?

Ako kod kuće imate neograničene pozive i SMS poruke, to će vrijediti i za vrijeme putovanja bilo gdje u EU.  S ciljem sprječavanja zlouporabe ili prekomjerne uporabe u roamingu, operateri će moći primijeniti tzv. politiku pravedne uporabe na potrošnju roaming usluga u RLAH zoni, te će u tom slučaju povrh nacionalne cijene usluga moći dodatno naplatiti najviše 0,29 kuna za odlazni poziv unutar RLAH zone, 0,09 kn za SMS i 0,07kn/MB.

Što se trajanja roaminga tiče, općenito pravilo koje tu vrijedi jest da dok god provodite više vremena kod kuće nego u inozemstvu ili koristite mobilne usluge više kod kuće nego u inozemstvu možete koristiti sve prednosti unutar RLAH zone. To se smatra poštenim korištenjem. 

Trebam li nešto posebno učiniti za aktivaciju Roam Like At Home?

Ne, operateri od danas jednostavno ne naplaćuju roaming troškove. Pritom imajte na umu da ćete svejedno prilikom spajanja na neku drugu mrežu ulaskom u neku od zemalja RLAH zone dobiti onu poruku o spajanju, no panike od posebne naplate više nema.

Hajde neka smo i to dočekali.

Via: izvor 1, izvor 2

guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

20 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ivša

Svaka čast! Odlično si i jednostavno objasnio! Najviše je dobro znati da iz HR ne vrijedi zvati npr. u Austriju i misliti kako je sve ok, a račun stigne da ti se zavrti u glavi.

alex

da,definitivno najjednostavnije objasnjenje na koje sam naletio…bravo Toni…

Aca

Da li vazi za Grcku?

Pimgvim

A šta je sa tarifama? Ako u Hrvatskoj imam 3GB tarifu na bonove.. Da li za ista tarifa vrijedi npr i u Austriji?

Bruno

Toni, narucia bi mobitel priko gearbesta, zanima me jeli placan carinu i koliko
Naletija san na super akciju za xiaomi mi5
http://www.gearbest.com/cell-phones/pp_452989.html?wid=4

netko

placas na to pdv od 25% i torskove carinjenja nekih 50-ak kn. tako da ti je bolje uzet sa goldway trgovine na aliju. odaberes dhl i nemas dodatnih davanja. znaci oko 250$ ti je konacna cijena

marko

Krava ih ubola , sad ja moram do Slovenije da bi nazvao teku u Njemačku

du6mi

bez veze, iz dežele vrijedi niža cijena poziva za deutschland a iz HR ne (kolonijalna figa od države)

netko

Međutim, zakoračite li u Sloveniju ili neku drugu EU zemlju pa od tamo nazovete istu tetku u Njemačkoj, vrijede RLAH pravila pa će vas poziv koštati kao da zovete neki broj u Hrvatskoj.
citam na vise mjesta i neki tvrde da ovo ipak ne stoji. jer se ukida roaming no medunarodni pozivi i dalje stoje. znaci tebi bi se to trebalo naplacivati i dalje kao medunarodni poziv?

netko

ipak stoji, citao sam sad bas prva iskustva. tako da sve 5

Domagoj

uzmes bon slovenskog operatera, ubacis u dual sim telefon i rijesio si problem naplate medjunarodnih poziva. Ako ti pocnu naplacivati roaming (zapravo medjunarodne pozive u ovom slucaju jer zoves iz Hrvatske ostale drzave EU), samo uzmes novi SIM s najmanjom tarifom na bonove i picis dalje 🙂

Danchibald

Ja mislim da je medjunarodni poziv i dalje medjunarodni poziv. Samo sada nebitno odakle ga zovete unutar EU. Dok si prije placao jednu cijenu medjunarodnog poziva iz HR a drugu iz roaminga obzirom da su postojali roaming troskovi i obzirom u kojij zoni se nalazila pripadajuca drzava u kojoj si bi u roamingu.
Ali ako sa HR broja zoves svedski broj to je i dalje medjunarodni poziv samo je sada nebitno u kojoj si drzavi unutar EU jer su cijene iste kao da ga pozivas iz HR…

Ali treba tocno provjeriti regulativu u HAKOM-u i kod operatera…

alex

nemoj misliti…ovako je kako ti u textu pise…kad odes vani (slovenija,njemacka,gdjegod) koristis i trosis tarifu koju imas doma u hrv…

Danchibald

ali ja budem mislio…
a obzirom da radim gdje radim provjeriti cu sve detaljno…

alex

aj onda provjeri pa javi

dajac

to je bez veze,opet isto po meni,e da su napravili da ja slobodno nazovem iz hrvatske kolegu u austriju ili kontra onda bi to bilo EU,ovak isti vrag drugo pakovanje