Sumnjam da ima onih koji nisu primijetili rast cijena pametnih telefona unatrag nekoliko godina. Postavlja se pitanje postoji li neki krivac za nikad skuplje telefone. Britanci misle da znaju tko je kriv.

Nema nikakve dvojbe da je američki Qualcomm svjetski broj jedan po pitanju čipova za pametne telefone i gadgete. Bilo da koriste njihov pogonski čip SoC, 4G ili 5G modem ili pak bilo koju drugu komponentu, velike su šanse da podliježe nekom patentu u vlasništvu Qualcomma.

Vodeća britanska Udruga za zaštitu prava potrošača Which? tužila je Qualcomm za monopolističko poslovanje i neopravdano nabijanje cijena svojih komponenti.

Navodno su usmjereni prije svega na Samsung i Apple, koji su Qualcommu od 2015. na ovamo plaćali neopravdano visoke cijene komponenti. To se naravno prelomilo preko leđa krajnjih kupaca Samsung i Apple telefona unatrag tih spornih šest godina.

Uspiju li na sudu dokazati svoje optužbe, Qualcomm će morati platiti 600 milijuna dolara odštete. Time bi svaki kupac Apple i Samsung telefona u Britaniji od 2015. na ovamo mogao dobiti između $24 i $42 odštete.

Qualcomm je naravno ove optužbe proglasio neutemeljenim, a slična tužba iz 2017. protiv njih je odbačena.

Hoće li Which? imati više sreće, teško je reći, no već se dugo špekulira o tome da iza nikad viših cijena telefona kao glavni krivac stoji upravo Qualcomm.

guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Sir Oliver

Rekla kazala

hrvoje

Slažem se potpuno.Osim samog Qualcomma nitko nema pouzdanu informaciju koliko njihov chipset košta,osim proizvođača smartphoneova koji ih naručuju u ogromnim količinama.Primjer,Snapdragon 888,najjači chipset za Android uređaje,procjena je da košta preko $250,zajedno s 5G modernom.SD 865 je bio oko $150.