Xda Developers ekipa marljivo kopa po bespućima koda MIUI 12 kamere i iskopava zanimljive novosti. Otkrivaju nove režime snimanja kojima se diče šampioni smartphone fotografije, Huawei i Google.

Huawei telefoni, točnije njihove kamere već dosta dugo nude snimanje s ekstra dugom ekspozicijom za tzv. slikanje svjetlom. Google je s druge strane Pixel 4 telefonima uveo poseban astrophotography režim snimanja noćnog neba. Xiaomi će budućom verzijom svoje kamere prepisati i jedno i drugo.

Unutar koda nove MIUI 12 kamere pronađeni su još neaktivni ali prisutni režimi snimanja, koji će po svemu sudeći biti otključani u bliskoj budućnosti.

Jedan od njih je tzv. Long Exposure ili duga ekspozicija, a omogućit će snimanje cool noćnih fotografija pa i onih zanimljivih tragova svjetla. Istina je da to možete postići i u Pro režimu razvlačenjem ekspozicije sve do 30 sekundi, no ovdje će možda ubaciti još kakve AI čarolije.

U istom kodu pronađene su i reference na “magic star” i “starry sky”, što se vrlo vjerojatno odnosi na režim snimanja noćnog neba. To su u protekloj godini popularizirali Googleovi telefoni, a mnogi ostali dobili kroz instalaciju raznih dostupnih Gcam portova. U tom režimu uređaj sugerira uporabu stativa.

Prije neki dan smo doznali da se sprema i pandan Googleovu Top Shot režimu, u kojemu AI odabire najbolji u nizu snimaka.

Xiaomieve kamere su značajno napredovale unatrag nekoliko godina, no i dalje imaju posla, kao uostalom i svi.

Koji bi vi telefon danas odabrali, ako vam je kamera najveći prioritet? Nabacite svoje ideje u komentarima ispod.

guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Tibor

Šampioni smartphone fotografije, Huawei i Google? What about Samsung, what about iPhone?

Hrvoje

Toni,zadnjih par godina je i Xiaomi među šampionima smartphone fotografije..

Juvoslav

Postoji razlika između dumb pro fotografije, i manulne. Mene recimo iritira što P30pro na običnim postavkama po noći – okine kao da je dan. Treba zumirati barem 1.1% i onda normalno radi. Također neke fotke AI loše obradi, spektar boja itd – i zato Samsung i iPhone dobiju bolje “casual” fotke. No mislim da u pitanju pro fotografije ih Huawei dere. Tko je probao petljati malo sa PRO modom, jasno mu je da se mogu izvući čuda iz toga.

Hrvoje

Na smartphonovima je gotovo sve u post processingu.Xperia 1 II ima čak tri(!) Camera apps.Obična,Cinema I Photo Pro.Ova zadnja ima ikone,menije,izgled skinutih sa Alpha linije vrhunskih dig.kamera.Rezultat?Sudeći po par reviewova, usporednih testova(GSMA,AA, DxoMark..),dobivaš gotovo ništa u usporedbi sa standardnom Camera app u Auto modu.Ali dramatično gubiš na kontrastu,pa i na detaljima,dinamici i folijaži.Camera app na steroidima ne poboljšava puno solidan hardware kamere.Vrhunski hardware kamere radi odlično i sa “običnom” Camera app.