Google je objavio podatak o tome da je Android 10 pronašao put do 400 milijuna uređaja u svijetu, a bilježi i najbrži rast u povijesti te platforme. Osnovni problem međutim i dalje je daleko od rješenja.

Google je do prije godinu dana na mjesečnoj bazi objavljivao statistiku raširenosti pojedine verzije Androida. Shvativši valjda da im te brojke baš i ne idu u prilog odustali su od toga i prešaltali se na brojke koje im više pašu.

Tako smo sad dobili podatak koji nam otkriva da je Android 10 u srpnju ove godine dosegao 400 milijuna uređaja u svijetu. U povijesti Androida, kao mobilne platforme, Android 10 tako bilježi i najbrži rast dosegnuvši 100 milijuna uređaja u pet mjeseci dostupnosti.

To je 28% brže no ijedna verzija Androida ranije. Kao glavne razloge za te bolje brojke Google ističe Project Treble Androida Oreo i Project Mainline Androida 10. Njima je Google OEM proizvođačima olakšao ažuriranje starijih uređaja novim verzijama Androida.

Grafikon izgleda obećavajuće no onaj ključan podatak Google izostavlja. Koliki je svježi postotak uređaja u svijetu s Androidom 10?

Nedavno smo doznali da je Apple svoj iOS 13 natukao na preko 81% iUređaja u optjecaju, dok je u isto vrijeme Android 10 dosegao jedva nešto preko 8%.

Može li i na koji način Google u budućnosti natjerati OEM proizvođače na dulju softversku podršku i ažuriranja, teško je reći.

Možda su pravi put za podizanje ovih brojki povoljniji i dostupniji Pixel telefoni?

Što vi mislite?

guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zoki385

Huawei P30… Android 10.
To sam sad tek pogledao jer si pitao, nisam to ni gledao prije.
Ne samo za ovaj mobitel, nego ni za skoro sve koje imam.
Samo me zanima nek ne šteka 🙂

Lektor

iOS 13.5.1 😉

Xiaomi123💫

REDMI 7A
Android 10 odnedavno 😌

Tibor

U moru prozvođača, modela, verzija i da dalje ne nabrajam, teško je očekivati brojku od preko 10%.Jedino ako svi prijeđu na istu verziju i zaborave različite EMUI i što ti ga ja znam kako se sve te verzije razno raznih proizvođača zovu.

Cory

Lg g6-7.0 ja zadovoljan 🙂