Naslovnica Android Recenzija: Huawei Watch 2

Recenzija: Huawei Watch 2

71
3
Huawei Watch 2 Recenzija

Prvi Wear OS pametni sat, kojeg sam dosad isprobao, zove se Huawei Watch 2. Već na prvi pogled je jasno da se radi o sportskom satu, a taj svoj sportski karakter nosi i iznutra jer je opremljen GPS-om i hrpom fitness senzora, ali podržava i svakodnevne praktične zadatke poput mobilnog plaćanja. Evo recenzije.

Kako to obično u recenzijama ovih sportskih gadgeta volim naglasiti, učinit ću to i ovdje. Nisam aktivan sportaš već tek rekreativac, koji strasti za ćevapima i burecima pokušava protutežiti trčanjem, bicikliranjem, plivanjem i općenarodnim valjanjem po strunjačama. Ni manje, ni više od toga. Tako su i moji dojmovi o ovom satu čisto subjektivni dojam, a ne mišljenje aktivnog atlete s bogatim iskustvom. Čisto da primite na znanje.

DIZAJN, ERGONOMIJA I NOSIVOST

Za razliku od Huaweievih prijašnjih metalnih čuka klasična dizajna, Huawei Watch 2 dolazi u robusnu plastičnu kućištu namijenjenu skakanju, valjanju i kupanju u znoju. 

Posve okrugli zaslon promjera 1.2 inča jedan je od najmanjih na tržištu smartphonea i onima s ćevapima umjesto prstiju bi mogao biti premalen. Meni je OK, možda je mogao biti i nešto veći ali bez povećavanja ukupnih gabarita sata. Rezolucija zaslona je 390×390 i jedan je od najoštrijih koje sam gledao na pametnim satovima. Budući da je riječ o AMOLED panelu, prikaz je živ i izražen pa i na otvorenom. Može biti stalno uključen ili isključen pa ga budite podizanjem pred lice.

Obrub oko njega ili prsten ako hoćete, nažalost se ne okreće iako Wear OS podržava i takav oblik interakcije sučeljem. To je recimo jedan od najjačih aduta Samsungovih Gear satova. Nema Huawei Watch 2 ni krune na boku koju bi mogli okretati kao na Apple Watchu tako da ostaje prstom pogađati gumbe na zaslonu i pritiskati dvije tipke na boku, ovdje lijepo istaknute žutom bojom.

Jedna je postavljena na 2 sata i otvara prikaz svih aplikacija, vraća korak unatrag i uključuje/isključuje sat, a druga na 4 sata i programabilna je. Zadano pokreće sportske aktivnosti ali je možete podesiti da pokrene bilo koju aplikaciju po vašem guštu. 

Sat je inače vodootporan po ceritfikatu IP68 pa može pod vodu do dubine 1.5m do 30 minuta ali Huawei Ne preporuča plivanje s njim na ruci. Narukvica je silikonska širine 20mm i izmjenjiva je ali zbog načina kako se veže na kućište ne bilo kojom, već Huaweievom za ovaj model. 

Meni nije neudoban, nije preglomazan ni pretežak pa ga nije problem nositi dugotrajno pa i noću. Dno sata je ravno i na njemu ćete pronaći optički senzor otkucaja srca te pin konektore za punjenje baterije. 

U paketu se za punjenje baterije dobije mali dok, koji se magnetom lijepi za Huawei Watch 2. Ne izgleda naročito, no obavlja posao. Koristit ćete ga relativno često. 

Kvaliteta izrade i opći dojam na ruci me nisu razočarali, no oni koji očekuju metalnu eleganciju, ovdje je neće naći.


SOFTVER I UPRAVLJANJE

Huawei Watch 2 vrti Googleov Wear OS, koji je naslijedio Android Wear. Kao i obično, putem Bluetooth veze se uparuje s Androidima i iPhoneima pa ćete instalacijom Wear OS aplikacije upariti svoj Hauwei Watch 2 s pametnim telefonom, unijeti osnovne parametre o sebi kao korisniku, a kasnije i podešavati opcije notifikacija, mijenjati i preuzimati watchfaceve i aplikacije i slično. Uz nju se preporuča instalirati i Huawei Health aplikaciju, kroz koju ćete lakše pregledavati i analizirati detaljne fitness podatke, koje Watch 2 prikuplja pa sinkronizira i pohranjuje u Huawei oblaku. 

Huawei Watch 2 Recenzija


Wear OS sučelje se u odnosu na Android Wear izmijenilo u smislu da sad ikonice aplikacija prikazuje u krugu, što je naročito prikladno na ovakvim okruglim satovima. Samo je šteta što Watch 2 nema onaj aktivni prsten ili aktivnu krunu na boku kojima bi još lakše navigirali sučeljem bez prčkanja prstima po ekranu.

Klizanjem ulijevo ili udesno brzo se mijenjaju watchfacevi odnosno početni izgled sata, a klizanjem s vrha prema dolje spušta se Kontrolni centar s glavnim sistemskim sklopkama za Wi-Fi, Bluetooth, Glavne Postavke i slično. Klizanjem s dna prema gore, pristupa se akumuliranim obavijestima, koje Watch 2 prima s uparena telefona. Njih možete otvoriti, pregledati i na njih odgovoriti glasom, preddefiniranim porukama, emotikonima ili otipkati na mini tipkovnici, što je prilično teško.

Budući da ima i zvučnik i mikrofon, možete direktno sa sata upućivati i primati pozive dok god je on u Bluetooth vezi s uparenim telefonom. Kvaliteta poziva je s obzirom na sve prilično solidna.  Kupite li LTE verziju, onda ćete u njega gurnuti nano SIM karticu i sve obavljati neovisno. 

Kao što gore već rekoh, zaslon je nešto manji pa je u to ime i nešto teže prstom klizati po njemu no može se. Uz zaslon tu su i dvije tipke na boku.

Što se sportskih zadaća tiče, budući da je ovdje riječ o Wear OS-u, za praćenje vaših sportskih pothvata možete koristiti cijelu paletu aplikacija od zadanih Huaweievih preko Google Fit aplikacija, Runkeepera, Runtastica i inih aplikacija iz Trgovine Play. Ja sam najviše koristio Huaweieve jer mi se to činilo najlogičnije iako Google Fit nudi više sportskih aktivnosti ili disciplina ako hoćete. 

Samo sučelje je po meni posve OK. Intuitivno je i nije se u njemu teško snalaziti, no da je moglo biti još glađe i responzivnije, je. Povremena zapinjanja animacija nisu nepoznanica. Budući da je njegov hardver posve solidan i u biti boljeg trenutno ni nema, stvar je softverske optimizacije, kako bi ono bilo još glađe i fluidnije. Nije toliko uočljivo da bi vas smetalo i odagnalo od korištenja 

PERFORMANSE I BATERIJA

Huawei Watch 2 pokreće zasad najjači mobilni čip Snapdragon Wear 2100 s četiri jezgre takta 1.1 GHz, a raspolaže i s 768MB RAM-a te 4GB podatkovne memorije od čega je iskoristivo oko polovice. Tu možete nabaciti svoju omiljenu glazbu i upariti ga s nekim Bluetooth slušalicama pa se sportom baviti i bez telefona u džepu. 

Što se povezivosti tiče, oslanja se na Bluetooth 4.1 LE i W-Fi. 

Uz GPS, GLONASS te cijelu hrpu senzora poput akcelerometra, žiroskopa i optičkog senzora otkucaja srca Huawei Watch 2 će prilično pouzdano bilježiti vaše fitness akcije. Broji korake, mjeri udaljenosti, preračunava ih u potrošene kalorije, u stvarnom vremenu dok vježbate mjeri puls i ukazuje u kojoj ste zoni i slično. 


Integrirana baterija kapaciteta 420mAh ponudit će do dva dana šarolike uporabe. Ja sam ga puni svaki drugi dan, što u usporedbi s nekim fitness narukvicama koje punite jednom mjesečno, nije baš idealno, no skuplji Apple Watch morate puniti svaki dan. U videu ispod pogledajte kako izgleda dok na kojemu se Watch 2 puni. 

OCJENA

Huawei Watch 2 Recenzija

Punim imenom Huawei Watch 2 Sport je pametni sat namijenjen sportskim tipovima pa ako se tako osjećate, ovo bi mogao biti sat ta vas. Izgleda moderno i nije prevelik pa će odgovarati i onima s tanjim zapešćima. Ima jedan od najboljih smartwatch zaslona koje sam koristio, a napucan senzorima i prilično bogatim paketom fitness aplikacija, poslužit će sve sportaše rekreativce, a možda i one koji se sportom bave na još nešto višoj razini. 

Wear OS je Googleova platforma još uvijek u fazi razvoja i ima mjesta za poboljšanja i optimizaciju, no ne mogu reći da sam nezadovoljan performansama i izborom dostupnih aplikacija. Druga najvažnija zadaća pametnih satova uz praćenje fitness akcija je prijenos notifikacija s uparenih smartphonea, a Huawei Watch 2 to obavlja bez greške. Uz miktofon i zvučnik, može se s njega i telefonirati dok je u Bluetooth dometu telefona. 

Po meni je najveći minus relativno slaba autonomija, no dva bi dana na jednom punjenju trebao izgurati. Cijena od 2299 kuna ili 309 eura u neutrinomobile.hr trgovini je u rangu sa Samsungovim Gear S3 pametnim čukama. 

 

 • solidan dizajn i kvaliteta izrade
 • odličan zaslon
 • čitljivost zaslona na suncu
 • vrlo dobar sustav prijenosa notifikacija
 • hrpa ugrađenih senzora i GPS
 • vodootporan IP68
 • prati hrpu različitih aktivnosti
 • 2GB memorije za glazbu
 • kompatibilan Androidom i iOS-om
 • izbor dostupnih aplikacija
 • podrška za NFC mobilno plaćanje

 

najbolji izbor mobitela mobis.hr

 • na punjač mora svaki drugi dan
 • povremena štuckanja sučelja
 • zaslon granično premalen za one s debljim prstima
 • izrazito sportski dizajn pa nije za svaku prigodu

Usporedi cijene mobitela Nabava.net

Svi mobiteli na jednom mjestu.

Nabava.net ti omogućava pretragu i usporedbu cjelokupne ponude mobitela na hrvatskom tržištu.

HUWEI WATCH 2 VIDEO RECENZIJA

guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marko marko

Ha ha , pa šta si taj Huawei umišlja
300 eura ? Ha ha

vjever

Mene je moj galaxy watch u preorderu izasao 2401,00kn i stigle mi slusalice Samsung Active od 519,00 kn na poklon. Nikada nisam ni pomislio uzeti si drugi smart watch, ali lijepo sto pokusavaju i drugi 😉

samac

I sa galaxy watch od 2401,00 kn, i huawei watch od 300 eura, eh sad znate koliko je sati…