SMRTPHONE ako tipkaš ne vozi

SMRTPHONE ako tipkaš ne vozi

SmartphoneHrvatska će sa zadovoljstvom podržati društveno odgovornu kampanju “SMRTPHONE – Ako tipkaš, ne vozi” jer smo kao svakodnevni sudionici u prometu na ovaj ili onaj način, suočeni s onim, koji nažalost uopće ne gledaju kamo voze već tipkaju po svojim smartphoneima. 

Vjerujem da će se u ovome naći neki od vas pa bi vam neki statistički podatci iz objave u nastavku mogli biti zanimljivi. Osobno mislim da je tu prostora za još ovakvih kampanji jer što sve ljudi rade u vožnji danas je zaista impresivno ali i krajnje neodgovorno.

DOK TIPKAŠ, NE VOZI

Plakati koji spašavaju živote

Tko od nas nije barem jednom za volanom uzeo mobitel u ruke, samo da “nabrzinu odgovori na poruku”? Znate li da time ozbiljno ugrožavate i svoj i živote drugih sudionika u prometu? Istraživanja su pokazala da čak 91 posto vozača koristi mobitel u vožnji i time vjerojatnost za nesreću povećava i do 23 puta. To je jedna od najopasnijih radnji koju možemo napraviti za vrijeme vožnje jer nam čak i obično odgovaranje na poruku oduzima pažnju na pet sekundi, i to u situaciji u kojoj i stotinka može značiti razliku između života i smrti.

Ali očito da smo postali toliki ovisnici o mobitelima da je konstantna dostupnost postala imperativ modernog života – iz automobila odgovaramo na poruke, pišemo mailove ili guglamo restoran prema kojem se upravo vozimo.

Na problem je ukazala i tvrtka Outdoor akzent uz pomoć agencije Señor koja je kreirala “Budi smart: dok tipkaš, ne vozi” kampanju, uz podršku Ministarstva unutarnjih poslova. Plakati diljem Hrvatske upozoravaju sve vozače da tipkanje za vrijeme vožnje njihov smartphone pretvara u smrtphone, pravo oružje koje u trenutku nepažnje može oduzeti nečiji život.

“Outdoor plakati uz cestu idealan su medij za ovu poruku jer vozače upozoravaju na opasnost baš na mjestu na kojem po život opasan prijestup i nastaje – tamo je efekt ovakvog oglasa najveći.” – poručuje direktorica Outdoor akzenta, Gabriela Klarić.

“Jednostavnom intervencijom u tipografiji pokazali smo vozačima kakva se opasnost može skrivati iza smartphonea – gadgeta bez kojeg ne možemo zamisliti svakodnevni život, a u vožnji nas može koštati života. Volimo ovakve minimalističke ideje, koje upečatljivo i snažno prenose poruku bez puno priče.” – naglasio je Vanja Blumenšajn, Señorov kreativni direktor. 

Neka su istraživanja pokazala kako je korištenje mobitela za vrijeme vožnje jednako kao da imate 1 promil alkohola u krvi. Vožnja u pijanom stanju društveno je stigmatizirana, a nadamo se da će i ova kampanja pomoći podizanju svijesti kako je i tipkanje po mobitelu u vožnji jednako neprihvatljivo i upravo za volanom podsjetiti vozače kako dok voze trebaju gledati na cestu, a ne u ekran.

U prosjeku 55 minuta dnevno tipkamo poruke, probajmo da od njih ni jedna ne bude za volanom. Sljedeći put kad za vrijeme vožnje čujete poznati zvuk primanja poruke, pričekajte da stanete – sigurni smo da nije ništa od životne važnosti.

guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Brankok53@

LP. Toni ! Također se pridružujem podršci u tome ! ” SMARTPHONE – AKO TIPKAS NE VOZI ” Jer to spašava sve ljude na cesti i uopće javnom životu na cesti i nogostupu ! Zato palac gore 👍👍👏👏👌👌🍀🍀💖💖🙏🙏😇😇😇😇🤳🤳🚘🚘🛵🛵

Brankok53@dalje

LP. Toni ! Pametno zboris ! Ako tipkas ne vozi ! A to govori i policija i HAK , ali se niko ne pridržava toga! Dok netko ne strada ! A onda postavlja pitanje ” “PA KAKO SE TO DESILO ?!” Ma mislim stvarno !?” Kud to vodi ?! I prolaze kroz crveno autima i motociklima velikom brzinom!!!…. Naplatio bi ja njemu 600-800€ kazne pa da vidimo hoće li još voziti tako bez obzirno! A ko je bogatun! Naplatiti mu 12-50000€! Pa sve tako dok ne bankrotira i dok se ne nauče pameti !!!… LP. 😉😎 i samo nastavi tako… Read more »