Naslovnica Apple 10 stvari koje je iOS 14 maznuo od Androida

10 stvari koje je iOS 14 maznuo od Androida

616
9

Vidjeli smo da je iOS 14 napucan novim značajkama, koje ga čine možda i najzanimljivijom izvedbom iOS-a unatrag deset godina. 10 najvažnijih, iOS 14 ukrao je od Androida.

iOS 14 je službeno predstavljen, a oni nestrpljivi već su našli načina kako ga nabaciti na svoje uređaje i prije jeseni. Izuzmemo li uobičajene i očekivane bugove u prvoj beta verziji, iOS 14 na aktualnim iPhoneima radi lijepo.

Najveći dio toga što vam se već na prvu svidjelo na iOS-u 14, korisnici Androida uživaju godinama, a Appleu nije bilo mrsko maznuti to, nazvati fensi imenom i kao i obično proglasiti vlastitom inovacijom.

1. HOME SCREEN WIDGETI

Vidjeli ste da su jedna od najvećih novosti Widgeti na Početnom zaslonu. Odnedavna su ih iPhonei mogli mati na Today zaslonu, no iOS 14 dozvoljava postavljanje na stranice Početnog zaslona i to u nekoliko veličina. Za početak je izbor relativno skučen i odnosi se na sistemske aplikacije, no u budućnosti će ih valjda biti više.

2. IZBORNIK S APLIKACIJAMA

Android telefoni izbornik s aplikacijama imaju oduvijek, a iPhonei će ga u dobiti iOS 14 ažurianjem. Apple ga naziva App Library. U njemu će aplikacije biti automatski grupirane pop kategorijama ali i prema tome koliko ih često koristite. Bonus je što ćete se moći riješiti svih ostalih stranica Početnog zaslona i dobiti čišći, uredniji look.

3. PICTURE-IN-PICTURE

Ništa manje praktična značajka, odavna u Android svijetu je slika u slici, odnosno prikaz videa u plutajućem prozoru preko drugih aplikacija. Tko zna, možda iOS 15 počasti i Split Screen opcijom.

4. PREVODITELJ

iOS 14 donosi i nativnu aplikaciju za prevođenje. Napisano ili izrečeno na jednom, iPhone će prevoditi i izgovarati na drugom jeziku. Za početak ni približno na onoliko jezika, koliko može Google Translate.

5. BACK TAP

ioOS 14 tap back

Neki, doduše rijetki Android telefoni znaju za gestu kucanja po leđima uređaja. Time se lako mogu pokretati aplikacije, okidati screenshotovi i fotografije ili bilo koji drugi prečaci. iOS 14 je dobio i to. Nudi dvostruko i trostruko kucanje po leđima iPhonea s iOS-om 14.

6. APP CLIPS

Od Androida P na ovamo u tom je taboru dostupna značajka Instant Apps, a odnosi se na pokretanje određenih dijelova aplikacija bez potrebe za instaliranjem cijele aplikacije. Apple je u iOS 14 implementirao App Clips, a u naravi je kopija Googleove zamisli.

7. NAVIGACIJA ZA BICIKLISTE

Google je navigacijske upute za bicikliste u svoje Karte uveo još 2010. Apple Karte i dalje kaskaju za Google Kartama, a konačnom implementacijom uputa za bicikliste, još su jedan korak bliže uzoru. Apple Karte će bicikliste informirati o najboljoj ruti uzimajući u obzir uspon, biciklističke staze i stepenice.

8. DISKRETNE OBAVIJESTI POZIVA I SIRI

I to je nešto što je u Android svijetu od stoljeća sedmog. Nitko ne voli da ga se u gledanju filma, surfanju internetom ili društvenim mrežama i gaming seansama prekida dolaznim pozivom, koji otima cijeli zaslon. iOS 14 konačno uvodi diskretnu obavijest o pozivu dok uređaj koristite. Na vrhu zaslona pojavit će se obavijest s par gumba i pozivateljem.

9. ODABIR ZADANOG WEB PREGLEDNIKA / EMAIL KLIJENTA

iOS 14 konačno donosi i mogućnost odabira zadane aplikacije web preglednika i emaila. Ako biste radije sve linklove otvarali u Google Chromeu, a mailove u nekoj neaapleovoj aplikaciji, moći ćete i to. U Android svijetu, oduvijek.

10. SIGURNOSNA KONTROLA LOZINKI

Onako kako to radi Chrome u Android taboru, u iOS-u 14 će Safari upozoravati ako je vaša lozinka ugrožena zbog neke internetske ugroze.

Ako ste i sami primijetili još neku Android značajku, koja se pojavljuje u novom iOS-u 14, nabacite u komentarima ispod.

guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

9 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Alexxx

Sad se tek vidi koliko je konkurencija dobrodošla za potrošače. U android svijetu svaki se proizvođač trudi ponuditi nešto novo da privuče korisnike iz drugog brenda a s obzirom da Apple sustav tu nema unutaenje konkurencije lagano su se uljuljkali i novosti donose na kapaljku…

Hrvoje

Nikad viđena hrpa inovacija…wow😮
😂😂

Tibor

A je li moguće da je Android nešto maznuo od iOS-a?

Ivica

Notch?

Nixson

Cijeli android je maznut od iOS a😀

Ivica

Ha ha , istina je da je Google na bazi linuxa napravio touch ekran sa ikonama aplikacija nakon IPhone-a.
Ali ne po licenci…

Juvoslav

Pa ovi kao da su jučer osnovani, i sad kopiraju druge da naprave kvalitetan sustav haha. Neka, i moj susjed voli iOs. Ali voli i muške hehe

Ivica

Misliš da je zato uvedena nova značajka Back tap?