Evo kako Samsung, Huawei i Apple vladaju smartphone svijetom

Evo kako Samsung, Huawei i Apple vladaju smartphone svijetom

Nakon što smo početkom mjeseca potvrdili pozicije broj jedan, dva i tri na listi najjačih proizvođača smartphonea u svijetu, evo nam i detaljne analize koja otkriva kako to Samsung, Huawei i Apple vladaju svjetskim tržištima. 

Premda smo zaključili da je tržište smartphonea u svojevrsnoj recesiji to ne znači da ne generira profit – za neke veći, a za druge nešto manji. Q3 je bio zanimljiv kvartal u kojemu su neki stagnirali, neki silovito rasli, a neki i pali. 

Generalno gledano, na razini svijeta, proizvođač smartphonea broj 1 u Q3 bio je Samsung i to 19% udjela u ukupnom broju prodanih smartphona što je nešto preko 72 milijuna uređaja. Na drugu poziciju zasjeo je Huawei s 14% udjela no u tu brojku ubrajaju se u Honor uređaji, a na trećem mjestu sjedi Apple s 12% što je oko 47 milijuna prodanih iPhonea. To je Appleu svejedno bilo dovoljno da zaradi najviše love jer su cijene digli u nebesa, a marža im je veća od bilo kojeg drugog proizvođača.

Na mjestu broj 4 je Xiaomi pa slijede Oppo i Vivo te Lenovo koji uključuje i Motorolu. Na sve ostale otpada 26% udjela

Zanimljivo je pogledati zastupljenost ovih brandova po regijama. Samsung suvereno vlada Europom, Latinskom Amerikom i Afrikom, dok je Apple kao i obično glavnu riječ u Q3 vodio u SAD-u i Kanadi. 

Aziju posve očekivano drži kineska četvorka Oppo, Huawei, Vivo i Xiaomi dok je Samsung zauzeo 5. poziciju.

Zapamtimo ovu infografiku i prisjetimo je se za godinu ili dvije, nekako sam uvjeren da će ona tada izgledati vidno drukčije. 

Koje promjene vi prognozirate?

guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Rulson

Xiaomi No1

Ansgar

Zanimljivo je da se samsung još uvijek navodi kao najjači proizvođač mobitela na svijetu iako to po svemu sudeći više nije, budući da su vivo i oppo, koji skupa imaju 17% u biti jedno te isto, jer su u vlasništvu BBK electrinics corporationa, kao i oneplus i realme. Primjerice honor uređaji i njihova prodaja se računaju skupa sa huawei uređajima, a ovdje oneplus i vivo i oppo i realme koji su brandovi bbk electronicsa nisu računati zajedno a trebali su biti, tako da kad se vivou i oppou pridodaju i prodani oneplus i realme mobiteli bbk electonics najvjerojatnije ima udio… Read more »

Brankok54@

Svaka čast Samsung ! 19% prodaje ! Ostali 12, 8 , 9, 3% !!! 😉😉😉🤳👈💪👍

Brankok54@

Da ! Baš čudno! Zar ne 🤔🤔?!