ISOCELL Bright HMX je Samsungov novi 108MP senzor kamere, snima i 6K video

Ako ste mislili da je Samsungov 64MP senzor kamere overkill, što li ćete tek misliti o ovom novome koji raspolaže s 108MP. Samsung je dakle, sad i službeno predstavio novi ISOCELL Bright HMX 1080MP senzor i otkrio sve detalje o njemu. Zna se i koji će biti prvi telefon opremljen njime.

ISOCELL Bright HMX je Samsungov novi 108MP senzor kamere, snima i 6K video

Samsungovi 48MP i 64MP senzori koriste pixell binning tehnologiju sabijanja četiri susjedna piksela u jedan pa na isti princip funkcionira i ovaj novi ISOCELL Bright HMX. Zahvaljujući povećavanju fizičke veličine senzora s 1/2″ na 1/1.33″ uspjeli su zadržati veličinu piksela na 0.8 mikrona. Tako 4u1 sabijanjem piksela ovaj senzor snima 27MP fotografije s pikselima veličine 1.6 mikrona. To bi se pak trebalo značajno odraziti na kvalitetu snimaka u zahtjevnim uvjetima sa slabim osvjetljenjem.

Novi senzor implementira i tzv. Smart ISO tehnologiju, koja osigurava snimanje 6K videa (6,016 x 3,384) pri 30 fps.

Iz Samsunga kažu da će masovna proizvodnja ISOCELL Bright HMX senzora otpočeti krajem ovog mjeseca, a prvi smartphone koji bi mogao na tržišta opremljen ovim senzorom je Xiaomi Mi Mix 4.

Što vi mislite? Koliko će ovaj 108MP senzor podići kvalitetu smartphone fotografije u odnosu na ono imamo sad?

Via

6
Imaš nešto za reći?

avatar
3 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
N.N.SamebegTomislavSanjo87SonicMoose Recent comment authors

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

newest oldest most voted
SonicMoose
Guest
SonicMoose

Mislim da bude utjecalo ali ne pretjerano. Malo je korisnika koji rucno podesavaju postavke kamere,vise se roka automatski i slike odmah idu na Face,instagram i te kerefeke.A na kompu malo tko gleda pixele. Po meni je ok ako si entuzijast a ne zelis nositi DSLR kameru sa sobom,za ostale skupo i nepotrebno.

Sanjo87
Guest
Sanjo87

I mnogo bolja optika (vrhunski objektivi za dslr) ne bi mogli da iskoriste ovaj senzor jer jednostsvno greske u leći su takve daje gotovo svejedno jel uslikas sliku sa 16mp pa je povecas na 100mp i onds to uporedis sa slikom sa ovog senzora. Naravno uporedis na 1:1 uvecanju. Kad imadnes priliku to testiraj.

SonicMoose
Guest
SonicMoose

Greske u lecama nisu tolike da je svejedno da li je leca profesionalne kvalitete ili nokia 3310,a imam pametnijeg posla nego gledati pixele na kompu ili mobu i traziti dlaku u sarmi. Sve je na kraju u optimizaciji uredaja,ekspoziciji i slicno,isti objektiv daje bolje ili losije slike na dva razlicita uredaja. Zasad imam S7 i ne treba mi bolja kamera.

N.N.
Guest
N.N.

Greška u leći? Valjda misliš na objektiv.

Ima izreka “size matters”. E pa ovaj novi senzor donosi baš to. Zbog svoje veličine će slika imati manje šuma nego kod manjih senzora. Slika kad se gleda na istom ekranu/rezoluciji. Naravno da nećemo uspoređivati 100% crop.

Tomislav
Guest
Tomislav

Ono što mi je uvijek bilo interesantno da svi ti napredni novi senzori od 48, 64, 100+ megapixela se gotovo pa uvijek ugrađuju u telefone niže klase jeftinijih proizvođača dok se u admiralske brodove top proizvođača gotovo pa uvijek ugrađuju provjereni stariji senzori od 12-16 megapixela maksimalno. I gotovo uvijek ti senzori sa manjom gustoćom megapixela daju bolju kvalitetu slike u najtežim uvjetima. Specifikacija na papiru očigledno ne znači ama baš ništa.

Samebeg
Guest
Samebeg

Ne bih rekao da su op7 pro i mi 9t pro niza klasa jeftinih proizvodjaca.