Apple je danas beta testerima pustio prvu betu iOS 14.5 sistema koji će izgledno olakšati otključavanje iPhonea s maskom na licu ali ne za sve.

Apple je prije nekoliko godina Touch ID tipku za autorizaciju otiskom prsta zamijenio naprednim Face ID prepoznavanjem lica. To je omogućilo razvlačenje zaslona preko cijele fronte, minus notch, naravno.

Taj njihov Face ID je bez dvojbe najbolja autorizacija licem u svijetu smartphonea, a razina sigurnosti je takva da se koristi i za autorizaciju plaćanja.

U normalna vremena je izuzetno praktična stvar. Izvučeš iPhone iz džepa, podigneš pred lice i unutra si. Punica pokuša isto tvojim iPhoneom i ćorak. Proba tvojom slikom s vjenčanja, ćorak opet.

Međutim dođe korona i odjednom poželiš imati čitač otisaka pod zaslonom, na boku ili na leđima jer s maskom na licu Face ID ne razaznaje tebe od punice i ne da unutra.

Apple vidi da ta korona nema namjeru otići tako skoro i traži rješenje ali i priliku kako vam prodati još toga.

iOS 14.5 beta nagovješćuje opciju olakšanog otključavanja iPhonea s maskom na licu za vlasnike Apple Watcha. Naime, iPhone će se otključavati dok je u vezi s Apple Watch satom u neposrednoj blizini.

Kako otkriva kod friško iščačkan kod iOS-a 14.5 beta, Apple Watch će u toj situaciji zavibrirati kao znak da je iPhone otključan.

Znate što vam je činiti dakle. Trk po Apple Watch.

Android korisnici će znati da Google već dosta dugo nudi slično kroz značajku Smart Lock pa Android telefon može držati otključanim dok je u Bluetooth vezi s nekim drugim uređajem poput pametnog sata ili narukvice.

Ne sumnjam u to da će Apple to bolje razraditi, no pričekajmo da zaživi.

guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Amel Ljutic

Spustiti masku prilikom otkljucavanja (koje je vrlo rijetko) ili kupiti apple watch 🤔

Gizda

Pa kupit sat naravno 😂😂😂😂

Bozo

Još je nije pustio u HR 🙁 ili moram reinstalirati beta profil.

Gizda

Fascinantno mi je kao su svi mediji prenijeli da će iOS 14.5 olakšati otključavanje iPhonea s maskom na licu, a ne iWatch. Kako je bilo najavljeno mislio sam da će se mapiranje lica nekako odraditi i sa maskom i bez nje. Ovako bi mogli reći da i da će novi watchOS donijeti lakše otključavanje sa maskom, samo treba nabaviti iPhone. Svaka čast Jabuci, zaista zna marketinški odraditi posao.