Kompanija Xiaomi predstavila je vlastiti koncept pametnih naočala koje integriraju inteligentne funkcije poput prikaza obavijesti, telefonskih poziva, automatskog prijevoda teksta u kojeg gledate i navigacije.

Xiaomi Smart Glasses koncept pametnih naočala temelji se na tehnologiji optičkog valovoda MicroLED. Zasad je riječ o svojevrsnom inženjerskom pogledu u budućnost i nije otkriveno kada će i hoće li biti komercijalno dostupne.

Kako funkcioniraju doznajte iz službenog priopćenja za medije u nastavku.

Globalni tehnološki lider Xiaomi danas je predstavio pametne naočale Xiaomi Smart Glasses – potpuno nov, pametni nosivi uređaj. Pametne naočale Xiaomi Smart Glasses mogu kombinirati sustav za prikaz slike i senzore u suptilan, običan dizajn naočala putem tehnologije optičkog valovoda MicroLED. Uz masu od svega 51 g, naočale Xiaomi Smart Glasses mogu prikazati poruke i obavijesti, pozivati kontakte, pratiti navigaciju, fotografirati i prevoditi tekst pred vašim očima. 

Xiaomi Smart Glasses inženjerski su pogled u naprednu budućnost.  

Napredna tehnologija optičkog valovoda MicroLED – budućnost je pred vašim očima  

Kako bi se uređaj prilagodio obliku standardnih naočala, morali su se prevladati suptilni izazovi prikaza slike i rasporedu unutarnjih komponenti. Xiaomi pametne naočale usvajaju tehnologiju MicroLED kako bi se smanjio dizajnerski prostor potreban za strukturno projektiranje, ali i ukupna masa uređaja.   

Kako bi se sustav za prikaz slike bez problema uklopio u okvir, izbor je nedvojbeno pao na MicroLED. Kao i kod tehnologije OLED, pikseli MicroLED-a pojedinačno su osvijetljeni – a njegovo svojstvo emitiranja omogućuje svjetliji zaslon s istovremeno dubljim crnim nijansama crne. No, MicroLED ima veću gustoću piksela i dulji vijek trajanja, a ima i jednostavniju strukturu, što omogućuje kompaktniji zaslon i njegovu lakšu integraciju u okvir. 

Xiaomi Smart Glasses imaju čip zaslona dimenzija svega 2,4 x 2,02 mm. Pod mikroskopom, zaslon je tek veličine zrna riže, s pojedinačnim pikselima veličine 4 μm, što omogućuje savršeno postavljanje ekrana u okvir naočala. Kako bismo omogućili da dovoljna količina svjetlosti prođe kroz složene optičke strukture prije no što dođe do oka, čak i pri snažnom, izravnom sunčevom svjetlu, odlučili smo se za ugradnju izrazito učinkovitog rješenja jednobojnog zaslona, koje može doseći vršnu svjetlinu od 2 milijuna nita. 

Usvajanjem tehnologije optičkog valovoda, koja lomi svjetlo na 180°, zaslon MicroLED precizno prenosi svjetlosne zrake do ljudskog oka kroz mikroskopsku rešetkastu strukturu leće optičkog valovoda.  

Struktura rešetke utisnuta na unutarnju površinu leće omogućuje lom svjetlosti na poseban način, usmjeravajući je sigurno u ljudsko oko. Proces refrakcije uključuje i odbijanje svjetlosnih zraka nebrojeno puta, omogućujući ljudskom oku da vidi cjelovitu sliku te uvelike povećava upotrebljivost tijekom nošenja. Sve to izvedeno je unutar jedne leće, umjesto korištenja složenih sustava višestrukih leća, zrcala ili poluzrcala, kao kod nekih sličnih proizvoda. Tehnologija optičkog valovoda značajno smanjuje dimenzije i masu uređaja, pa stoga omogućuje pametnim naočalama da se uvelike približe dimenzijama tradicionalnih naočala.  

Nisu “sekundarni zaslon pametnog telefona”, već neovisni pametni nosivi uređaj 

Xiaomi Smart Glasses sastoje se od ukupno 497 komponenti, uključujući i minijaturne senzore i komunikacijske module, pa se ne radi tek o „drugom zaslonu“ vašeg pametnog telefona, već novom pametnom terminalu s neovisnim operativnim mogućnostima. Uz osnovne obavijesti, prikaz poziva i slično, uređaj može samostalno izvoditi operacije kao što su navigacija, fotografiranje, teleprompter te prijevod teksta i prijenos fotografija u stvarnom vremenu. Obzirom na upotrebu, implementirana je i ključna logika interakcije kako bi se umanjili prekidi u nezgodno vrijeme i pravovremeno prikazale važne informacije. 

Moramo izgraditi logiku interakcije koja “ne ometa uobičajenu uporabu, ali na vrijeme prikazuje ključne informacije”. Nakon mnogih dubljih rasprava, potvrđeno je nekoliko ključnih scenarija, uključujući “Ključne obavijesti”, “Telefonski poziv”, “Navigaciju” i “Prijenos fotografija”, uz XiaoAi AI Assistant kao primarnu metodu interakcije. Na taj način, Xiaomi Smart Glasses mogu “prikazati najvažnije informacije u pravom trenutku”. 

Uz “Obavijesti” kao primjer, jasno je da je neprikladno prikazivati sve push obavijesti s vašeg pametnog telefona pred vašim očima. Stoga Xiaomi Smart Glasses odabiru i prikazuju najvažnije poruke, kao što su alarmi smart home sustava, hitne informacije iz uredskih aplikacija, poruke važnih kontakata i sl., kako bi se izbjeglo pretjerano uznemiravanje korisnika. 

“Telefonski poziv” najprirodniji je scenarij korištenja pametnih naočala i uz njega ćete moći vidjeti broj druge strane kada vas nazove. Koristeći ugrađeni mikrofon s dvostrukim snopom i zvučnik, obje strane mogu se jasno čuti. 

“Navigacija” je vrlo korisna u scenarijima vožnje automobilom ili biciklom. Xiaomi Smart Glasses mogu predstaviti ceste i karte ispred vas u stvarnom vremenu, pa možete držati pogled na cesti sigurno i prikladno. 

Kamera rezolucije 5 MP s prednje strane naočala može snimati fotografije i prevoditi tekstove unutar njih, što je vrlo prikladno za putovanja. Koristeći ugrađeni mikrofon i vlastiti algoritam za prevođenje, Xiaomi Smart Glasses mogu prenositi zvuk u tekstualni oblik s prijevodima u stvarnom vremenu. Indikatorska lampica pored kamere svijetlit će dok je kamera u upotrebi kako bi označila da snimanje u tijeku. 

Kako bi se postigla ovako visoka razina funkcionalnosti, naočale su opremljene četverojezgrenim ARM procesorom, baterijom, touchpadom, Wi-Fi/Bluetooth modulima, operativnim sustavom Android i drugim. Čak i uz sve ove značajke, masa uređaja je svega 51 g. Sve to omogućuje pametnim naočalama Xiaomi Smart Glasses da zadrže oblik tradicionalnih naočala, a istovremeno funkcijama i značajkama nadmaše sve ostale postojeće pametne naočale. 

Rečeno je: “Svaka dovoljno napredna tehnologija ne može se razlikovati od magije.” Xiaomi Smart Glasses koriste inženjerski način razmišljanja kako bi stvorila nove horizonte i poglede na tehnologiju. 

Prethodni članakApple Watch Series 7 s većim zaslonom službeno vani, stiže ove jeseni
Sljedeći članakXiaomi predstavlja 11T seriju – prijenos uživo ovdje!
Gadget manijak i zaljubljenik u sve smart i phone. SmartphoneHrvatska.com i istoimeni YouTube kanal od 2011. uređuje, piše i vodi samostalno unatoč dvoje živahne djece i dva posla. Sve pod motom "Dok ide, ide" i "Dobro je dok je glava na ramenima".
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Damjan

Pomalo me strah tih novih horizonta i pogleda na tehnologiju u kojem smjeru idu.

X Y Z

Kako i ne, ideš prek ceste, na naočalama gledaš tete, a s lijeve strane nosa te postruže autobus.

Sir

Objavio Sponzor ??

Cory

Zamisli naocale stavis ih i vidis gole ljude,e to je vec napredak tehnologije,ovo ostalo je bezveze 🙂

SonicMoose

Ako ti je dir gledat mlade dame od 75+ zasto ne;meni takva opcija netreba. Ove naocale treba testirati kako utjecu na vid korisnika;nevrijedi ti cijeli dan u grmlju cekati kako bi mogao “vidjeti” golog Manolica a ti “nevidis” nista jer si napola slijep od naocala…

Slijedeci korak: smart lece koje koristi energiju tijela kao napajanje i imaji pristup netu; kao i to da prate rad tijela…

Damjan

Ili staviš naočale i vidiš oku nevidljivo, kao u filmu “They live”.

Last edited 1 month ago by Damjan
X Y Z

To jedino da sabor gledam očima protagonista u tom filmu.🤣

X Y Z

Kupi neažurirani Oneplus 8 Pro, samo trebaš prodati urbanu vilu koliko je u startu preskup…. Ma moraš se prodati u roblje koliko je precijenjen taj šrot.

Last edited 1 month ago by X Y Z