Samsung je danas službeno predstavio svoj novi pogonski čip koji će na proljeće pokretati novu Galaxy S11 seriju telefona. Donosi 7nm arhitekturu s tri-cluster jezgrama i 5G modemom, a nosi ime Exynos 990.

Exynos 990
Exynos 990

Nakon višegodišnje prakse nazivanja svojih čipova četveroznamenkastim brojkama, Samsung novi Exynos označava brojkom 990.

Naziv kojeg će nositi je u konačnici najmanje važno. Po specifikacijama na papiru, Exynos 990 bit će stroj i pol. Nastaje na Samsungovu 7nm tehnološkom procesu, i dolazi s 8 jezgri.

Jezgre su raspoređene u tri grozda. Najzahtjevnije zadaće odrađivat će dvije posebno dizajnirane Samsungove procesorske jezgre uz dvije jezgre Cortex-A76, da bi one laganije zadatke učinkovito odrađivale još četiri jezgre Cortex-A55.

Za grafičke se performanse brine ARM Mali-G77 GPU, koji donosi 20% bolje performanse i štedljiviji rad. AI zadatke će odrađivati nova dvostruka NPU jedinica.

Samsung računa na 5G budućnost pa Exynos 990 integrira i Exynos 5123 5G modem, jedan od prvih koji će ponuditi rad na sub-6GHz spektru i milimetarskom valu s brzinama od 5,1 Gbps do 7,35 Gbps u downloadu.

U masovnu proizvodnju kreće početkom iduće godine, a po svemu sudeći pogonit će novu Galaxy S11 seriju uređaja.

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Aco

Super

Max

Za sad samo Huawei zna da napravi 5G cip bez modema

Bozo

Slutim da je to zadnji hi-end 7nm, jer Samsung ubzano razvija 5nm arhitehturu 5LPE.
(5nm low-power early)!
ARM-ove jezgre Cortex-A53 i Cortex-A57 na temelju 5LPE tehnologije, ali potonja još uvijek koristi FinFET tranzistore. Očekuje se da će novi dizajn pružiti 25% bolju logičku učinkovitost u odnosu na prethodni, ali još važnije – 20% manju potrošnju energije ili povećanje performansi za 10%.

Amel Ljutic

Zasto Cortex A76 umjesto A77 🤔