Google ulaže 1.1 milijardu dolara u HTC, evo što će za to dobiti

Google ulaže 1.1 milijardu dolara u HTC, evo što će za to dobiti

Nakon najave prije dva tjedna i jučerašnjeg zaustavljanja trgovanja HTC dionicama na tajvanskoj burzi bilo je jasno da se nešto sprema. Dvije su kompanije objavile kako su potpisale sporazum po kojemu će Google HTC-u platiti 1.1 milijardu dolara za dio HTC-ova smartphone tima. HTC zadržava brand i već priprema nasljednika U11 perjanice.

Eto ako ste se bojali da HTC nestaje iz smartphone arene, nakon ovog bi vam trebalo laknuti. HTC ostaje gdje je, samo s 1.1 milijardi dolara na računu više, što će im svakako dobro doći.

Pitate se što je to onda Google platio. Iskreno i meni izgleda kao povoljan kredit iz Googlea, umjesto iz banke. Google navodno ovom lovom, kupuje dio HTC-ova smartphone tima. Otprilike 2000 zaposlenika (uglavnom onih s projekta Pixel) od oko sadašnjih 4000 prelazi u Google, koji se eto opet želi baviti proizvodnjom smartphonea. Uz to Google dobija neekskluzivna prava na par vagona HTC-ova “intelektualnog vlasništva”.

Ako se sjećate slično Googleovci slično napraviše i prije šest godina kada su za 12.5 milijardi dolara kupili Motorola Mobility, no ubrzo je preprodaše Lenovu. 

HTC bi ovih 1.1 milijardi zelenjave trebao dobiti 2018. a utrošit će ih na nastavak razvoja i proizvodnje smartphonea ali i HTC Vive platforme za uživanje u virtualnoj stvarnosti, koja se navodno prodaje dvostruko bolje od Facebookova Oculusa.

Poručiše da ovo ne samo da nije kraj njihova smartphone biznisa, već da su već žestoko u poslu oko lansiranja nasljednika njihova HTC U11 flagshipa.

Čini mi se kao dobar deal za oba sudionika pa i za nas smartphondžije. U budućnosti se možemo nadati novim super smartphoneima iz HTC-a, a valjda napokon i iz Googlea.

Kako vi doživljavate ovaj događaj?

Google

guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
marko

Oni toliki gubitak rade svakog kvartala 😂

Dragan

Htc pravi vrhunske telefone, a to je ono sto Google,u treba, a sa druge strane Google ima pare ali i marketing, a to je ono sto sada Htcu,u treba !!! Nadajmo se najboljem za nas, tj puno novih dobrih telefona !