Recenzija: BlackBerry Key2

BlackBerry Key2 je telefon kojeg sam jako dugo želio isprobati. Riječ je o impresivnu i jedinstvenu telefonu koji me je ipak namučio kao nijedan dosad. Zašto i kako, te kome bih ovaj telefon preporučio, a kome ne, doznajte iz još jedne recenzije.

SPECIFIKACIJE

BlackBerry Key2

dimenzije

masa

151.4 x 71.8 x 8.5 mm

168 g

zaslon

4.5” IPS LCD 1080 x 1620 (~434 ppi)

Corning Gorilla Glass 3

CPU

GPU

8x Snapdragon 660 @ max 2.2 GHz

Adreno 512

RAM

6 GB

podatkovni prostor

64/128 GB + microSD

kamera straga

kamera sprijeda

12MP f/1.8 + 12MP f/2.6; EIS; dual Pixel PDAF; autoHDR; dual LED; 4K;

8 MP; f/2.0; 1080p

povezivost

4G; WiFi; Bluetooth 5.0; GPS; NFC; FM Radio; USB C

baterija

3500 mAh integrirana; 

OS

Android 8.1 Oreo

DIZAJN I ERGONOMIJA

BlackBerry Key2 je jednom riječju jedinstven smartphone. U moru telefona koji na početku 2019. mahom jako liče jedan na drugi, BlackBerry Key2 se na tradiciji ovog legendarnog brenda nameće kao nešto posve drugačije. Meni osobno se dizajn dopao iz više razloga.

BlackBerry Key2 izgleda profesionalno, a u ruci ostavlja dojam vrhunske kvalitete izrade. Aluminijski okvir s precizno izbušenim otvorima i tipkama s jasnim odzivom, QWERTY tipkovnica i gumirani stražnji poklopac po meni su dobitna kombinacija, koja osigurava taj profi izgled i sigurno ležanje u ruci.

Tipkovnica ovdje diktira sve ostalo pa tako dok na drugim telefonima danas zaslon prekriva praktički cijelu prednjicu uređaja, ovdje zaslon hvata jedva polovicu fronte uređaja. Poviše ekrana su selfie kamera, slušalica poziva i notifikacijska LED-ica, a ispod njega QWERTY tipkovnica s ukupno 35 tipki i čitačem otisaka ispod razmaknice.

U prostoru između tipkovnice i zaslona smjestile su se tri kapacitivne navigacijske tipke s pozadinskim osvjetljenjem, a to je isto nešto što nismo imali prilike dugo vidjeti.

Premda spoj stakla sprijeda i aluminijskog okvira nije oštar, bridovi su ravni pa ovaj uređaj može, ako to iz nekog perverzna razloga želite, dubiti uspravno i prkositi svijetu oko sebe.

Na lijevoj je strani ladica za nano SIM i microSD, a na desnoj imamo sveukupno tri fizička gumba. S vrha prema dolje nižu se tipka kontrole glasnoće, rebrasta Power tipka, i dolje niže svojevrsna pametna tipka, kojom možete brzo pozvati Google Asistenta. 

3.5 mm i pomoćni mikrofon su na vrhu. Osobno bih volio da je taj priključak za slušalice dolje ali sam sretan što je bilo gdje jer ga danas sve manje uređaja uopće ima. Dolje imamo apsolutnu simetriju pa se između dvije antenske linije nalaze USB C i dvije rešetkice s glavnim zvučnikom i glavnim mikrofonom. 

Na leđima je metalom uokviren polikarbonatni gumirani hrapavi poklopac koji izgleda odlično, a djeluje protuklizno. Iz njega izranjaju BlackBerry logo i ovalni modul dvostruke 12MP kamere s dvotonskom LED bljeskalicom. Ispod je između ostalog baterija kapaciteta 3500 mAh.

Kvaliteta izrade je na vrlo visokom nivou što se lijepo osjeti u ruci. Fronta je zaštićena Gorilla Glass 3 staklom, a od uređaja s ovakvom tipkovnicom je valjda nemoguće očekivati da bude vodootporan pa to ni nije.

Gabaritima je BlackBerry Key2 u rangu današnjih telefona s 6.2-inčnim zaslonima pa nije baš oličenje kompaktnosti ali kao što rekoh, u ruci leži sigurno. Tipkovnica ionako diktira da je većinu vremena koristite s dvije ruke. 

Ovo je i jedan od rijetkih telefona koje nemam potrebu umotavati u ikakve maske i kućišta.

ZASLON

Zaslon BlackBerry Key2 uređaja će onima naviknutim na dijagonale preko 6 inča biti isprva smiješan. Naime, ovdje je riječ o 4.5-inčnom IPS LCD-u formata 3:2.

Diktira ga tipkovnica ispod pa ćete odaberete li ovaj telefon zbog te tipkovnice pristati i na takav zaslon. Riječ je inače o vrlo dobru zaslonu rezolucije 1080 x 1620 (~434 ppi) pa u oštrinu, osvjetljenje i čitljivost pod kutom ne morate uopće sumnjati. Lijepo je čitljiv unutra ali i na otvorenom.

Ono za što taj zaslon nije predodređen je uživanje u multimediji pa YouTube i igrice na njemu danas izgledaju blago rečeno čudno, a k tome je i malen. Opet, ako BB Key2 kupujete radi tipkovnice, pristat ćete i na taj kompromis.

Kao dodatni adut ovog zaslona je mogućnost uključivanja i isključivanja kucanjem kao i Ambient Display, koji se nakratko uključuje kad pristigne nova obavijest. Od koristi je i mogućnost listanja sadržaja na zaslonu klizanjem prsta preko tipkovnice pa to malo zaslona ne prekrivate prstom dok surfate internetom. Primijetio sam doduše da se prikaz na zaslonu posve zatamni kad ga u ležećoj orijentaciji gledate kroz polariziranje sunčane naočale.

Zaštićen je Gorilla Glass 3 staklom.

KAMERE

Pripremajući se za druženje s BlackBerry Key2 telefonom pa i njegovom kamerom, iz bjelosvjetskih sam recenzija dobio dojam da se ne trebam nadati ničemu dobrom. Ispostavilo se da je uglavnom riječ o pretjeranom blaćenju posve pristojne kamere, koja ruku na srce, nije na nivou cjenovnog razreda u kojeg upada ali daleko od toga da je riječ o lošoj kameri.

Na leđima BB Key2 nosi dvostruku 12MP kameru s dvotonskom LED bljeskalicom i podrškom za 4K video. Glavna kamera ima otvor blende f/1.8, a druga telefoto objektiv za 2x optičko povećanje i otvor blende od f/2.6. Optičke stabilizacije nema ni na jednoj pa se oslanja na EIS stabilizaciju koja se osjeti u 1080p videozapisima. 

Sprijeda je 8MP f/2.2 selfie kamera koja snima i 1080p video. 

Sučelje kamere je BlackBerryevih ruku djelo pa je drukčija no mnoge na tržištu danas. Nije baš naročita ako mene pitate. Ima dosta nelogičnosti u sučelju. Tako je Pro režim snimanja zakopan u glavni meni dok su svi ostali na jednom mjestu. Prilikom odabira videokamere, gumb okidača i dalje prikazuje fotoaparat i slično, a nedostaje mi i onaj klizač za brzu kompenzaciju ekspozicije. Među režimima snimanja je i Portretni i to samo za stražnju kameru, a posao izdvajanja portreta iz pozadine, odrađuje nekad dobro, a nekad baš i ne

Unutar automatskog režima fokus je moguće usmjeriti prstom na tražilu, a kroz Pro režim možete upravljati ISO vrijednostima, balansom bijele, fokusom, brzinom zatvarača i kompenzacijom ekspozicije.

Automatski HDR pristojno odrađuje svoj posao, a ni dinamički raspon nije baš tako loš kako su mi mnogi najavili. U uvjetima idealnog osvjetljenja, možete snimiti odlične fotografije i vrlo dobre videozapise, a u mračnijim ambijentima i onim s umjetnom rasvjetom, teško je bez OIS-a očekivati čuda, no uz mirnu ruku možete i tu snimiti OK fotke. Telefoto leća se očekivano zbog uskog otvora blende u takvim uvjetima muči. 

Dnevni video pri 4K izgleda vrlo dobro ali i prilično treskavo ako se krećete jer stabilizacija šljaka samo pri 1080p. Možete snimati i SloMo video, a noćno snimanje opet ovisi o tome krećete li se i koliko ima svjetla. 

Uostalom uvjerite se i sami:

Fotografije u punoj rezoluciji pogledajte OVDJE

Test video kamere

SOFTVER

blackberry key2 recenzija

BlackBerry Key2 kasni u ažuriranjima pa još vrti Android 8.1 Oreo s BlackBerry sučeljem preko njega. To je njihovo sučelje u zbilji vrlo blisko čistom Androidu ali s dosta dobrim BlackBerry začinima u vidu aplikacija i trikova. 

Zaslon zaključavanja je jednostavan pa prikazuje točno vrijeme i pristigle obavijesti, a početni zaslon također nalikuje na onaj kakav smo koristili donedavna s dokom i prečacem za izbornik s aplikacijama u njemu. Dodatak je BlackBerry izbornik s prečacima i widgetima kojeg možete pozvati klizanjem s desnom ruba zaslona prema sredini, a recimo da podsjeća na Samsungov Edge Display. 

Vrh zaslona je visoko ali Statusnu traku možete spustiti i gestom klizanja prema dolje, a listanje stranica početnog zaslona te kroz aplikacije i izbornike možete i klizanjem prsta preko QWERTY tipkovnice. blackberry key2 recenzija

Tri standardne navigacijske tipke su ispod zaslona, a BlackBerry je posebno prilagodio onaj multitasking prikaz kako bi na tom malom zaslonu prikazao što više toga. Meni su ti prozorčići s aplikacijama presitni, no možda je samo do mene. 

Navigacija sučeljem je glatka i popraćena za moj gušt nešto sporijim animacijama, pogotovo onim za multitasking.

Surfao sam Googe Chromeom, a iskustvo pregledavanja web sadržaja uvelike je obilježeno za današnje pojmove malim ekranom, no ono što se na njemu prikazuje izgleda oštro i pregledno. 

blackberry key2 recenzija

U pogledu uživanja u multimediji, opet će vaše iskustvo biti u znaku tog prilično malog zaslona formata 3:2. YouTube klipovi pate od tamnih okvira sa sviju strana pa iskustvo gledanja video sadržaja definitivno nije na nivou onog na nekom drugom velikom 18:9 ili makar 16:9 ekranu.

Zvučnik je samo jedan i to na donjem bridu. Kvalitetom i glasnoćom zvuka nije razočarao ali nije nešto ni oduševio, a plus mu je svakako taj 3.5 mm audio izlaz, kroz kojega je zvuk dosta dobar. Navikli smo da se on nalazi na donjem bridu ali ovo je “poslovni telefon” s QWERTY tipkovnicom pa ima smisla da je na vrhu telefona. 

BlackBerry Key2 osim standardnim Googleovim aplikacijama opremljen je i nekim praktičnim BlackBerry appovima poput BlackBerry Huba, koji na jednom mjestu prikuplja poruke sa svih strana. Tako u jedinstvenom Inboxu možete pregledavati i odgovarati na mailove, SMS-ove, WhatsApp, Instagram, Viber i ine pristigle chatove. Meni osobno je to nekako draže odvojeno ali tu je ako želite. Uz to možete, ako to želite koristiti i BBM Messenger. 

blackberry key2 recenzija

Jak naglasak je i na sigurnosti pa BlackBerry nudi aplikacije Locker, Privacy Shade, Password Keeper i slične koji za zadatak imaju zaštititi vaše podatke i privatnost lozinkom i čitačem otisaka. Aplikacija DTEK pak vrši analizu sigurnost uređaja, sugerira sigurnije lozinke i slično.

BLACKBERRY TIPKOVNICA

BlackBerry Key2 Recenzija

Uz cool i drugačiji izgled osnovni razlog odabira BlackBerry Key2 telefona naspram nekog drugog u ovom cjenovnom segmentu je njegova fizička QWERTY tipkovnica, kakvu nema nijedan drugi smartphone na tržištu. Mnogi među vama će se i s pravom upitati, a i zašto bi kao današnje virtualne tipkovnice na zaslonu svoj posao obavljaju fantastično. 

Nakon više od 10 godina tipkanja po zaslonu, tipkati na ovakvoj tipkovnici je teško. Dao sam si truda, prebacio moju osnovnu SIM karticu, punih tjedan dana koristio isključivo BB Key2 i borio se lavovski. 

blackberry key2 recenzija

Ovdje imamo 35 fizičkih gumba koji pružaju zaista odličan odziv klik prstima, kakav nijedna zaslonska tipkovnica ne može. Uz to je cijela tipkovnica osjetljiva na dodir pa podržava geste klizanja za odabir predloženih riječi, pomicanje kursora, lakši odabir teksta pa i listanje sadržaja i menija. Sve to ova tipkovnica odrađuje prilično dobro, a koliko ćete griješiti ovisi uvelike o tome jeste li bivši BlackBerryevac i koliko su vam debeli vrhovi prstiju jer razmak među tipkama je minimalan.

Nakon tjedan dana tipkanja postao sam brži, no i dalje značajno sporiji no na zaslonskoj tipkovnici telefona s velikim ekranom. Naročito sam spor u tipkanju brojeva jer za njih ne postoje zasebni gumbi kao i pri tipkanju interpunkcija, velikih slova, posebnih znakova i slično. Jednostavno iziskuje par klikova više, a da to preraste u automatiku treba više od tjedan dana. 

PERFORMANSE I BATERIJA

blackberry key2 recenzija

BlackBerry Key2 pokreće osmojezgreni Snapdragon 660, koji baš i nije u skladu s cijenom ovog uređaja ali s 6GB RAM-a i 64GB u osnovnom te 128GB proširive memorije u skupljem modelu, odrađuje sve ono što biste od ovakva uređaja očekivali brzo i bez muke.  

BlackBerry Key2 Recenzija

Za one koji  kupuju telefon da bi se na njemu igrali, ovo nije baš najbolji izbor uređaja. Opet je razlog tipkovnica, koja diktira dijagonalu i format zaslona, a on je jednostavno premali za igranje. Držanje uređaja u ležećoj orijentaciji opet zbog tipkovnice nije baš najpraktičnije. Svejedno, da bih se uvjerio da to može, zaigrao sam Real Racing 3 i PUBG Mobile, a BB Key2 ih vrti bez naročite muke. 

Kvaliteta poziva je na visini zadatka, a GPS na otvorenom lokaciju određuje brzo i precizno.

Jedini oblik biometrijske autorizacije ovdje je čitač otisaka implementran u razmaknicu na tipkovnici i radi vrlo dobro. Dovoljno ga je lagano dotaknuti za otključavanje, a njime možete okidati i fotografije.

Baterija kapaciteta 3500 mAh ovdje osigurava cijeli dan intenzivna korištenja s preko 7 sati uključena zaslona ili dva dana umjerenog korištenja na jednom punjenju. Puni se putem USB C porta na dnu telefona, a do 100% mu s punjačem u paketu treba oko 90 minuta. Bežičnog punjenja nažalost nema. 

ZAKLJUČAK

BlackBerry Key2 Recenzija

Mislim da ne treba posebno naglašavati da je ovdje riječ o posebnoj vrsti telefona, namijenjenog posebnoj grupi korisnika. Pritom ponajprije mislim na nekadašnje BlackBerryevce koji bi ovim uređajem mogli rasplamsati staru ljubav i poslovne korisnike koji se žele izdvojiti iz mase.

U plus stupcu BB Key2 ima dizajn i kvalitetu izrade, zaslon je malen ali osim toga nema nema mana, autonomija i performanse su također vrlo dobri pa ni kamere uopće nisu loše. 

Meni osobno ovakva tipkovnica ne odgovara, a paše li vama to možete znati samo vi.

U Mobisu se BlackBerry Key2 6/64GB može dobiti za 4.799 kuna ili oko 650 eura, što nije malo ali ono što nudi nećete naći nigdje drugo pa tko voli nek’ izvoli.

 • jedinstven dizajn, kvaliteta izrade
 • jedinstvena fizička QWERTY tipkovnica
 • vrlo dobar zaslon
 • prilično čist Android i gladak rad
 • 6GB RAM-a
 • pristojne kamere
 • microSD
 • BlackBerry specijalizirane aplikacije
 • FM Radio
 • NFC
 • USB C
 • relativno mali zaslon za današnje pojmove
 • tipkanje na QWERTY tipkovnici u pravilu sporije no na zaslonskoj
 • s obzirom na cijenu zaslužuje jači čip
 • nepraktičan za multimediju i igranje
 • kasni s nadogradnjom na Android Pie

Uređaj na testiranje ustupio mobis.hr

najbolji izbor mobitela mobis.hr

Usporedi cijene mobitela Nabava.net

Svi mobiteli na jednom mjestu.

Nabava.net ti omogućava pretragu i usporedbu cjelokupne ponude mobitela na hrvatskom tržištu.

BlackBerry Key2 VIDEO RECENZIJA

5
Imaš nešto za reći?

avatar
3 Comment threads
2 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
GizdaChopavi slimHRcoBranko54@ Recent comment authors

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

newest oldest most voted
Branko54@
Guest
Branko54@

To nije smartphone za igrice i zabavu već za Biznismene, odvjetnike itsl ! Znači više za službenike! Zato nema velik zaslon kao današnji 18:9 zaslonima!

HRco
Guest
HRco

Biznismeni i odvjetnici najčešće koriste iPhone…

Gizda
Guest
Gizda

Ma da BB OS ima Viber i WA koristio bih Passport. Imao sam prilike koristiti nakratko KeyOne i nažalost nije to ta BB tipkovnica. Šteta da su odustali od BB OSa jer je ipak tu bilo mjesta za još jednu platformu koja bi ljudima koji ne konzumiraju previše multimedije na uređajima bila odlična. Uz to tu su i paprene cijene koje će odbiti mnoge ljude da uopće razmotre BB kao opciju.

Chopavi slim
Guest
Chopavi slim

Mislim kako bi trebali omogućiti ovi iz BB i korištenje ljudima dual boot OS(ako je to moguće) bar na početku tj pri prvom paljenju tj. BB OS ili Android kako bi ljudi imali izbor, jer BB OS je bio puno sigurniji i od Androida i od IOS-a.

Gizda
Guest
Gizda

A i to što kažeš. Vrlo dobra ideja za privući korisnike na svoj OS, a pri tome korisnik ništa ne gubi.