Xiaomi ovaj tjedan predstavlja Xiaomi 11T seriju telefona, koja će između ostalog donijeti i 120W punjenje baterije. Xiaomi sad pojašnjava koliko će to takvo punjenje štetiti bateriji.

Super brzo punjenje kakvo je ovo Xiaomievo pri 120W bateriju kapaciteta 5000 mAh napunit će za samo 30-tak minuta.

Mnogi se s pravom pitaju, kakav utjecaj takvo punjenje ima na vijek trajanja baterije. Koliko brzo će degradirati toliko da ćete to osjetiti pri realnom korištenju.

Xiaomi sad umiruje i iznose rezultate testiranja, koji kažu da će s ovakvim punjenjem kapacitet baterije pasti za 20% nakon 800 ciklusa punjenja.

Za prosječnog korisnika to je oko dvije godine korištenja telefona. Drugim riječima ni nije neki naročito štetan učinak u odnosu na sporija punjenja.

Svejedno, preporuka je za ono noćno punjenje i dalje koristiti sporiji punjač. Vjerujem da većina vas tako i radi.

Ja osobno svaki telefon punim noću, bez obzira koliko kapaciteta je preostalo kad krenem u krevet. Puni se na bežičnom punjaču, polako i natenane. Brze punjače koristim uglavnom ako tijekom dana treba nadopuniti, što je u mojem slučaju prilično rijetko.

A vi? Kako vi punite svoje mobitele?

Prethodni članakInterni Googleov dokument otkriva kad stiže Android 12
Sljedeći članakKuo: iPhone 13 će nakon 10 godina konačno ukinuti 64GB
Gadget manijak i zaljubljenik u sve smart i phone. SmartphoneHrvatska.com i istoimeni YouTube kanal od 2011. uređuje, piše i vodi samostalno unatoč dvoje živahne djece i dva posla. Sve pod motom "Dok ide, ide" i "Dobro je dok je glava na ramenima".
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

10 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
SonicMoose

Kako experti na ovom portalu tvrde baterija ko balun za dan-dva 🙂

800 ciklusa on cca2.5 god sto je odlicnoa ako je istinito

tomo100brt

Da, pod uvjetom da puniš svaku većer ili jednom dnevno. Ali ako mobitel ima slabo trajanje baterije pa ga puniš dva puta dnevno, ili ako kojim slučajem igraš igre, onda je to sa 2.5 godina smanjeno na 1.5 godina za isti postotak, što je još uredu. Ako im je vjerovati.

SonicMoose

Opet ti “ostane” 4000mah sto nije za baciti.

Amel Ljutic

Iz mog iskustva mi se cini kako god da ga punim, baterija degradira isto…da li dopunjavao na 20% ili 70%, cini mi se nema razlike…Dok ne dodju neke bolje baterije, sa boljom tehnologijom ili sastavom, nema razlike u tome, moje misljenje!

Tomo82

Ovi kinezi se baš pale na brzo punjenje, 65w više nego dovoljno!

hrvoje

Ispada da je degradacija baterije ista.20% nakon 800 ciklusa,te iste podatke navodi Apple za svoje baterije sa 25w punjačem.

SonicMoose

Cuj Apple ti proda baterije u 1800mah a Xiaomi onu od 5000; 20% od 5000 je 4000 mah sto je jos uvijek super;od Apple-a baterija kada padne 20% ti je oko 1500mah sto znaci da ga punis svaki dan dvaputa min.

hrvoje

Svi proizvođači navode koliko “ciklusa” njihove baterije traju.To nema veze sa kapacitetom baterije nego sa načinom kako tu bateriju puniš,i još važnije,prazniš.Ako si bio na 100%,danas si ispraznio na 75%,stavio puniti opet do 100%,i sutra ispraznio skroz,to je jedan ciklus,u dva dana.
Battery management je puno drukčiji kod iOSa nego kod Androida.
Ovih 20% se odnosi na broj tih ciklusa u dve-tri godine.Sve baterije koriste kemijsko punjenje,a ta otopina unutra se s vremenom mijenja,i performanse su drukčije.Baterije stare ko i sve ostalo…

Last edited 9 days ago by hrvoje
Brenk

Nike li neko pravilo da se liion baterija puni do 80% ako joj želiš produljit vijek?

Najindustrijalizovanija

Bit ću vrlo precizan pa ću iz mojih iskustava reći da će baterija nakon osam stotina punjenja degradirati barem 30%.
Mislim da je netočan podatak o degradaciji baterije od samo 20% kao što se i u automobilskoj industriji ne navode točne potrošnje goriva nego u praksi to uglavnom bude uvećano