Posljednji čavao u lijesu Windows 10 Mobile platforme

Posljednji čavao u lijesu Windows 10 Mobile platforme

Premda je svima već dosta dugo jasno da je Windows za pametne telefone propala stvar, Microsoft će i posljednji čavao u lijes nečeg što je imalo potencijal, zabiti u prosincu ove godine. 

Microsoft je još krajem 2017. razvoj Windows 10 Mobile platforme poslao u slijepu ulicu, no njihova svježa objava najavljuje i službeni kraj nečeg što je imalo potencijala postati pristojnom konkurencijom Androidu  iOS-u ali jednostavno nije. Naime, tvrtka je najavila kako i službeno 10.12. ove godine prestaje njihova podrška za uređaje temeljene na Windows 10 Mobile platformi, što znači da ti uređaji od Microsofta više neće dobivati ažuriranja ni bilo kakav drugi oblik podrške. 

To se u biti odnosi na one Lumie iz Microsofta, koje su sa softverskim ažuriranjima došle do verzije 1709, dok će nešto stariji modeli poput Lumie 640 i Lumie 640 XL, koje su stale na verziji 1703 bez podrške ostati još ranije 11. lipnja.

Microsoft potiče korisnike da se prešaltaju na Android i iOS jer ništa drugo im realno nije ni preostalo.

Jesu li ovim uništene i sve nade u toliko očekivani Surface Phone, teško je reći. 

Što vi mislite i je li vam žao što je Windows za smartphone i službeno mrtav?

guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

10 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
seyzmo

Imam Lumiu 1020 koja mi je samo fotic sa instaliranim Onedrive i cim nesto uslikam s njom za sekundu mi je ta fotka na Note 9…ima Win8 i za tu svrhu je savrsena tako da me ova vijest ni najmanje ne pogadja.

kritičar

meni je windows phone bio super, bolji i od andrioida i od iosa

xmacak

Iphone ne volim, a Androidi su mi ružni, tako da ću ostati na Lumii 950 dok god bude radila 🙂

Racya

Nokia je presla na android i jako su dobri telefoni. Onako bih od svih izdvojio nokiju 7 plus, koja je jedan od najboljih telefona ulozeno-dobijeno. Ne bih zamjerio nedostatak led lampice za obavijesti, jer to meni ne treba. Nisam vezan za telefon kao dijete za majku, tako da koristim telefone bez led lampice. Od windows phone po meni najbolja je nokia 1520. Samo zamjeram sto je ogromna, ali je valjda danas postao trend ogromnih telefona…

IMRA

Nažalost. Korisnički mnogo jednostavniji od Androida. Sustav optimiziran za uređaj, brz, siguran. Nažalost mali broj aplikacija. Ja sam ga napustio prije godinu dana jer ga nisam mogao upariti sa Garmin vivoactive 3.

Branko54@

E da!Zaribali stvar!A mogli su ljepo i dalje napredovati 😭😕👎👼👼👼👼

Chopavi slim

Ah WP je po meni puno “lakše” rješenje za korištenje od Androida jer je stvarno brz ali nekad me znao tako na nervirati da bi poludio, ipak sve kako je bolji od iOS-a. Imao sam i jedan i drugi paralelno ali WP je puno draži jer je jednostavan i nema nepotrebnog bloatwara. Stalno sam mislio kako će ga oživjeti ili nekoj drugoj tvrtki prepustiti njegovo održavanje i razvoj, ali sada vidim da je nadama kraj. Ipak danas samo je još jedan proizvođač WP uređaja i vidim danas na ali expressu kako su i oni sada srezali cijene svog jedinog WP10… Read more »

Roman

Imali su WP svoju dobru i pozitivnu stranu a telefoni neku osobnost. Imali su i neograničene mogućnosti ali nažalost znamo kako je sve završilo. Šteta, po meni velika šteta…

Roman

Slažem se, ali imati jednu windows home platformu je ogroman kapital također…doslovce su na svakom mobilnom uređaju mogli imati malo kučno računalo… Mislim da su jednostavno odustali od tog projekta jer ako HTC, Sony i LG mogu “gurati” mobilnu diviziju sa minusom mogao je i Microsoft. Pozdrav