Na današnji dan prije osam godina: RIP Steve Jobs

Na današnji dan prije osam godina svijet je napustio jedan od najvećih vizionara u svijetu tehnologije Steve Jobs. Prisjećamo se što je Apple bio pod njegovim vodstvom i kako se promijenio nakon što je kormilo preuzeo Tim Cook.

Na današnji dan prije osam godina: RIP Steve Jobs

Steve Jobs i Steve Wozniak zajedno su osnovali Apple 1. travnja 1976. Priča o Silicijskoj dolini, garažama u kojima su tinejdžeri lemili čipove i gradili prva računala poznata je svima.

Legenda o Jobsu

Jobs je svakako jedan od najfascinantnijih likova Silicijske doline, a ostat će zauvijek zapamćen po vizionarstvu ali i ekscentričnom karakteru, koji je obilježio njegov odnos sa suradnicima.

Jobs predstavlja iPhone

Originalni iPhone kojeg je upravo Jobs predstavio u siječnju 2007. zadao je posve novi smjer, kojim je krenula mobilna industrija, a mogli bi reći da je iskopao grob za neke od tadašnjih sinonima za smartphone, kao što je bio BlackBerry.

Prije no što je podlijegao teškoj bolesti s kojom se isto tako borio na svoj način, predstavio je iPhone 4s. Bio je to iPhone u dizajnerskom smislu identičan svojem prethodniku ali i prvi iPhone sa Siri asistentom.

Cook i Jobs

Jobs je kormilo tvrtke Tim Cooku predavao dvaput. Prvi put 2009. radi liječenja i konačno 2011. kad je shvatio da gubi bitku s bolešću. Tim Cook baš kao i Jony Ive, njegov su izbor.

Apple bez Jobsa

Mnogi su mišljenja kako Apple nije ono što je bio dok je Jobs vodio tvrtku. Pritom je uvriježeno mišljenje da je tvrtka izgubila ono nešto, što ih je prije diferenciralo od konkurencije u svijetu mobilnih tehnologija i računala.

Tim Cook je onaj koji je dijagonalu zaslona iPhonea razvukao s 3.5″ do današnjih 6.5″ na Max modelu. Za vrijeme njegove “vlasti” Apple je umjesto jednog počeo godišnje lansirati tri iPhone modela, a shvatio je da svojim fanovima ne može svake godine prodati novi iPhone ali može pretplatu na Apple Music i slične servise.

Apple je pod njegovim vodstvom postao prvom američkom kompanijom s vrijednošću od preko trilijun dolara.

Kraj jedne ere: Jony Ive napušta Apple!

U međuvremenu je Cook izgubio Jobsova miljenika Jony Ivea, koji je svojim dizajnerskim izričajem obilježio Apple proizvode zauvijek. Konkurencija u svijetu smartphonea i računala, nikad nije bila žešća, čime Cookov posao postaje sve zahtjevniji.

Mnogi unazad nekoliko godina Appleu prebacuju bezidejnost, izostanak inovacija i previsoke cijene. S time se možete složiti ili ne, Apple ostaje i bit će još dugo ključan igrač u smartphone areni.

Priča se da Cook ima velike ideje u svezi s proširene stvarnosti (AR) i da će Apple tim uređajima u bliskoj budućnosti stvoriti jedno posve novo tržište.

Živi bili pa vidjeli. Dotad nam u komentarima ispod recite, kako vi vidite Apple danas i dok je Jobs imao sve pod kontrolom.

3
Imaš nešto za reći?

avatar
1 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
SonicMooseAmel LjuticIvica Recent comment authors

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

newest oldest most voted
Ivica
Guest
Ivica

Zbog prohtjeva tržišta i Jobs bi danas radio više modela sa većim zaslonom, ne bi bilo većih razlika. Možda bi bila poneka inovacija više…

Amel Ljutic
Guest
Amel Ljutic

Apple i inovacije 🤣
2007: iphone 2g punjac 5w
2019: iphone 11 punjac 5w

SonicMoose
Guest
SonicMoose

Ispravak netocnog navoda:
2007: Iphone 2g punjac 5w, isporucuje se s uredajem;
2019: Iphone 11 punjac 5w; prodaje se odvojeno; 75 dolara/ kom.