Android 8.1 Oreo službeno vani, evo najvažnijih novosti

Android 8.1

Google je danas nakon dvije beta inačice Androida 8.1 u optjecaj pustio i službenu verziju, koja donosi ispravke nekih poznatih bugova ali upogonjuje i neke ranije najavljene značajke novog keksolikog OS-a. Uz standardnu verziju, pustiše i Android Oreo Go Edition namijenjen hardverski slabijim uređajima.

Rasprostranjenost Androida 8.0 Oreo je na izuzetno niskim granama pa ako u ruci ne držite neki od Googleovih Pixela ili eventualno Nexusa, na Oreo 8.1 ćete zasigurno pričekati i dulje no što biste željeli.

Novi Android 8.1 donosi dosta novotarija, a ovo su najvažniije:

  • podrška za Neural Networks API na sistemskoj razini. U naravi otvara pristup tim novim “neuralnim čipovima” poput Visual Core čipa kojeg imaju Googleovi Pixeli, a podržat će tzv. strojno učenje za još bolju obradu podataka, a time i bolje korisničko iskustvo. U slučaju Pixela 2 i Pixela XL 2 odnosi se prije svega na kameru i snimanje u HDR+
  • poboljšana sigurnost surfanja – bolja detekcija web stranica s kojih prijeti malware gamad.
  • Aplikacijama je napokon ograničeno slanje više od jedne obavijesti u sekundi. 
  • U brzim postavkama je omogućen prikaz postotka baterije uparenih Bluetooth uređaja.
  • Poboljšana u autofill značajki
  • poboljšanja u radu čitača otisaka te blokiranje neovlaštenih otisaka, kojim je pokušano otključati uređaj
  • nekima će biti izuzetno važan ispravak buga s hamburger i pivo emotikonima
  • aktualne i buduće vlasnike Pixela 2 i Pixela 2 XL bit će važni ispravci buga s lošim snimanjem zvuka te nova opcija u postavkama Zaslona moja omogućuje regulaciju prikaza boja u tri opcije Natural, Boosted i Saturated. to bi trebalo zadovoljiti one koji su se žalili na ispran prikaz većeg Pixela 2 XL.
  • vlasnicima Nexus 5X uređaja ispravit će bug s reprodukcijom zvuka kroz glavni zvučnik.

Android Oreo Go Edition namijenjen je najbjednijim uređajima na tržištu – onima s 512 MB ili 1 GB RAM-a. Zasad služi samo developerima, a valjda znači da se oni na tržištima u razvoju mogu radovati novoj krami s manje od gige RAM-a. 

Imaš nešto za reći?

avatar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.