Evo zašto vas iPhone 11 (ne) prati iako vi to (ne) želite

Prije neki dan blogosferom je prohujala još jedna zloslutna vijest, od koje se dežurnim paranoicima diže kosa na glavi. iPhone 11 navodno prati lokaciju i nakon što isključite lokacijske usluge. Apple pojašnjava zašto vas iPhone 11 (ne) prati i kad vi to (ne) želite.

Evo zašto vas iPhone 11 (ne) prati iako vi to (ne) želite

Moram najprije priznati da mi još uvijek nije jasno da u praskozorje 2020. ima onih opterećenih time da ih Google, Apple, Huawei ili netko treći prati.

Živimo u eri modernih tehnologija, o kojima smo praktički već toliko ovisni da je pitanje kako bi bez njih da nam ih netko oduzme.

Pametni telefoni, narukvice, satovi, tableti koje koristimo na dnevnoj bazi, povezani su međusobno na ovaj ili onaj način. Kad se negdje ulogiraš svojim Google profilom, Google počne bilježiti podatke o tome, gdje se to krećeš i što te zanima na internetu.

Stvarno grozno. Eto već se sav tresem kad pomislim da negdje u svijetu ima netko, tko ima pristup tim informacijama. Ne znam kako spavam noću od toga. Ma dajte molim vas.

Ako me išta u toj priči nervira, onda je to što nakon što mi žena s mojeg računala surfa po internetu sutradan me Google zaspe oglasima za stvari koje me ne zanimaju. Možda to radi i zato da bih ja vidio za čim žudi?!

Prije neki dan se tako otkrilo da novi iPhone 11 modeli i nakon što korisnik isključi lokacijske usluge, prate lokaciju telefona. Teorije bjelosvjetskih urota u trenutku počinju klijati, a svi tajni agenti, špije i preljubnici, svoj su iPhone 11 zatukli čekićem.

UWB AirDrop i drugi trikovi…

Apple pojašnjava da budući da novi iPhonei 11 integriraju U1 čip koji koristi UWB (ultrawide band) tehnologiju za još bolji AirDrop između kompatibilnih uređaja. Zbog zakonskih uređaj regulativa mora povremeno pingati lokaciju uređaja jer je korištenje UWB tehnologije na nekim lokacijama zabranjeno.

Pritom uređaj informacije o lokaciji ne šalje Appleu već podatke obrađuje isključivo na uređaju. Čini to i kad korisnik lokacijske usluge na uređaju isključi.

U tom slučaju zapravo želiš da Apple zna gdje je točno tvoj iPhone 11 u odnosu na ženin iPhone 11 da bi joj poslao fotku malog sa špagetima na glavi, samo tako što svoj iPhone usmjeriš prema njenom, zar ne?

Tako vas zapravo iPhone 11 (ne) prati čak i onda kad vi to (ne) želite.

guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ivica

Posao lokacijskom čipu je da šalje impuls. I sad se ljudi čude. Tošibini su tako dobri da i bez baterije to rade. Nevezano za postavke…