Googleov Android bez ikakve dvojbe dominira tržištem smartphonea s oko 70% udjela, no Appleov iOS nad Androidom ima drugu, po mnogima i važniju prednost.

Koliko god u smartphone areni još uvijek ima tragova Windows Phonea, BlackBerry OS-a i drugih, realno je riječ o duopolu Androida i iOS-a u omjeru 70:30 u korist Androida.

Razlog tome je što iOS uređaje na svijetu proizvodi samo Apple, a Android tko god poželi. Svi iOS uređaji su u pravilu top modeli dok Androida ima od za 50-tak eura pa do preko 2000 eura.

Ono gdje iOS platforma nema premca je softverska podrška, odnosno brzina adopcije najnovije inačice. Tu im Android jednostavno nikad neće parirati.

Tako sad imamo situaciju da je iOS 14, u optjecaju od 16.9. prošle godine sad na 90% iUređaja. S druge strane Android 11 u điru od 8.9.2020. sad je tek na 20% Androida u svijetu.

Google fragmentaciji svoje platforme okušava doskočiti godinama, no pravog rješenja nema.

Nema ga i zato što se očekuje da barem svake dvije godine kupite novi Android telefon premda bi da je softverski bolje podržan vjerojatno ponudio jednako dobro korisničko iskustvo i nakon 3-4 godine.

Koliko vam je softverska podrška razlog za kupovinu novog telefona?

Ne propusti novi video:

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Cory

Nekad bila,sad mi nije bitna pri kupovini novoga moba.

Gizda

Upravo to, evo manje više sve aplikacije raditi će ti od Androida 5 nadalje. Sa druge strane, ako za uređaj dam 10k kn onda očekujem sigurno 3 godine nadogradnji.

Vepar

Koja korist iOS 14 na pet godina starom iPhoneu. Samo ga uspori, a to im je i cilj.

Google, Samsung i OnePlus nude tri velike nadogradnje Androida, i to je dovoljno. Nadam se da će i neki drugi to slijediti..

He3.14 black

Mah, android 11 mi je losiji od androida 10, glavni razlog je glupi sistem za one bubblea od messengera. Realno, ako mi prva verzija radi kak spada, ni ne treba mi update. Ne vidim nikakvu revoluciju u Androidu jos tamo od minimalno 2017.g. tak da mi te nadogradnje uopce ne igraju ulogu

Gizda

Za sve starije uređaje od 3 godine nadogradnje nemaju nikakvog smisla jer ih hardver ne podržava već su samo kozmetičke prirode. Kao i za iPhone, sve starije od modela X nema koristi od nadogradnji, možda upravo suprotno.