Nakon što su svoje tehnologije brzog punjenja predstavili Vivo i Oppo, danas je i Qualcomm predstavio novi Quick Charge 5.0 snage 100W+. Obećava četiri puta brže punjenje od QC 4.0 pri 10 nižim temperaturama i punu bateriju za samo 15 minuta.

Qualcommov Quick Charge najrasprotranjeniji je tip brzog punjenja u svijetu smartphonea. Prva generaciju Quick Charge tehnologije Qualcomm je predstavio 2013.

Danas predstavljeni Quick Charge 5.0 osigurat će 100W+ punjenje koje je kompatibilno unatrag pa podržava cijeli niz brzine punjenja od 3.3V do 20V s 3A, 5A i više.

Kompatibilnost je osigurana za sve uređaje s podrškom za USB Power Delivery pa i iPhone 7 i novije modele.

U odnosu na Quick Charge 4.0 novi Quick Charge 5.0 će biti 10 stupnjeva hladnije, 70% učinkovitije i 4x brže.

Što brzine punjenja u realnom korištenju tiče, Qualcomm obećava punu 4500 mAh bateriju za samo 15 minuta na Quick Charge 5.0 punjaču. Do 50% će ići za samo 5 minuta, što zvuči vrlo praktično.

Naravno da se pitate kakav utjecaj će sve to imati na vijek trajanja baterije. Iz Qualcomma tvrde da će uz Quick Charge baterija nakon 800 ciklusa punjenja zadržati 80% ukupnog kapaciteta.

OEM proizvođačima je olakšana implementacija vlastitih algoritama punjenja za potencijalno još dulji vijek trajanja baterija.

guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
SonicMoose

Sto im to vrijedi ako baterija nemoze podnijeti toliko opterecenje na duge staze i ako baterije u uredajima nece sada biti 5000 mah minimalno pogotovo u flagship uredajima. Ovu tehniku budemo vidjeli u par uredaja ako i to. Opet budu ugradivali baterije do 4000 mah u vecinu flagship uredaja (osim Apple koji bude sve manje baterije stavljao kako su krenuli) s brzim punjenjem a tu je 30W punjac sasvim dovoljan.

AdiSA

Trose resurse na unistavanje baterija umjesto na razvoj novih tipova veceg kapaciteta, i manjih dimenzija