Huawei: HongMeng OS brži od Androida i iOS-a

Huawei hongmeng OS

Budući da je Huawei unatoč Trumpovom ublažavanju retorike i dalje na listi zabranjenih brendova u pogledu suradnje s američkim tvrtkama, HongMeng OS – tvrtkina alternativa Androidu, još uvijek je aktualna tema. U nedavnom intervjuu Huaweiev Ren Zhengfei izjavio je da im je namjera u budućnosti manje ovisiti o Googleu, a njihov HongMeng OS brži je od Androida i iOS-a.

Da, premda je Trump u Osaki najavio “nastavak prodaje američkih tehnologija” kineskim tvrtkama pa i Huaweiu, formalno se dosad za Huawei ništa nije promijenilo. Još uvijek su na istoj “crnoj listi” na koju su postavljeni u svibnju.

Prije Trumpova istupa u Osaki, glasno se pričalo o HongMeng OS-u – Huaweievom operativnom sustavu, koji bi bude li to potrebno, zamijenili Android. Nakon Osake, nakratko je pao u drugi plan, no lagano se opet počinje pričati o toj temi.

Za francuski časopis LePoint, Huaweiev izvršni direktor Ren Zhengfei je izjavio da tvrtka u budućnosti ćeli manje ovisiti o Googleu. U tom pogledu bilo je riječi i o famoznom HongMeng OS-u, a Zhengfei tvrdi da je njihov OS brži od Googleova Androida pa i od Appleova iOS-a. Tvrdi i kako mu je primjena šira jer ga namjeravaju upogoniti i u drugim pametnim uređajima, mrežnoj opremi te samovoznim automobilima budućnosti.

Hoće li Huawei zaista u bliskoj budućnosti biti prisiljen prešaltati se s Androida na vlastiti OS, pokazat će vrijeme. Iz svega je međutim, očito da se tvrtka sprema i za takvu budućnost. 

Najveća će prepreka u tom slučaju za Huawei biti vlastiti repozitorij aplikacija, no rade oni i na tome. Ostat će dakle iznaći načina, kako kupce privući s Androida na kojeg su navikli, na nešto novo.

Pitamo vas: Mislite li da će do kraja godine zaista zaživjeti Huaweiev vlastiti OS za pametne telefone?

17
Imaš nešto za reći?

avatar
9 Comment threads
8 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
15 Comment authors
DadanNikolaBojanChopavi slimSuperastor Recent comment authors

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

newest oldest most voted
Marko 3
Guest
Marko 3

Bilo kakva konkurencija googleu je poželjna

glasnogovornik
Guest
glasnogovornik

i windows phone mu je pokušao biti konkurencija

Gizda
Guest
Gizda

WP je sam sebi bio najveća konkurencija. U to vrijeme po brzini i stabilnosti barem 3 godine ispred Androida dok su rijetki mogli parirati Nokijinim mobitelima, a pogotovo kameri. Vrlo dobar OS koji i danas ima par vrlo dobrih stvari koje nemaju ni Android ni iOS, a koji je propao jedino zbog nemara Microsofta. Dovoljno je reći da su 2012 Lumije imale bežično punjenje, a 2014 live photos.

Marko marko
Guest
Marko marko

Piši kući propalo
Premda bi bilo super da postoji još koji os na tržištu

Gizda
Guest
Gizda

Da, da, propalo. Kako da ne… Samo im je domaće tržište preko milijardu ljudi plus što imaju dobar udio na tržištu Indije. Možda nisu najbogatija tržišta ali definitivno da takvom brzinom da će privući podosta developera.

Marko marko
Guest
Marko marko

Da još nadodam …
Pa oni ni pravi skin na Androidu nisu uspjeli napraviti …

Amel Ljutić
Guest
Amel Ljutić

Toni, je li ova tvoja stranica mamac za mamlaze

Armando Sain
Guest
Armando Sain

Ti si ocit tokaz toga

Dejan Sustersic
Guest
Dejan Sustersic

Huawei je dovoljno velik da se poigra sa ovim i uspije.
Pretpostaviću da su od svakog uzeli najbolje i napravili najjednostavnije.
Stvar zbog koje bi moglo uspjeti jeste što će se Kineske kompanije solidarisati, a dominantni su kako u Kini, tako i u Indiji, pa i Rusiji a to je tržište za 100tinak miliona telefona godišnje

Chopavi slim
Guest
Chopavi slim

Samsung nije uspio sa tizenom i 6 mil potencijalnih korisnika, a huawei sa 2 će biti uspješniji, još pogotovo ako nema Krumpove zabrane i pravog stora kao što nije niti WP imao. Sumnjam, da ne kažem sumljam, ali živi bili pa vidjeli!

SonicMoose
Guest
SonicMoose

Moje je misljenje da je njihov os razvijan jos od prije tako da sam uvjeren da ce biti optimiziran i stabilan. Ako im cijena nebude svemirska zasto ne probati. Natjecanje medu prouzvodacima je uvijek dobrodoslo,pogotovo ako to znaci cijenovnu pristupacnost svima,pogotovo premium segment.

D500
Guest
D500

Ako bude drugačiji od androida (koji meni nažalost ne odgovara) i ako bude optimiziran i brz na razini iOS-a vrlo rado ću uzet Huawei, nevolin veliku kompliciranost i pusta podešavanja nego samo želim da uređaj radi ono za šta je napravljen bez nekakvih trzanja, zastajkivanja i rušenja

Superastor
Guest
Superastor

Imam huawei i volio bih da krene s tim “projektom”, android sve više ima sve manje za ponuditi a borba za neku konkurenciju bi dobro došla.. Smatra da huawei može napravit stabilan i zanimljiv ios..

Bojan
Guest
Bojan

IOS? Hahahaha!!! 😄😂🤣

Nikola
Guest
Nikola

wp je bio odlican dok nisu izasli ovi modeli lumia 530 i 630,to je bio totalni promasaj,a kad je izasla 10 to je sve pocelo da baguje i da koci,secam se imao sa lumiu 820,640 i 530,lumia 820 je bila najbolja pa 640,530 je krs bio,lumia 820 sa 8.0 to je letelo,kad sam je nadogradio 8.1 poceli su problemi,lumia 640 je crkla posle godinu dana pojavile se neke fleke na ekranu,toliko od wp…

Dadan
Guest
Dadan

Dan danas koristim uz Android i wp lumia 950, a prije njega sam imao lumiu 930. I nikako mi nije jasno kakve to probleme imate sa tim telefonima, jer ja do dana današnjeg nikad nisam imao niti jedan problem.