Sony upozorava Xperia XZ1 i XZ1 Compact nisu za uranjanje u vodu

Sony upozorava Xperia XZ1 i XZ1 Compact nisu za uranjanje u vodu

Kontroverze oko vodootpornosti Sonyevih Xperia opet su u fokusu. Ovaj su puta na tapetu nove Xperia XZ1 i XZ1 Compact, obje ovjenčane certifikatom IP68.

Sony je jučer u Berlinu predstavio dvije nove zanimljive Xperie – XZ1 s 5.2-inčnim ekranom i mnogima zanimljiviju XZ1 Compact s 4.6-inčnim zaslonom i ništa slabijim iznutricama. Oba modela zaštićena su od prodora vode i čestica po certifikatu IP68, baš kao i Galaxy Note 8 iz Samsunga, LG G6 i V30.

Sony međutim opet upozorava da iako su njihove djevojke vodootporne (do 1.5 m dubine do maksimalno 30 minuta) ne bi ih trebalo potpuno uranjati pod vodu i koristiti pod vodom. Jednako tako upozoravaju kako nisu za uranjanje u morsku vodu, kloriranu vodu i napitke. Isto se upozorenje odnosi i na XZ Premium.

Zanimljivo je kako Samsung i LG nemaju takva upozorenja za svoje vodootporne uređaje poput Galaxya S8 i S8+ te novog Notea 8, a isto vrijedi i za LG G6 i V30. Oni tvrde kako je njihove uređaje sigurno koristiti pod vodom do dubine 1.5 m do 30 minuta. To se u naravi svodi na eventualno korištenje kamere fizičkim tipkama jer zaslon pod vodom ne reagira na dodir.

Koliko vam je uopće bitno da vam mobitel bude vodootporan i u koje svrhe? Tražite li samo zaštitu na razuzdanim pijankama ili želite fotkati pod vodom i gledati recenzije na kanalu SmartphoneHrvatska? Pišite nam u komentarima ispod.

Evo isječka Sonyevog upozorenja, a više možete doznati i na njihovim službenim stranicama.

“Xperia XZ1 is water resistant and protected against dust, so don’t worry if you get caught in the rain or want to wash off dirt under the faucet water, but remember all ports and attached covers should be firmly closed. You should not put the device completely underwater; or expose it to seawater, salt water, chlorinated water, or liquids such as drinks. Abuse and improper use of device will invalidate warranty. The device has been tested under Ingress Protection rating IP65/68. For more info, see www.sonymobile.com/waterresistant. Note the Xperia XZ1 has a capless USB port to connect and charge. The USB port must be completely dry before charging.”

Izvor

guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
jod

Drugim riječima, ako vam padne u WC (a najčešće se to i dogodi prosječnom nesretnom korisniku) morate ga oprati običnom vodom (ne mlazom) i obrisati prije korištenja. Bez sapuna.
IP68 ne pretpostavlja nikakvo dodirivanje uređaja pod vodom – samo njegovo nježno padanje do dna posude u kojoj se testira. Test je apsolutno neprimjeren za ovakve uređaje, ali neukom potencijalnom korisniku pomaže da se lakše odluči i kupi uređaj, misleći da je dobio ne znam što posebno.

samac

Ma samo da ne krepa kad se casa na stolu prelije :). Kakvo slikanje pod vodom….