Zanimljive vijesti danas stižu iz pera poznatog leakstera R. Quandta s portala Winfuture. Quandt doznaje da najveći svjetski chipmaker Qualcomm radi na nasljednicima Snapdragon 888 čipa, koji će vas zanimati. Jedan od njih izgledno obećava bolje fotografije i video rezultate.

Snapdragon 888 trenutno je najbolje od Qualcomma dostupno na tržištu. Temeljen na 5nm arhitekturi Snapdragon 888 integrira 5G modem i nudi top performanse, što dokazuje i Xiaomi Mi 11 perjanica, upravo pristigla u Hrvatsku.

Već se neko vrijeme priča o nestašici tih SD888 čipova pa se očekuju kašnjenja u distributerskim lancima nadolazećih uređaja s tim čipom ispod haube.

Tvrtka već radi i na nasljednicima, koje će navodno predstaviti prije kraja ove godine. Quandt navodi podverziju s oznakom SM8325, a vjeruje da se radi o svojevrsnom Lite modelu bez 5G čipa na sebi.

Taj bi SD 888 mogao ponuditi i dalje odlične performanse ali za nešto manju lovu. Proizvođači bi ga mogli iskoristiti za cijenom ipak povoljnije 4G telefone na tržištima gdje 5G još nije zaživio.

Uz njega spominje se i SM8450, najvjerojatnije planiran za kraj ove godine. Taj pak ima nešto što dosad nismo vidjeli od Qualcomma i nosi kodno ime ‘Waipio’.

Prema trenutno raspoloživim informacijama, taj model u testnoj fazi podržava 12GB do LPDDR5 RAM-a i 256GB UFS 3.1 podatkovne memorije, no ne znači da u konačnici neće i više od toga.

Nije potvrđeno no najvjerojatnije će i taj biti temelje na 5nm arhitekturi, a 4nm tehnološki proces Qualcomm će navodno primijeniti dogodine u suradnji s TSMC-om, dok im ovogodišnje 5nm čipove štanca Samsung.

Ono najzanimljivije u priči je da taj zasad testni SM8450 na sebi nosi i modul nazvan “Leica1”. Quandt pretpostavlja da se radi o nekakvoj procesorskoj jedinici namijenjenoj optimizaciji rada kamere.

Može li Qualcomm suradnjom s njemačkim brendom Leica na ovaj način zajamčiti još bolje foto i video rezultate na budućim telefonima pogonjenim Snapdragon čipom?

Što vi mislite?

guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments